söndag 28 juni 2015

The Elvis has left the building...

Detta är smörgåsen som satte bilringarna på Elvis. Det är ett monster bland mackor och även om den är enkel att göra så förtjänar den ett helt eget inslag. Senast lade jag ut två enkla mackor, PBJ och Fluffernutter, som båda har jordnötssmör på sig. Så är det även med The Elvis. Mackan har fått sitt namn för att den anses ha varit en av stjärnans favoriter. Han var ju fasligt förtjust i kalorier den mannen men, å andra sidan, vem är inte det?

I den amerikanska Södern är man omåttligt förälskad i mättat fett. Det är liksom Europas svar på Skottland, där man upptäckte att det gick utmärkt (?) att svepa en Mars Bar i smet och fritera skiten ur den. I Sydstaterna har man uppfunnit Kentucky Fried Chicken, Corn Dog och Chicken Fried Steak. Även rejält udda saker som Deep Fried Coke (?!?!), Deep Fried Butter (joho då) och Chicken Fried Bacon (jamen varför inte?) kommer härifrån. För den som inte vet det så betyder "chicken fried" samma sak som dubbelpanerad. Tänk wienerschnitzel.

Åtta av USAs tio "fetaste" stater ligger i Södern. Här är över 35% av invånarna kraftigt överviktiga. I en av de södra staterna, Mississippi, föddes Elvis för precis åttio år sedan. Ja, du läste rätt, Elvis skulle ha fyllt åttio år i år. Tyvärr blev han bara drygt hälften så gammal. Nu var det ju inte bara mat han missbrukade så kanske var det inte uteslutande mackans fel att han dog så ung. Smörgåsen hjälpte dock till att göra The King tämligen omfångsrik under hans sista år. Enligt uppgift brukade han trycka i sig sex-sju stycken när han blev lite sugen. Prova gärna The Elvis men nöj dig med en. Man blir ganska mätt...

The Elvis
2 skivor vitt formbröd
3 msk jordnötssmör
1/2 mogen banan
2 msk flytande honung
4 skivor bacon
2 msk rumsvarmt osaltat smör

Tre av de fyra fyllningarna.
Den fjärde kommer från grisens vackra och välsmakande kropp.
Bröd ska det vara också. Annars blir det ju inte mycket till smörgås.

Dela baconskivorna på mitten (neeeej, inte på längden) och stek dem knapriga. Smöra brödskivorna på ENA sidan. Bred sedan jordnötssmör på den andra. Skala bananen och skär den i skivor, Observera att de giftgröna bananer som säljs i de flesta butiker inte kan användas utan att de fått mogna först. Det SKA vara bruna fläckar på skalen. Här vill jag passa på att ifrågasätta omogna bananers blotta ätlighet. De är hårda och smakar som rostfritt stål. Äckligt, äckligt, äckligt.

Steka, steka bacon. 
Knapriga och mumsiga grisskivor.
Jordnötssmör på bröden. 
Banan på det.
Sedan honung.
På med en hög grisbitar.
Smör på utsidan.
Lägg bananskivorna på den ena brödskivans jordnötssmörade sida. Ringla över honungen och avsluta med att lägga på det knapriga baconet. Avsluta med att lägga på den andra brödskivan. Smörsidan utåt. Stek mackan i stek- eller grillpanna på bägge sidorna till den är vackert gyllenbrun. Skär bort kanterna och dela mackan i två trekanter. Servera med potatischips.

Grilla mackan.
Häpp! 
Till detta serveras lämpligen Cherry Coke. Bara så.

Lyssna på Money Honey, Banana och Too Much, alla med The King. Elvis rules OK!

torsdag 18 juni 2015

Biff med ost från Philadelphia. Ja, på macka alltså.

Från början var denna klassiska macka från Philadelphia, i staten Pennsylvania, bara stekt kött och lök i ett vitt bröd. Lite som en burgare alltså men avlång och med skivat kött istället för malet. Den lär ha skapats någon gång på 1930-talet och den blev snabbt populär, särskilt när någon kom på att man kunde ha ost på den. Allt blir ju godare med smält ost. Smält ost är lite som bacon på det sättet. Då föddes The Philly Cheesesteak.

Det kan diskuteras hur den ska serveras. Puristen vill ha den enbart med kött och ost men jag gillar den med både lök och svamp också. Man får göra lite som man vill här känner jag (även om jag vet att mitt sätt är godast). Till mackan passar det finfint med lite coleslaw. Recept på alltihopa nedan. Tänk på att det är amerikanska portioner så de två smörgåsarna räcker lätt till fyra personer.

Börja med kålsalladen och brödet.

Goda grejer till dressingen. Snygga förpackningar också. Bara en sådan sak.
















Coleslaw
300 gram vitkål
1 precis lagom stor morot
1 stjälk blekselleri
1 dl majonäs (helst Hellman's men du får ta vad du vill)
4 smak creme fraiche
2 msk senap (helst French's, nej bara French's)
Salt & svartpeppar

Blanda majonäs, creme fraiche, senap, salt och peppar i en bunke.

I med de goda grejerna bara. I med dem.
Blanda, blanda. Röra, röra.
Skala moroten och strimla den, sellerin och kålen fint. Blanda ner i dressingen och täck med lock. Låt stå i minst tre timmar.

Brandgula strimlor. Så ser moroten ut.
Här har vi sellerin. Goddag, goddag.
Här kommer vitkålen den späda och vita.
Nu är det kladdigt och gott. Bara att vänta lite nu då.

Philly Cheesesteak
2 korta baguetter
350 gram mört oxkött (jag använder oxfilé)
2 schalottenlökar
6 stora champinjoner
5 skivor fulcheddar
Salt & svartpeppar
Några stänk Worcestershiresås
Smör att steka i

Förbered baguetterna genom att lägga dem i en tät plastpåse i minst tre timmar. Detta för att skorpan ska mjukna. Jaaaa, det ska vara så. Skala och skiva löken tunt. Skiva champinjoner och kött så tunt du kan.
De här ska skivas.
De här är redan skivade.
De här ska också skivas.
Sådärja. Skivat och klart.
Bryn svampen ordentligt. Lägg i löken mot slutet och låt den steka mjuk.

Först svampen.
Sedan löken också. Väldigt pedagogiskt det här. Nästan som på lekis.
Ta upp och lägg någonstans så länge, helst inte på golvet. Skär bröden längs med men inte ända igenom. Bryn smör och stek bröden på insidan.

Brynta bröd är mumsiga bröd.
Salta och peppra köttet och stek det hastigt på hög värme. Vänd ner svamp och lök och lägg på ostskivorna. Gegga runt ordentligt och fördela på bröden. Vik ihop och dela i två. Servera med med coleslaw och pommes frites. Kanske vill du ha en inlagd gurka också.

På med fulcheddar.
Geggigt blir det. Geggigt och gott. Geggigt ÄR gott.
Gegga på bröd. Det är där som geggan ska vara.
Jamen då så. Då var det bara att slänga sig över tallriken.
Vad dricker man till detta då? Ja, till stekt kött, svamp, lök och ost är det ju inte så svårt att hitta ett passande rödvin. Jag tog ett gott och mustigt sådant från Côtes-du-Rhône, närmare bestämt från byn Vaqueyras.



Vacqueyras Le Clos, Montirius, 2013 (art nr 99507) 199 kr
Mycket stor och örtig doft med bra frukt och toner av slånbär, hallon och lagerblad. Smaken är ganska fyllig med markerade tanniner och inslag av peppar och lakrits. Vinet är fortfarande ungt och skulle må bra av en tids lagring.

Lyssna på Philly med Maurice Vander, Big Cheese med Nirvana och Steak Sandwich med Tomachi.