Den första gången jag åt en French Dip var inte i LA. Istället var jag sexton år, på mitt första besök i det stora landet i väster och befann mig i en håla i staten Washington. Richland, som stället heter är känt för tre saker. Dels bodde jazzgitarristen Larry Coryell här i sin ungdom och det gjorde också Sharon Tate. Hon vann, för övrigt, titeln Miss Richland 1959, tio år innan hon mördades av Charles Mansons bisarra "familj". Den tredje saken som Richland är känt för att att det låg en bridreaktor här. Ja, det var väl det ungefär.
Nåväl, på ett steak house i Richland satt jag alltså som tonåring och storögt betraktade menyn. Mina ögon fastnade av någon anledning på mackan med namnet French Dip. Jag tyckte att det var märkligt med en smörgås som man skulle doppa i buljong men visst, man kan ju prova tänkte jag. Det var larvigt gott. Det är det fortfarande.
Fram med servetterna, de kommer att behövas. Det är kladdigt det här... Man får potatissallad till också!
The French Dip Sandwich
2 korta fulbaguetter, se HÄR
600 gram entrecôte (jaaaa, det ska vara så mycket till två personer...)
2 msk svartpeppar (hela korn alltså)
5 dl oxbuljong
Salt
Worcestershiresås
Behandla bröden som om de vore din fiende. Jag menar det där med plastpåsen. Låt de vara så länge. Vi ska preppa köttet också. Krossa pepparkornen grovt i en mortel.
Okrossade korn, helt okrossade. |
Nu har de fått vad de tål. Eller de tålde det ju inte. Nu har de fått vad de inte tålde? |
Se, så fint det vackra köttet är. |
Peppar i påse. |
Kött och peppar i påse. |
Poetiskt kött som rullats i aska. |
Köttet på galler på kärl. |
Mycket senare. Nu är köttet trött och måste vila. |
Här blandar sig buljongen och det göttiga i kärlet på ett förnämligt vis. |
Två skivor som hånler åt varandra. |
Inga hånleenden längre, de är inte så uppkäftiga nu. |
Pang! Ner i buljongen bara. |
Smaskigt serru. Jorå vettu. |
Blue Ribbon Tater Salad
4-5 nykokta skalade potatisar (de ska fortfarande vara varma när salladen blandas)
1/2 dl olivolja
3 msk äppelcidervinäger
2 tsk finhackad färsk eller inlagd dragon
Salt & svartpeppar
2 stjälkar selleri
1 schalottenlök
3 stjälkar vårlök
2 msk pickle relish eller bostongurka
1 ägg
1 dl majonäs (om du inte gör egen, använd Hellman's, den är fånigt god)
Gör en dressing på olja, vinäger och dragon. Smaka av med salt och peppar. Skär potatisen i lagom stora bitar och vänd ner den i dressingen, potatisen ska fortfarande vara varm. Hacka selleri och lök i småbitar och vänd ner i salladen tillsammans med pickles. Knäck ägget i en skål och rör ner majonäsen. Blanda sedan detta med salladen. Täck och kyl i minst två timmar.
Xavier Grenache Vieilles Vignes 2012 (nr 2151) 87 kr
Doften är stor och kompakt bärig med toner av lakrits och hallon. Smaken är medelfyllig och mycket fruktig med fina, lite sandiga tanniner. Eftersmaken är lång och robust i örtig stil.
Det här är ett riktigt fynd! För ynka 87 kr får man ett smärre sensationellt bra vin. Köp och ha hemma. Det har jag gjort.
Lyssna på Dippermoth Blues med Les Moore's French Quarter Band, Solid Potato Salad med Cluster Sisters och Big Dipper med Jethro Tull.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar