söndag 14 december 2014

Lucia och en kycklingpaj!

Det firades Lucia igår i Casa Olmås. Med saffransbröd och glögg tänker du nu? Nix, det firades med kycklingpaj och chianti. Ingen dum kombo för övrigt. Champagne fick vi också. Eller fick och fick, vi köpte den. Pajen var av klassisk brittisk modell, det vill säga en massa mums täckt med smördeg (ännu mera mums) och serverad med sås och ärter. Det blev onödigt gott. Mycket blev det också så det räcker till middag ikväll också.
Pajen är inspirerad av ett recept av Jamie Oliver men jag har tagit mig rejäla friheter med det. Så. Då vet ni att jag inte bara stjäl, jag UTVECKLAR.
Nåväl, i dessa tider med julbestyr är det skönt att veta att just detta recept nästan lagar sig själv. Det är mest att hälla ihop färdigköpta grejer. Mest i alla fall. Jahapp, då kavlar vi upp ärmarna och ut smördegen.

Kycklingpaj Olmås & Oliver (mest Olmås, nej Oliver. Äh, jag vet inte)
1 grillad kyckling
2 paket bacon
2 purjolökar
2 klyftor vitlök
1 kruka färska timjan
5 dl kycklingbuljong
4 dl skinkspad (från julskinkan till exempel)
2 msk mjöl
1/2 burk creme fraiche
Salt & svartpeppar
Smördeg
1 uppvispat ägg

Börja med att slå upp ett glas champagne. Eller, kyl den först. Annars blir den inte så svalkande. Vi provade utmärkta Grönstedts Champagne, mer om det nedan.

Den goda, rökta grisen.
Sätt en panna på spisen och skär bacon i smala strimlor. Stek till det är krispigt. Medan du väntar är det läge att skala och skiva vitlöken. Skölj purjon och skär den i mindre bitar.

Här är purjon som godast. I änden liksom.
Grovhacka timjan. Du kanske tänker att timjan är väldigt dominant och att en hel kruka är alldeles för mycket? Fel! Färsk timjan är en mycket snäll krydda, den torkade däremot, den är dominant den. Huga.

Det här är god timjan. Torkad timjan är otäck timjan.
Nåväl, låt vitlöken fräsa med baconet en liten stund och lägg sedan i purjon och timjan. Rör om ordentligt och sänk värmen. Låt mjuksteka i 20 minuter under lock.

Grisen och vitlöken kommer bra överens.
Nu ska purjon i också. Då blir det bråk. Purjon är den bråkigaste löken.
Rensa kycklingköttet från skinn och ben och dela det i lagom stora bitar. Lägg kyckling och mjöl i lök- och bacongeggan och rör om ordentligt så att allt blandas. Häll sedan i creme fraiche, buljong och spad och låt koka upp ordentligt.

Trasigare kyckling har sällan skådats. Kanske muckade den med purjon. Då kan det går illa.
Nå, nu verkar de vara sams i alla fall.
Får att få slut på eventuella bråk så dränker vi dem, allihop.
Nu har det bildats en försvarlig mängd sås och den ska inte med i pajen. Sila av såsen och lägg kyckling- och lökröran i en ugnsfast form. Den behöver inte smöras innan. Kavla ut smördegen, om det behövs. Vi använde färsk smördeg på rulle och den behöver inte kavlas. Skär ut en lagom stor bit deg och täck allt som är i formen. Om du känner dig konstnärlig så är det bara att skära ut lite snygga löv av degresterna. Arrangera dem sedan ännu mera konstnärligt uppepå pajen. Pensla allt med det uppvispade ägget.

Såsen den goda. Den ska kokas ner lite den.
Pajfyllningen för sig, avrunnen och fin.
Konstnärliga löv på pajen. Några band fick det bli också.
Nu får den vila sig lite. Det är jobbigt i hettan.
Baka av pajen i 200 grader tills den är vackert gyllenbrun. Under tiden reducerar du såsen lite och kokar ärter. Låt pajen stå i fem minuter innan den serveras med sås och ärter.

Så blev den, den goda, goda pajen. Ärter fick man till också, bara en sådan sak. Jag gillar ärter, jag. Jag gillar till och med att säga ärter. Ärter. Prova själv, det är mysigt.
Då var det bara att hugga in då. Vad ska man då dricka till Luciaolmås&oliverkycklingpaj undrar du säkert? I Casa Olmås festades det på champagne medan själva pajen tillreddes och sedan blev det chianti. Mumsiga val båda två.

Grönstedts Champagne Brut (nr 77155) 269 kr
Doften är stor och påfallande fruktig med fina inslag av äpplen och rostat bröd. Smaken är rik och lite smörig med bra frukt och lång, mineralisk eftersmak. Det här är en champagne som passar de allra flesta. Den fina fruktigheten gör att vinet är väldigt lätt att tycka om och att priset är mer än anständigt gör absolut ingenting. Den gamle vin- & sprithandlaren Johan Daniel Grönstedt som vid mitten av 1800-talet drev butiker i Gamla Stan har lånat sitt namn åt denna champagne. De som är väldigt gamla (som jag) minns den fantastiska punsch som bar hans namn men som sedan länge är lika död och begraven som Johan Daniel själv. Är man ÄNNU äldre så minns man kanske också Grönstedts Armagnac och portvinet Grådask bar en gång hans namn på etiketten. Om man är så gammal så minns man dock förstås knappt någonting. Grönstedts Cognac torde dock vara bekant för de allra flesta. Varumärket är faktiskt nästan 170 år gammalt.

Rocca Guicciarda Riserva 2011 (nr 2723) 139 kr
Doften är stor och nyanserad med kompakt frukt i ungdomlig stil. Smaken är mycket rik och knappt fyllig med inslag av torkad frukt, saftiga körsbär, choklad och ek. Det här vinet är jätteungt men öppnar sig lite om man häller det mellan flaska och karaff några gånger. Ricasoli är en mycket bra producent som gör vin lite varstans i Toscana. Generellt sett håller de alla väldigt hög kvalitet. Särskilt om man tittar på priset. 139 kronor för en flaska av det här vinet får betraktas som ett rent fynd. Köp fler och lagra dem ett tag. Det ska jag göra.

Lyssna på Mama Bake a Pie, Daddy Kill a Chicken med Bobby Bare, Chicken Pie med Jim Smoak & The Louisiana Honeydrippers och Groovy Gravy med Quincy Jones.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar