söndag 20 september 2015

Grilled Cheese Sandwich - It's Cheeeeeesalicious!

Den 12 september i år var det urpremiär för Grilled Cheese Sthlm i, ja ni gissar rätt, Stockholm. Det är oklart om eventet skulle fira National Grilled Cheese Sandwich Day eftersom denna, som alla vet, infaller den 12 april i USA varje år. Möjligen är det så att man förläst sig på inläggen i Olmås Njutbar som ju sjunger den amerikanska mackans lov men missuppfattat allting. Det kan också vara så att man missade det viktiga datumet. Hursomhelst är det ju glädjande att det inte bara är er favoritmatbloggare som gillar smörgåsar från "over there".

En annan sak som man missuppfattat är själva essensen av en Grilled Cheese Sandwich, nämligen att en dylik smörgås görs på bröd, ost i massor, smör, kryddor och möjligen majonäs. Vinnarna, jo det var ett tävlingsmoment också, blev något överraskande något man kallat "Black Magic Beef Steak Toast" och en "vegetarisk quesadilla". Det är så många fel med detta att jag knappt orkar kommentera dem. Eventuellt vågar jag mig på att vara en smula spirituell (nej, inte andlig utan ordets egentliga betydelse) och likna detta vid att man i en tävling om bästa BBQ-rätt skulle vinna med ugnsbakad banan eller en knäckemacka med kaviar. Nåväl, jag får vara purist och därtill spydig om jag vill, det är min blogg.

Hur vill jag att en Grilled Cheese Sandwich ska vara då? Den ska vara packad med ost, den ska knapra när man biter i den och den ska smaka mumsigt av smör, ost och kryddor. Istället för att fjolla runt och maskera ostsmaken med en massa grillat kött, grönsaker (fy skäms) och vad man nu kan hitta på så ska man ägna sig åt att göra den ordentligt från början. Mackan ska vara fet, ostgeggig och knaprig således. Man kan ju ägna en tanke åt att blanda några ostsorter till exempel. Här får man tänka på att välja ostar som faktiskt smälter. Bara parmesan är exempelvis ingen vidare idé. Vill man ha parmesan på så får man riva den fint och använda tillsammans med en smältande ost mer som en krydda. Bara som ett tips alltså. Mjukost är heller ingen höjdare eftersom den blir som Helosan-salva när mackan steks. Gissar jag. Jag har inte provat att göra en macka med Helosan på.

Nåväl, nu skärper vi till oss lite och gör en riktig Grilled Cheese. Den orädde testar varianten med majonäs på. Jag gör bägge här, bara för att illustrera.

The Olmås Ulitimate Cheesalicious Grilled Cheese Sandwich (två mackor)
4 skivor bröd
2 skivor gul fulcheddar
4 skivor vit fulcheddar
100 gram mozzarella i tunna skivor
Otroligt mycket smör
1 tsk persillade
Svartpeppar från kvarn
Eventuellt majonäs

Börja med att skiva osten (den som behöver skivas alltså). Gul fulcheddar är ju praktiskt färdigskivad. Vit fulcheddar och mozzarella får man skiva själv. Jobbigt.

Färdigskivad gul fulcheddar. Praktiskt.
Vit fulcheddar i bit som man måste skiva själv. Jobbigt.
Skivad mozzarella. Skivad av mig själv. Snyggt jobbat.
När det gäller brödet så ska man välja ett enkelt färdigskivat rostbröd. Tar man tjusigt och dyrt finbröd så kommer det att vara stora hål i skivorna och då rinner osten ut och allt blir förstört. Inte bra.

Bra bröd till den här mackan. Annat bröd = dåligt.
Om man vill ha sin macka riktigt knaprig finns det (förstås) ett fiffigt trick. Stek brödskivorna på insidan först. Låt ohyggliga mängder smör bli gyllenbrunt i en panna, Stek brödet på ENA sidan. Lägg upp på skärbräda med den stekta sidan uppåt.

Ej vändstekt bröd.
Rätt sida uppåt.
Lägg nu på osten, ett lager i taget. Här kan det vara lurigt att lägga den ost som smälter lättast, det vill säga mozzarellan, i mitten. Eventuella kryddor adderas på mozzarellan så att de smälter in i osten på ett särdeles gosigt sätt. Lägg alltså cheddar i botten, sedan mozzarella, kryddor, och till sist cheddar igen. I kryddväg använder jag svartpeppar och persillade. Persillade är en lite bortglömd fransk kryddblandning. Den består av salt, torkad vitlök och torkad persilja. Det är svingott på nästan allting utom pannkakor eller filmjölk.

Gul fulcheddar i botten, sedan mozzarella och kryddor.
Vit fulcheddar tillagd.
Persillade betraktad rakt ner i burken.
Då lägger vi på det andra brödet med steksidan inåt. Här kan den modige passa på att breda majonäs utanpå brödet och därmed göra mackan extra fet.

Extra fet med majonäs.
Det finns bara en riktigt bra köpesmajo. Den heter Hellmann´s.
Stek dubbelmackorna i löjligt stora mängder smör på medelvärme. Smörgåsarna ska bli rejält brynta men all ost ska också hinna smälta.

Steka, steka. Den med majo uppe till vänster.
Det är bara att steka vidare. Den med majo är den vänstra.
Ta upp mackorna och låt dem vila i en minut eller två, skär dem i två trekanter och hugg in. Gör inte detta som ett litet eftermiddagssnack. Det kommer i så fall innebära att du hoppar över middagen. De här mackorna är väldigt mättande... Säg inte att du inte blivit varnad.

Den med majo.
Originalet. Utan majo alltså.
Dricka till? Svinkall öl eller läskeblask, dagsformen får avgöra.

Pabst Blue Ribbon Export (nr 1574) 13,90 kr
Doften är ren och fräsch med toner av majs och vitt bröd. Smaken är mycket lätt och nästan helt utan beska. Inslag av citrus och majs. Det här är verkligen ingen märkvärdig öl men jag gillar den ändå. Den smakar inte så mycket men den är väldigt ren och fräsch. Den ska serveras riktigt kall. En törstsläckare, inget annat.

Som alkoholfritt alternativ anbefalles en Cola.

Coca-Cola, varierande pris, finns i en mängd storlekar
Doften är ganska stor med toner av karamell, citrus, kanel och colanöt. Smaken är frisk med rejäl kolsyra och inslag av kryddnejlika, kanel, citrus och karamell. Om denna dryck är prisvärd eller ej är omöjligt att uttala sig om då den kan kosta lite vad som helst beroende på var man köper den. En halvliter på Pressbyrån kostar drygt 20 kr och det är lite i saftigaste laget.

Lyssna på Grilled Cheese med Cherry Glazer, Grilled Cheese med Fitz of Depression och Grilled Cheese Rendevouz medn Hipbone Sam.

2 kommentarer:

  1. Visade bilderna för alla på kontoret och de blev galna! Tack för ett grymt bra recepet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra! Tack för att du hörde av dig!

      Radera