söndag 12 april 2015

Det våras för hustruns pasta.

Nu är våren här, i alla fall i sinnet. Ännu så länge dröjer körsbärsträdens blommor, det gör ju som bekant ont i knoppen om våren, men snart så. Det är kallt, ganska soligt och väldigt blåsigt på Stockholms gator och ännu ligger vinterns halkdämpande grus kvar i drivor mot huskropparna. Endast in undantagsfall vill man ge sig ut i snålblåsten. Bättre då att pigga upp sig med något grönt. Inomhus alltså. I afton är det hustrun som står för matlagningen i Casa Olmås och jag nöjer mig med att äta och att vara i vägen i största allmänhet.

Fridolf hjälpte mig att vara i vägen i största allmänhet.

Det blir, som sagt, grön mat. Vegetariskt undrar du? Nja, det är ägg i så det beror på hur man ser det. Idag finns det ju så många vegetariska inriktningar. En del äter knappt något annat än en liten, liten morot medan andra äter grönsaker och mejeriprodukter. En del äter bara färsk frukt medan andra kallar sig vegetarianer men ändå trycker i sig kött från vissa utvalda djur. Eller snarare väljer bort en del djur men äter alla andra. Det är lite som att vara ickerökare men bara röka cigaretter. Eller så. Själv äter jag allt som jag inte tycker smakar illa. Det omfattar till exempel lax och slanggurka. Vattenmelon också. Fy för det.

Nåväl, jag tappar tråden. Hustrun är ju, med en teknisk term, en jävel på pasta. Hon kan knåda pastadeg hon. Just denna kväll blev det tagliatelle. Tagliatelle med grönt och, ja, ägg då. Hon gjorde en sorts pesto baserad på ärter och pistagenötter. Det blev dumgott. Självklart behöver man inte göra sin egen pasta och självklart kan man ta en annan form på pastan. Huvudsaken är att man gör den goda ”peston”.

Hustruns Tagliatelle Primavera
1 ½ dl skalade pistagenötter
1 dl gröna ärter
1 klyfta vitlök
1 dl olivolja
1 dl riven grana padano eller parmesan
Salt & svartpeppar
½ kruka basilika

Mumsiga nötter.
Mumsiga ärter.
Mumsig basilika.
Übermumsig sparris.
Kör alla ingredienser i matberedare eller med mixerstav till en ganska slät gröt. Låt röran stå och sätta sig i någon timme i kylen.

Mixerstav in action.
Mumsig röra som ska vila sig lite.

Pasta har vi ju haft recept på flera gånger här i Njutbaren men för den late kommer här en liten repetition.

Pasta
2 ägg
3 dl mjöl

Häll upp mjölet i en hög på bakbordet och gör en grop i mitten. Knäck äggen i gropen och börja blanda mjöl och ägg med en gaffel. När allt är blandat är det bara att sätta igång att knåda. Knåda, knåda och åter knåda. Degen är klar när den är elastisk och har en yta som liknar fint skinn eller siden. Slå in degen i plastfolie och låt vila i rumstemperatur. Lägg INTE in den i kylen. Då blir den stenhård och väldigt mycket svårare att jobba med.

Detta blir pasta om en stund.
Tillbehör till Hustruns Tagliatelle Primavera
2 ägg
1 näve grön sparris
1 näve ärtskott
Rejält med riven grana padano eller parmesan

Lägg äggen i kokande vatten och låt dem sjuda i 6 minuter. De ska vara rejält krämiga men inte löskokta. Skala äggen när de svalnat lite. Skär sparrisen i mindre bitar och koka den ganska mjuk. Lite tuggmotstånd ska det finnas kvar.

Vattenkokta ägg. Mmmm... Äggen är som godast vattenkokta.
Koka pastan och ta upp den men slå inte bort allt pastavatten. Blanda peston med lite av vattnet i en bunke. Rör runt så att den blir lite lösare och därmed lättare att blanda med pastan. Blanda pasta, pesto och sparris ordentligt och lägg upp på tallrik. Dela äggen i två delar och lägg på pastan och garnera med ost och ärtskott. Buon appetito!

Grönt och vårigt och med ägg också. Ägget är kokt i riktigt färskt vatten. Primörvatten.
Det brukar sägas att ägg och sparris är svåra att kombinera med vin men jag håller alls inte med. Självklart är det så att om man väljer att drick ett rejält strävt rödvin till BARA ett kokt ägg eller BARA en knippe rå sparris så kommer det att smaka hugaligen. Ganska ordentligt med hugaligen dessutom. Dock är det så att när man blandar de här livsmedlen med an massa andra goda saker så smakar det mums. Dessutom kan man ju ta ett vitt vin, en riesling till exempel. De som påstår att vin och sparris inte passar ihop borde åka söderut vid den här tiden på året och berätta för tyskarna hur det ligger till. De känner nämligen inte till det

Vi valde en riesling från Nya Zeeland bara för att krångla.

Kim Crawford Marlborough Riesling 2011 (finns inte på Systembolaget) knappt 200 kr
Doften är stor och fruktig med viss mognad och toner av aprikos, papaya och petroleum. Smaken är helt torr, fruktig och mycket frisk med lång eftersmak med inslag av mineral, aprikos och citrus. Det här är sjukt gott till sparris. Det passar dessutom bra till alla möjliga fiskrätter, gärna med grädde och smör. Vinet tål lite längre lagring än man tror. Jag har några flaskor av 2007 också och de är fortfarande vid god vigör. Med lite ålder blir detta ett vin som passar förträffligt till ost.


Lyssna på Joy Spring med Max Roach Quintet, Spring med Tracy Chapman och Primavera med Santana.

1 kommentar: