Julen står för dörren och det
är förstås dags för glögg. I år kanske det kan vara läge att variera sig lite
från den vanliga glöggen? Rödvinsglögg är det vi alla vuxit upp med och
vitvinsvarianter har också blivit vanliga i vårt glöggsugna land. Glöggen
serveras vanligen varm med russin och mandel men nu tänker vi om och gör något
lite annorlunda. En vindrink på vit glögg som serveras med is och lime! Här är
ett recept som inte är så väldigt sött. Istället är det lite lättare i stilen
men med rejäl kryddighet av kanel och kardemumma. Servera gärna med tilltugg,
som pepparkakor med ädelost eller tunnbrödsrullar med renstek och färskost med
pepparrot. Recept på tilltuggen längst ned.
Löjligt gott. Om man gillar glögg alltså, annars otäckt. |
För att göra glöggdrinken
behöver du:
Skalet av en apelsin
Skalet av en citron
Skalet av två lime
2 torkade pomeransskal
10 kryddnejlikor
2 tsk kardemummakärnor
2 kanelstänger
Gör så här:
Skrubba apelsin, citron och
lime noga under rinnande vatten. Skär loss det yttersta på skalet (försök att
få med så lite vitt som möjligt, det är ganska beskt) med en potatisskalare
eller vass kniv. Häll vinet i en kastrull och höll i sirapen. Rör om tills
sirapen helt löst upp sig och lägg i pomerans, nejlikor, kardemumma och
kanelstänger. Värm upp och rör om men observera att det inte ska koka, bara
sjuda lite. Ta kastrullen av värmen och lägg i de färska citrusskalen. Låt det
hela stå och dra i 30 minuter under lock. Sila av och häll upp på lämpligt kärl
och lägg tillbaka en av kanelstängerna i glöggdrinken. Kyl ordentligt, plocka
upp kanelstången efter tre timmar. Servera med is och limeskiva som en drink.
Om du vill kan du givetvis värma den och servera som vanlig vit glögg, med
russin och mandel, men detta recept är avsett att serveras kallt och
kryddningen är anpassad därefter.
Här har citrusarna slängt kläderna i en enda hög. Ingen ordning alls. |
De skamlösa citrusarna bar fläker ut sig hursomhelst. |
Pepparkakor
Kavli Ädelost på tub
Bred ut ädelosten på en
pepparkaka och lägg en till kaka ovanpå. Klart!
Renstekstullar med pepparrot
2 stycken Sarek tunnbröd (från Polarbröd)
En rejäl klick Cantadou färskost med pepparrot
Några skivor rökt renstek
Några strån gräslök
Bred färskost på bröden, rätt tjockt ska det
vara. Finhacka gräslöken och lägg på osten. På med renstek, rulla ihop och låt
vila i kylen i plastpåse eller plastfilm, helst över natten. Skär i lagom stora
bitar och hugg in.
Lyssna på Christmas is Coming med Harry Belafonte, I'll Be Home for Christmas med Doris Day och Det är inte snön som faller med Anders F. Rönnblom. Det tänker i alla fall jag göra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar