Det debatteras om hur många grundsmaker man kan känna i munnen. Tidigare talade man enbart om salt, surt, sött och beskt. Sedan ett tjugotal år har dock en femte grundsmak, umami, kommit att bli ett begrepp bland dem som bryr sig om att snacka om grundsmaker i någon som helst utsträckning. Umami är även det ett japanskt ord som betyder ungefär "välsmakande". Man brukar säga att ämnet glutamat är koncentrerad umami och smaken återfinns i svamp, tomater, skaldjur och lite allt möjligt, inte minst i soja. Nu snackar man också om en sjätte grundsmak, kokumi, ett ord som sägs beskriva fyllighet eller fett. Sannolikheten är stor att det kommer ännu fler grundsmaker som beskriver chilihetta, mintfräschör, strävhet och allt vad man kan hitta på. Nu struntar vi dock i dem och koncentrerar oss på umami. Den här rätten är en riktig umamibomb. Den smakar så mycket umami att det är löjligt. Löjligt gott för övrigt. Kavla upp ärmarna på yukatan, dra åt din obi och lägg katanan åt sidan (eller använd den för att skära köttet på ett spektakulärt sätt). Dags för Tataki!
Biff Tataki som Olmås-san gör den
200 gram oxfilet
Salt & vitpeppar
2 tsk sesamolja
"Kött från glada kor" sade man i butiken. Så jävla glad ser den ju inte ut nu. |
Nu ska den få se på sesam. |
Brynt och fin. Lite som jag efter semestern. |
Marinad
3 msk ljus soja (jag blandade två olika sorter bara för att jag är så ball)
5 msk torr sake (det finns småflaskor på bolaget)
3 msk mirin (finns till och med på ICA numera)
1 stjälk vårlök
1 klyfta vitlök
Olika roliga flaskor med jättekonstig text på. |
Hacka, hacka. |
Sjuda, sjuda. |
Kallna, kallna. |
1 msk sesamfrön
10 rädisor (gärna den långa sorten)
2 stjälkar vårlök
1/2 dl ponzu per portion (ponzu är soja som smaksatts med yuzu, en citrusfrukt.)
Rosta sesamfröna i torr panna. Var försiktig, de bränns VÄLDIGT lätt! Strimla rädisor och lök fint.
Försiktigt, försiktigt. |
Långa rädisor. De är jättelånga. |
Köttet är tatakiserat och försett med marinad. |
En umamibomb. En nästan rå umamibomb. Umamibom är ett jätteroligt ord. |
Till det här kan man dricka lite allt möjligt. Antingen tar man det säkra före det osäkra och går loss på kall japansk öl och den sake som är kvar efter det att man gjort marinaden eller så dricker man ett kraftigare vitt vin. Jag kände mig lite vågad och drack beaujolais. Ett vin från Morgon närmare bestämt. Det gick finfint.
Gyllene morgon skulle man kunna skoja nu. Jag tror dock att vi undviker det i görligaste mån. |
Doften är mycket bärig och ung med toner av hallon, jordgubbar och örter. Smaken är ganska lätt och mjuk med friska syror och inslag av färska röda bär och lakrits. Eftersmaken är lång och balanserad.
Lyssna på Soy Sauce med Jim Pearce, Sweet Beef med The Bear Quartet och Turning Japanese med The Vapors. Lyssna ofta på Turning Japanes med The Vapors för övrigt. Ingen har lyssnat på den låten på jättejättelänge. Det är synd det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar