söndag 31 maj 2015

Mat eller dessert? Ingen vet...

Det finns ett, i matsammanhang, väldigt användbart ord på engelska som vi saknar i svenskan. Jag tänker på ordet "savoury". Översättningar av detta ord är mer eller mindre fantasifulla. Ibland anser man att "välsmakande" är en bra variant på svenska och ibland nöjer man sig med "salt". I engelskan skiljer man på "sweet" och "savoury" och man menar då om anrättningen är en dessert eller en maträtt. En maträtt kan ju förstås också smaka sött men det är liksom inte det man är ute efter. Istället är man ute efter skillnaden mellan äppelkaka och köttfärslimpa. Jag tror att du kan lista ut vad som är sweet och vad som är savoury av de två. The Oxford Dictionary förklarar savoury med att det "är en rätt som snarare är kryddig och salt än söt". Det tror jag är en klok förklaring. Det är dock inte alltid som man vet om en amerikansk smörgås är savoury eller sweet. Alltså om de är tänkta som en maträtt eller en sorts kaka. Två av dessa ska vi laga idag. Det blir både en klassisk PBJ och en Fluffernutter. Om dessa är maträtter eller ersättning för en Snickers är oklart. Mycket oklart.

PBJ är en förkortning för Peanut Butter and Jelly. Receptet innehåller blott tre ingredienser och är kanske den mest klassiska och mest ätna mackan i USA. Den nämns för första gången i en mattidning från Boston 1901. Detta är ganska tidigt eftersom jordnötssmöret uppfanns någon gång i slutet av 1800-talet. Mackan har knappast fått fäste någon annanstans i världen men i USA är den så stor att en undersökning om matvanor från 2002 visade att genomsnittsamerikanen har ätit 1 500 PBJ-smörgåsar före tjugoårsåldern.

Detta är nästan allt som behövs.
Nu har vi allt som behövs.
PBJ
2 skivor vitt formbröd
3 msk jordnötssmör
3 msk grape jelly (en helt slät sylt gjord på druvor)

Bred jordnötssmör på den ena brödskivan och grape jelly på den andra. Lägg ihop och skär av kanterna. Dela i två trekanter. Hugg in.

Bre på, bre på.
Här är mackan i genomskärning. En sprängskiss nästan.

Vad i helvete är en Fluffernutter kanske du undrar? Jo, det är en macka med jordnötssmör och Marshmallow Fluff på. Det sistnämnda är en kräm som består av majssirap, vanlig sirap, äggvita och vaniljessens. Det här låter ju väldigt konstigt och det är det också. Det är dock ganska gott. Det blir alldeles särskilt gott om man har bacon på mackan också. Allt blir godare med bacon.

The Fluffernutter är vanligast i New England där Marshmallow Fluff uppfanns 1917, närmare bestämt i Somerville, Massachusetts. Egentligen var nog krämen tänkt som en kak- och pajfyllning men när någon kom på att man kunde ha den på mackan också så blev den snabbt populär. Själva termen "Fluffernutter" uppfanns av en reklambyrå på 1960-talet även om mackan varit poppis sedan Första Världskriget. Det ligger ett förslag till lokalregeringen i Massachusetts att göra The Fluffernutter till Massachusetts "officiella smörgås". Det är dags även för oss att införa "landskapsssmörgåsar" tycker jag.

The Fluffernutter
2 skivor vitt formbröd
3 msk jordnötssmör
3 msk Marshmallow Fluff
3 skivor bacon (om man vill, jag vill det)

Jättemånga brödskivor.
Bacon. Jag menar, mmmmmm, bacon!
Steka, steka.
Knaprigt, knaprigt.
Klipp baconskivorna i två halvor och knaperstek dem. Bred jordnötssmör på den ena brödskivan och Marshmallow Fluff på den andra. Lägg bacon på och lägg ihop mackan. Skär bort kanterna och dela i två trekanter. Klart. Mums.

Fluff och jordnötssmör. 
Så ser fluffet ut.
Smeta på, smeta på.
På med bacon. Mmmmm, bacon.
Såga av kanterna och kasta bort.
Skär i två delar.
Till vänster, utan bacon. Till höger, med. Gissa vilken som är mumsigast.
Vad ska man dricka till dessa mackor undrar du säkert nu? Nja, inte vin i alla fall. En kopp lite blaskigt kaffe eller Cola blir kanon. Allra helst en Cherry Coke. Eller varför inte en Dr Pepper? Dr Pepper är smarrigt till Marshmallow Fluff. Vanilj är nämligen gott till Dr Pepper. Det är gott till Root Beer också. Vanilj alltså. Gör en Root Beer Float på vaniljglass så får du se.

Lyssna på Peanut Dreams med Grand National, Who Smells Marshmallows? med Lucky Lucky Pigeons och Bacon med Mattias Alkberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar