Nu är våren här, i alla
fall i sinnet. Ännu så länge dröjer körsbärsträdens blommor, det gör ju som
bekant ont i knoppen om våren, men snart så. Det är kallt, ganska soligt och
väldigt blåsigt på Stockholms gator och ännu ligger vinterns halkdämpande grus
kvar i drivor mot huskropparna. Endast in undantagsfall vill man ge sig ut i
snålblåsten. Bättre då att pigga upp sig med något grönt. Inomhus alltså. I afton
är det hustrun som står för matlagningen i Casa Olmås och jag nöjer mig med att
äta och att vara i vägen i största allmänhet.
Fridolf hjälpte mig att vara i vägen i största allmänhet. |
Det blir, som sagt, grön
mat. Vegetariskt undrar du? Nja, det är ägg i så det beror på hur man ser det.
Idag finns det ju så många vegetariska inriktningar. En del äter knappt något
annat än en liten, liten morot medan andra äter grönsaker och mejeriprodukter.
En del äter bara färsk frukt medan andra kallar sig vegetarianer men ändå
trycker i sig kött från vissa utvalda djur. Eller snarare väljer bort en del
djur men äter alla andra. Det är lite som att vara ickerökare men bara röka
cigaretter. Eller så. Själv äter jag allt som jag inte tycker smakar illa. Det
omfattar till exempel lax och slanggurka. Vattenmelon också. Fy för det.
Nåväl, jag tappar tråden.
Hustrun är ju, med en teknisk term, en jävel på pasta. Hon kan knåda pastadeg
hon. Just denna kväll blev det tagliatelle. Tagliatelle med grönt och, ja, ägg
då. Hon gjorde en sorts pesto baserad på ärter och pistagenötter. Det blev
dumgott. Självklart behöver man inte göra sin egen pasta och självklart kan man
ta en annan form på pastan. Huvudsaken är att man gör den goda ”peston”.
Hustruns Tagliatelle
Primavera
1 ½ dl skalade pistagenötter
1 dl gröna ärter
1 klyfta vitlök
1 dl olivolja
1 dl riven grana padano eller parmesan
Salt & svartpeppar
½ kruka basilika
1 ½ dl skalade pistagenötter
1 dl gröna ärter
1 klyfta vitlök
1 dl olivolja
1 dl riven grana padano eller parmesan
Salt & svartpeppar
½ kruka basilika
Mumsiga nötter. |
Mumsiga ärter. |
Mumsig basilika. |
Übermumsig sparris. |
Kör alla ingredienser i
matberedare eller med mixerstav till en ganska slät gröt. Låt röran stå och
sätta sig i någon timme i kylen.
Mixerstav in action. |
Mumsig röra som ska vila sig lite. |
Pasta har vi ju haft
recept på flera gånger här i Njutbaren men för den late kommer här en liten
repetition.
Pasta
2 ägg
3 dl mjöl
2 ägg
3 dl mjöl
Häll upp mjölet i en hög
på bakbordet och gör en grop i mitten. Knäck äggen i gropen och börja blanda
mjöl och ägg med en gaffel. När allt är blandat är det bara att sätta igång att
knåda. Knåda, knåda och åter knåda. Degen är klar när den är elastisk och har
en yta som liknar fint skinn eller siden. Slå in degen i plastfolie och låt
vila i rumstemperatur. Lägg INTE in den i kylen. Då blir den stenhård och
väldigt mycket svårare att jobba med.
Detta blir pasta om en stund. |
Tillbehör till
Hustruns Tagliatelle Primavera
2 ägg
1 näve grön sparris
1 näve ärtskott
Rejält med riven grana padano eller parmesan
2 ägg
1 näve grön sparris
1 näve ärtskott
Rejält med riven grana padano eller parmesan
Lägg äggen i kokande
vatten och låt dem sjuda i 6 minuter. De ska vara rejält krämiga men inte
löskokta. Skala äggen när de svalnat lite. Skär sparrisen i mindre bitar och
koka den ganska mjuk. Lite tuggmotstånd ska det finnas kvar.
Vattenkokta ägg. Mmmm... Äggen är som godast vattenkokta. |
Koka pastan och ta upp
den men slå inte bort allt pastavatten. Blanda peston med lite av vattnet i en
bunke. Rör runt så att den blir lite lösare och därmed lättare att blanda med
pastan. Blanda pasta, pesto och sparris ordentligt och lägg upp på tallrik.
Dela äggen i två delar och lägg på pastan och garnera med ost och ärtskott. Buon
appetito!
Grönt och vårigt och med ägg också. Ägget är kokt i riktigt färskt vatten. Primörvatten. |
Det brukar sägas att ägg
och sparris är svåra att kombinera med vin men jag håller alls inte med.
Självklart är det så att om man väljer att drick ett rejält strävt rödvin till
BARA ett kokt ägg eller BARA en knippe rå sparris så kommer det att smaka
hugaligen. Ganska ordentligt med hugaligen dessutom. Dock är det så att när man
blandar de här livsmedlen med an massa andra goda saker så smakar det mums.
Dessutom kan man ju ta ett vitt vin, en riesling till exempel. De som påstår
att vin och sparris inte passar ihop borde åka söderut vid den här tiden på
året och berätta för tyskarna hur det ligger till. De känner nämligen inte till
det
Vi valde en riesling från
Nya Zeeland bara för att krångla.
Kim Crawford Marlborough Riesling 2011 (finns inte
på Systembolaget) knappt 200 kr
Doften är stor och fruktig med viss mognad och toner av aprikos, papaya och petroleum. Smaken är helt torr, fruktig och mycket frisk med lång eftersmak med inslag av mineral, aprikos och citrus. Det här är sjukt gott till sparris. Det passar dessutom bra till alla möjliga fiskrätter, gärna med grädde och smör. Vinet tål lite längre lagring än man tror. Jag har några flaskor av 2007 också och de är fortfarande vid god vigör. Med lite ålder blir detta ett vin som passar förträffligt till ost.
Doften är stor och fruktig med viss mognad och toner av aprikos, papaya och petroleum. Smaken är helt torr, fruktig och mycket frisk med lång eftersmak med inslag av mineral, aprikos och citrus. Det här är sjukt gott till sparris. Det passar dessutom bra till alla möjliga fiskrätter, gärna med grädde och smör. Vinet tål lite längre lagring än man tror. Jag har några flaskor av 2007 också och de är fortfarande vid god vigör. Med lite ålder blir detta ett vin som passar förträffligt till ost.
Lyssna på Joy Spring med Max Roach Quintet, Spring med Tracy Chapman och Primavera med Santana.
Mmm mmm!!
SvaraRadera