söndag 19 mars 2017

Olmås bästa draja – kanske världens bästa…


Dry Martini är nog den mest klassiska av alla cocktails och definitivt den mest kända. Tyvärr är den också den mest misshandlade av alla drinkar, möjligen med undantag av Cuba Libre. Många tycker, på rejält oklara grunder att Martinin ska vara så torr att man inte ska hälla i någon vermouth alls utan istället vända sig mot Italien när man slår upp den. Andra anser att man heller inte ska blanda i någon vermouth utan istället ring någon i Australien som under samtalet gång snabbt går förbi ett stängt kylskåp med en oöppnad flaska vermouth i. Trams säger jag, det är klart att det ska vara vermouth i annars dricker man ju ett glas kall (förhoppningsvis) gin och inget annat. Istället får man anpassa proportionerna efter vilken gin och vilken vermouth man använder, de skiljer sig åt rätt ordentligt nämligen. Grundprincipen är dock att man ska använda mer vermouth än du tror. Ursprungligen lär Noilly Prat ha varit den vermouth som ingick i en drajja, oklart vilken gin som är "originalet" dock. Drinken anses allmänt ha uppfunnits i New York, av barchefen Martini Arma di Taggia, på Hotel Knickerbocker runt 1910. Det är rena slumpen att den inte heter Dry Arma di Taggia således.

Det finns förstås en hel del varianter på denna klassiska drink. Om man ersätter oliven med en syltlök får man plötsligt en Gibson och om man slår pyttelite olivspad i drinken så har man en Dirty Martini. Ersätter man ginen med vodka och skakar drinken istället för att röra den så är man James Bond. Anledningen till att skaka med is istället för att röra är sannolikt att man vill ha ner alkoholhalten lite. Drinken blir ju lite mer utspädd om man skakar den eftersom isen smälter fortare. Man får göra som man vill men gör man inte som jag så gör man fel. Så enkelt är det.

Måste man ha hemma.

En tvättäkta Olmåsdraja
Detta behövs:
2 martiniglas
Is
8 cl Jacopo Poli Gin
4 cl Mancino Vermouth Secco
4 oliver med paprika
2 remsor citronskal
2 cocktailspjut

Måste man också ha hemma. Alltid faktiskt.

Gör såhär:
Börja med att kyla gin och vermouth länge, minst fyra timmar i kylen. Kyl martiniglasen i frysen i 10-15 minuter.

Glaset är alldeles nykylt.

Under tiden som glasen kyls, lägg is i en shaker eller ett blandglas. Slå gin och vermouth över isen. Rör med rörsked kraftigt och sätt sedan in det hela i kylen.

Röra, röra.

Skär två breda strimlor citronskal. Ta fram martiniglasen och vrid en strimla ordentligt över respektive glas. Släng skalen.
Såhär uppstår en strimla.
Vrid ur, vrid ur.



Trä 2 oliver på vardera cocktailspjut och lägg åt sidan. Sila upp drinken i glasen och lägg i olivspetten.

Jag busade och tog tre oliver. Jag är ju helt galen.
Njut med salta mandlar eller värmda salta macadamianötter. Håll hårt i hatten.

En klunk av denna draja och det känns som om man är nyduschad.

Marconi 46 Distilled Gin, Jacopo Poli, (finns tyvärr inte på Systembolaget längre men borde omedelbart läggas in i beställningssortimentet) cirka 400 kr
Jacopo Poli är förstås mest känd för sin fantastiska grappa men man gör även annan sprit av extremt hög kvalitet. Denna gin är ett bra exempel på det. Doften är mycket stor och elegant med tydliga toner av enbär, citrus, tallbarr och mint. Smaken är intensiv, välbalanserad, de 46 procenten känns knappt, och mjuk som en mormors klapp på kinden.

Mancino Vermouth Secco, (76701 i beställningssortimentet) 284 kr
En enormt välgjord vermouth med stor och kryddig doft, inslag av russin, pomerans, aprikos och örter. Torr och balanserad med smak av nötter och citrus. Lång och kryddig smak.

Lyssna på Cold Gin med Kiss, Vermouth med The Hepburns och Martini med Turin Brakes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar