Vi gör en sorts carpaccio. Den är inte helt rå men nästan. Det mesta går att förbereda i god tid innan gästerna kommer.
Här är själva köttet innan det gjorts ett endaste dugg med det. |
200 gram oxfilé
En näve färsk rosmarin
Flingsalt, vitpeppar & svartpeppar
Smör att steka i
Ta fram köttet och torka av det ordentligt. Riv rosmarinbladen av kvistarna och hacka dem. Bladen alltså, inte kvistarna. Dem kan du kasta bort. Kvistarna alltså, inte bladen. Blanda rosmarinhacket med flingsalt, vit- och svartpeppar. Rulla köttet i kryddblandningen och tryck så att så mycket som möjligt fastnar på köttet. Bryn smör i en panna och stek köttet runt om. Ta upp det och låt svalna. När köttet är helt svalnat, slå in det i plastfolie och lägg det i frysen i ett par timmar. Om köttet är lite fruset är det nämligen lättare att skära i tunna skivor. Under tiden kan du blanda ihop pepparrotscreme och dressing.
Kryddornas längtan efter kött. |
Köttet har rullat sig i kryddorna. |
Nu ska den lille rackaren stekas. |
Nu bligar biffen på oss under lugg. |
3 msk finriven pepparrot (från tub)
1,5 dl creme fraiche
1 msk citronsaft
Salt & vitpeppar
Här är en skittråkig bild på vad som behövs till cremen. |
Cremen är klar och väntar tålmodigt i en prickig skål. |
1 msk citronsaft
3 msk olivolja
Salt & vitpeppar
Blanda citronsaft och olja och smaka av med salt och vitpeppar. Dressingen ska vara rejält syrlig.
Då så. Ta fram köttet och skär det i så tunna skivor som möjligt. Arrangera dem elegant på tallrik. Ringla över lite pepparrotscreme.
Köttet innan ringlandet påbörjats. |
Nu är det färdigringlat. |
En näve ruccola
Hyvlad grana padano
Löjligt god balsamvinäger
Löjligt god vinäger. Löjligt god. |
Jaha, då var det bara att hugga in då.
Hugg in, hugg in, hugg in! |
Till denna smakrika lilla förrätt dricker vi pinot noir, gärna en amerikansk sådan.
Visserligen en helt annan årgång men ändå. |
Doften är mycket stor och ung med härligt kryddiga druvtypiska toner av svartpeppar och lakrits. Smaken är ännu ung med strama tanniner och kompakt frukt. Eftersmaken är mycket lång. Det här vinet är inte billigt men helt overkligt välgjort. Det kan drickas redan nu men tål att sparas i många år till. Det bör vara på topp om två till tre år.
Lyssna på Carpaccio med Nan Roig, Horseradish Road med The Mountain Goats och New Year med The Breeders.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar