onsdag 13 maj 2015

Meatball Sub - en macka med stora köttbullar i.

Alla som har varit i New York borde ha ätit en Meatball Sub. Om inte, så förtjänar man ett hårt slag över örat. Gör om, gör rätt helt enkelt. Det är gott på riktigt. En Meatball Sub förenar italiensk mat med amerikansk på ett både gott och fiffigt sätt. Italienska immigranter tog med sig "polpette", italienska köttbullar som ofta äts med pasta och av Lady och Lufsen på julafton, med Marinara-sås. Någon fiffig typ kom på att man kunde lägga allt det goda i ett bröd och bara gå loss. Det var en bra idé. Någon ännu fiffigare kom på att man kunde smälta ost över köttbullarna också. Det var en ännu godare idé.

Såsen kommer ursprungligen från Neapel (tror man men man äter ju den ÖVERALLT i Italien) och det finns många teorier om hur den kom till. Spanjorerna lär ha tagit med sig tomaten till Italien någon gång på 1500-talet, tomaten kommer från Peru precis som potatis och de är för övrigt nära släkt med varandra. Tomaten och potatisen alltså. Inte peruaner och tomater. Varför såsen heter just Marinara är omtvistat. Namnet antyder ju att såsen skulle ha något med havet att göra och möjligen härrör namnet från att spanjorerna kom till Neapel med båt och hade tomater med sig. De kunde ju inte ta tunnelbanan precis så alternativen var få.

Nåväl, jag förirrar mig in i historien. Vi var ju i New York. Så var det ju. Den första Meatball Sub jag åt var i just NY. Jag fick torka hakan från tomatsås i tre dagar efteråt. Det var det värt. Håll i Borsalinon, nu blir det köttbullemacka. Vi sjunger smörgåsens lov!

Meatball Sub Olmasini
2 korta baguetter (skitbakeoffbröd från Konsum typ)
500 gram blandfärs
1 ägg
1 dl panko (japanskt ströbröd)
2 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1/2 tsk chili flakes (finns i kryddhyllan på Konsum)
2 tsk Worcestershiresås
1 näve bredbladig persilja
1/2 dl färskriven Grana Padano
Salt & svartpeppar

Börja med bröden. Sådana där mjuka bröd som man använder till denna macka i USA finns, såvitt jag vet, inte i Sverige. Ett fiffigt sätt att ordna sådana är att köpa trista bakeoff-baguetter (helst de korta om man vill ha portionsbröd) när de är varma och lägga i en plastpåse i minst tre timmar. Då försvinner skorpan helt och bröden blir alldeles mjukt. Det är så man vill ha det.

Ett utmärkt tillfälle att använda en bolagspåse.
När den tas av... Häpp! Skorpan är borta! Som genom ett trollslag!
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, torka och finhacka persiljan. Blanda alla ingredienser väl (neeeeej, inte bröden, dem ska vi ha senare) och forma till fyra lika stora klumpar.

Blanda, blanda. Ner med nävarna vetja.
Fyra fina klumpar som ska bli sexton diton.
Dela dessa i fyra och rulla till stora köttbullar. Det blir alltså sexton stycken. Lägg dem i en ugnsfast form och baka dem i trettio minuter ungefär. De ska vara genomstekta men inte hårda.

I väntan på solarium.
Sobrända och lite laid back sådär. En av dem sträcker sig efter solglasögonen.
Sugo di Marinara
1 burk krossade tomater
3 msk olivolja
4 klyftor vitlök
1/2 tsk Chili Flakes
2 msk finhackad persilja
1 msk torkad oregano
2 tsk socker
Salt & svartpeppar

Skala och finhacka vitlöken. Fräs den mjuk i olivoljan och slå på tomaterna. Häll i de övriga ingredienserna och låt puttra på svag värme i 30 minuter. Rör så att den inte bränns.

Puttra, puttra. Röra, röra.
Ugnspotatis att servera till
4 potatisar av fast sort
Olivolja (jättemycket)
Salt & svartpeppar

Skala potatisen och dela den i sex klyftor. Lägg klyftorna i en bunke och slå på vatten så att det täcker. Låt stå i minst en timme. Slå av vattnet och torka potatisen noga. 
Häll olivolja i en ugnsfast form. Salta och peppra. Lägg i potatisen och rör om ordentligt. Baka i 200 graders ugn till potatisen är mjuk och solbränd.
Potatis i vatten.
Potatis utan vatten.
Sedan då? Sedan då?
1 mozzarella
1 näve färsk basilika
Smör att steka i

Korvbröd till en falukorv.
Här har det minsann stekts. Bröd till exempel.
Så var det då alldeles strax dags att äta.
Dela bröden på längden men se till att de sitter ihop på en långsidan så att de går att fläka ut. Stek dem i smör på insidan. Smeta sås på insidan av bröden och lägg köttbullar på den ena sidan. Riv över rikligt med mozzarella över bullarna och gratinera tills osten smält. Finstrimla basilikan och lägg på osten. Vik ihop mackan och dela den på mitten. Lägg upp på tallrik och servera med ugnspotatis och eventuellt en inlagd gurka bara för att det är gott. Det är det. Gott alltså. Jag har ätit en del goda grejer så jag vet vad jag snackar om.

Extra mums med bullar i tomat. Det extra mumset utgörs av gurkan.
Något att dricka vill man ju ha också. Kanske skulle jag ha valt något italienskt eller amerikanskt men jag gör som jag vill. Det fick blir ett rött på låda. Inte vilket vin som helst dock. Det visade sig vara det bästa vin på box jag någonsin provat. Det är visserligen inte tokbilligt men värt varenda krona. Hade det varit på flaska hade det blivit ynka 69 kr styck. Kanske årets bästa fynd?

Toooppen!
Belleruche Côtes-du-Rhône, M. Chapoutier (nr 71199) 276 kr
Doften är stor och kryddig med fina mineraltoner och inslag av peppar, mörka bär och plommon. Smaken är rik, mycket fruktig och elegant med fantastisk balans, bra strävhet och lång, kompakt fruktig eftersmak. Det kommer att bli många köp av denna box i Casa Olmås i år. Helt enkelt ett lysande vin till väldigt bra pris. En såhär bra och fulländad Côtes-du-Rhône trodde jag var omöjligt att hitta för 69 kr flaskan men jag är glad att jag hade fel. Det här är det absolut bästa boxvin jag någonsin druckit. Då har jag ändå druckit en del goda grejer så jag vet vad jag snackar om. Löp och köp som norrmännen säger.



Lyssna på Meatball Subs med The Hungry Food Band, Little Marinara med Deardarkhead och Mozzarella med Quartet Jazz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar