Den färdiga currypastan. Het och mumsig. |
Just till denna middag ville jag prova en färdigköpt grön currypasta som jag köpt på Asian Market på Olof Palmes Gata 12. Denna butik kan verkligen rekommenderas för den som vill köpa asiatiska livsmedel av olika slag. Man kan hitta lite allt möjligt här, både konserver och färskt. Det är, för övrigt, också en bra butik om man gillar att trängas... Hursomhelst, grön curry var det ja. Av märket Lobo närmare bestämt. Lobo gör ett gäng olika currypastor (nej, det är ingen religiös titel) och den gröna är den hetaste. Den görs främst av just grön chili men innehåller också vitlök, galangal, citrongräs och lite annat smått och gott. Jag gillar stark chili men den måste vara såpass balanserad att man också känner de andra smakerna. Annars blir det liksom bara svettigt och det är ju inte så kul. Eftersom jag bara vet vad jag gillar har jag ingen som helst respekt för vad som "egentligen" ska ingå i en "äkta" grön curryrätt. Jag blandar lite hursomhelst. Alla får göra som de vill. I det här fallet blev det i huvudsak blomkål och oxfilé. Det funkade finfint det.
Olmåscurry på biff och blomkål
300 gram oxfilé
1 litet blomkålshuvud
6 stjälkar salladslök
1 burk kokosmjölk eller kokosgrädde (coconut cream) som är ännu krämigare
1 rejäl näve färska böngroddar
1 påse grön currypasta
1/2 köttbuljongtärning
Några stänk worcestershiresås
3-4 tsk fisksås
Salt & vitpeppar
Cashewnötter (så mycket som du vill ha)
Grovhacka nötterna och rosta dem i torr panna.
Rostade nötter. De har rostats i stekpanna, inte i en vecka på playan på Mallis. |
Förfärligt stilig salladslök, också den från Asian Market. |
Små buketter var det ju. Mycket små. |
Här är en lite småspontan bild på kokosgrädden som inhandlats på Asian Market. |
Så där då. Snyggt blev det som sagt inte men mumsigt. Hett också. Hu ja. |
Normalt brukar jag ju rekommendera viner på riesling till het mat men det gick bra med en fruktig marsanne också.
La Forge Estate Marsanne 2012 (nr 79898) 93 kr (beställningssortimentet)
Doften är mycket stor, aromatisk och fruktig med tydliga inslag av persika, mango och citrus. Smaken är torr men med en liten fruktsötma, koncentrerad frukt och toner av nötter, honung och tropisk frukt. Vinet kommer från utmärkta Domaines Paul Mas som också producerar fyndvinerna under varumärket Claude Val som jag skrivit om tidigare. Vinet håller på att byta årgång nu så om du beställer så får du 2013 som sannolikt har lite högre syra än flaskan på bilden. Syra är bra i marsanne som annars kan bli lite slapp i strukturen. Själv är jag också lite slapp i strukturen men å andra sidan är jag bra mycket äldre än det här vinet. Jag är ursäktad således.
Lyssna på Green Penguin Curry med Bobblehead & the Flakey Mojo, Green Chili med Modern Country Five och Cauliflower med The Rattles.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar