lördag 17 januari 2015

När bjöd du din fru på fläskpannkaka senast?

Så här i mitten av januari när de första kreditkortsräkningarna efter julen börjar droppa in, kan det vara läge att laga sig en pannkaka. Fläskpannkaka, närmare bestämt. Fläskpannkakan innehåller nästan allt som är nyttigt (?) och inte blir det sämre av att den är både god och billig. Receptet nedan är det allra bästa fläskpannkakerecept som finns. Detta främst för att jag har gjort det själv.

Olmås alldeles egen fläskpannkaka (även om han bjuder sin fru på den också)
250 gram bacon
4 ägg
2 dl mjöl
5 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk salt
1 tsk socker

Vispa äggen fluffiga tillsammans med 1 deciliter mjölk. Vispa ner mjölet undan för undan tills du har en jämn och klumpfri smet. Vispa ner resten av mjölken och grädden och tillsätt sedan socker och salt. Rör runt ordentligt och låt stå och svälla i 20 minuter. Under tiden kan du sätta ugnen på 200 grader och förbereda fläsket.

Fyra ägg. Fyra. Jo, det är fyra.
En smet. Bara en. Det är dock fyra ägg i den. Samma som på bilden ovanför faktiskt.
Använd extra tjockt bacon om du kan. Annars kan du ta färdigtärnat bacon, det brukar vara lite tjockare. Fläsket ska hursomhelst tärnas och brynas knaprigt i panna. Du behöver inte tillsätta något extra fett. Häll INTE bort baconfettet som bildats i pannan när du stekt färdigt.

Nu är det rökta fläsket rått.
Nu är det rökta fläsket stekt istället.
Ta fram en djup ugnssäker form och slå i både bacon och allt fettet. Smeta runt i formen istället för att smöra den och fördela fläsket jämnt i formens botten.

Ovanligt jämnt fördelat fläsk.
Godare än såhär ser det inte ut innan den är gräddad. En ganska otäck bild faktiskt.
Slå försiktigt över pannkakssmeten (så att inte allt fläsket hamnar i ett hörn) och ställ in formen i ugnen. Kolla den hela tiden så att den inte bränns. Cirka 20-30 minuter tar det innan pannkakan är färdiggräddad. De sista 5-10 minuterna kan du sänka värmen lite. Pannkakan ska bli helt genomgräddad men den får inte bli torr eller bränd.

Hörnet närmast dig är inte bränt, det är bara skuggan av mitt feta anlete.
Låt den stå och sjunka ihop i fem minuter innan du skär upp den och serverar med lingon.

Inget är som pannkaka. Utom en annan pannkaka förstås.
Dricka till? Mjölk är nog godast.




Standardmjölk 3%, cirka 10 kr per liter
Doften är ren och fräsch med mejeritoner och inslag av kalk. Smaken är rik och ganska fyllig med någon sötma och lång och mjuk eftersmak. En klassiker! Ska serveras riktigt kall i stort glas.





Lyssna på St Alfonzo's Pancake Breakfast med Frank Zappa, Pork med Anwar & The Masters och I'm Around med Jimmy Lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar