I Norden har vi ju de fantastiska danska smörrebröden som förgyller mackhimlen men det är ju inte riktigt samma sak som en smörgås som dryper av smält ost, bacon, kött, sylt (jodå), banan, (jodå, en gång till), jordnötssmör, majonäs, och allt vad man kan hitta på. Inget folk i världen är så bra på att ta ett helt gäng goda grejer, stapla dem högt på ett bröd, smälta ost ovanpå alltihop och sedan smäcka på ett bröd till, som amerikanerna. Att man sedan får rulla sig mellan soffa och kylskåp får man liksom på köpet. För er, kära läsare, offrar jag mig och provar mackorna på mig själv. Jag offrar mig på smörgåsens altare för er. Jag tror att vi tar och börjar med att äta frukost.
Först ut i mackodyssén blir The Monte Cristo. En Monte Cristo anses vara en amerikansk version av den franska mackan Croque Monsieur. De två är inte särskilt lika annat än att de har ost och skinka som pålägg och att de ju är gjorda på bröd. I övrigt, nja, inte så många likheter. Den är dock väldigt god även om det kan tyckas märkligt att kombinera senap och sylt på samma smörgås. Ibland blir man dock överraskad, inte minst av mackor, som jag (aldrig) brukar säga. OK då, dags att frukostera.
The Monte Cristo - is it savory or is it sweet? No one knows for sure...
6 skivor vitt formbröd
6 skivor kokt skinka
6 skivor vit fulost (sådan där färdigskivad smältost i individuella förpackningar)
3 msk körsbärssylt (tog jag alltså, du kan använda vilket sylt eller gelé du vill)
3 tsk French's Mustard (eller Dijon-senap)
2 ägg
3 msk rumsvarmt osaltat smör
Smör att steka i också
Lägg upp brödskivorna och smöra dem lätt med det osaltade smöret. Smeta sylt på hälften av brödskivorna och senap på de andra.
Ungefär så. Jättesvåra instruktioner. |
Plasten av, osten på. |
Den här bilden visar det skälvande ögonblicket precis innan mackorna lades samman. |
Äggen är vispade och ser skumma ut i skålen. Skumma! För att de är lite skummiga efter vispningen! Ha, ha, ha! Ja, vad får jag allt ifrån? |
Mackan gillar inte att äggbada. Det är därför som den lipar åt mig. Den lipar i brödgipan. |
-"Lipa på du mackjävel. Nu ska du få vad du tål." |
Först steker man på ena sidan... |
...sedan på den andra. Man kan inte göra tvärtom. Gör man det får man slänga alltihop och börja om. |
Här ligger de så, de små mackorna och illtrivs. Alla illtrivs i lönnsirap. |
Jaha, det var väl inte så illa börjat? Det kommer att komma en hel hoper mackor under den närmaste tiden. Det kommer faktiskt att BARA komma amerikanska mackor under ganska lång tid från och med nu så om du inte gillar det så får du läsa på någon annan blogg om LCHF eller stenåldersfrön eller quinoarecept eller vad du nu går igång på. Det enda sättet att få quinoa gott är förresten att ersätta den med bacon. Jag har, för övrigt, ätit en hel del bacon så jag vet vada jag snackar om.
Lyssna på Monte Cristo med Indochine, Disco Monte Cristo med The Shell och You Belong In A Movie med The Sandwiches.
FINALLY a Swede who has understood my love for my homeland's "sandwich!"
SvaraRaderaMin fru Monica garvar och skakar på huvudet varje gång jag slänger mig i soffan sent på kvällen med "a new concoction" ifrån kylskåpets mörkaste och djupaste hyllor. Att jag gör det dessutom med en ibland annorlunda blandning av amerikanska och svenska influenser är ännu roligare!
En macka som jag har faktiskt längtat efter och inte har tagit mig an ännu är en Reuben.... *hint* *hint*