onsdag 3 december 2014

Vit glöggdrink. En aperitif som passar bra i julstöket!

Julen står för dörren och det är förstås dags för glögg. I år kanske det kan vara läge att variera sig lite från den vanliga glöggen? Rödvinsglögg är det vi alla vuxit upp med och vitvinsvarianter har också blivit vanliga i vårt glöggsugna land. Glöggen serveras vanligen varm med russin och mandel men nu tänker vi om och gör något lite annorlunda. En vindrink på vit glögg som serveras med is och lime! Här är ett recept som inte är så väldigt sött. Istället är det lite lättare i stilen men med rejäl kryddighet av kanel och kardemumma. Servera gärna med tilltugg, som pepparkakor med ädelost eller tunnbrödsrullar med renstek och färskost med pepparrot. Recept på tilltuggen längst ned.

Löjligt gott. Om man gillar glögg alltså, annars otäckt.
För att göra glöggdrinken behöver du:

1 liter De Bortoli Gewürztraminer Riesling (nr) 199 kr för 3 000 ml Bag in Box
2 dl vit sirap
Skalet av en apelsin
Skalet av en citron
Skalet av två lime
2 torkade pomeransskal
10 kryddnejlikor
2 tsk kardemummakärnor
2 kanelstänger

Detta är ungefär vad som behövs. Lite mer grejer också förstås.
Gör så här:
Skrubba apelsin, citron och lime noga under rinnande vatten. Skär loss det yttersta på skalet (försök att få med så lite vitt som möjligt, det är ganska beskt) med en potatisskalare eller vass kniv. Häll vinet i en kastrull och höll i sirapen. Rör om tills sirapen helt löst upp sig och lägg i pomerans, nejlikor, kardemumma och kanelstänger. Värm upp och rör om men observera att det inte ska koka, bara sjuda lite. Ta kastrullen av värmen och lägg i de färska citrusskalen. Låt det hela stå och dra i 30 minuter under lock. Sila av och häll upp på lämpligt kärl och lägg tillbaka en av kanelstängerna i glöggdrinken. Kyl ordentligt, plocka upp kanelstången efter tre timmar. Servera med is och limeskiva som en drink. Om du vill kan du givetvis värma den och servera som vanlig vit glögg, med russin och mandel, men detta recept är avsett att serveras kallt och kryddningen är anpassad därefter.

Här har citrusarna slängt kläderna i en enda hög. Ingen ordning alls.
De skamlösa citrusarna bar fläker ut sig hursomhelst.
Dags för julbad.
Pepparkakor med ädelost
Pepparkakor
Kavli Ädelost på tub

Bred ut ädelosten på en pepparkaka och lägg en till kaka ovanpå. Klart!

Renstekstullar med pepparrot
2 stycken Sarek tunnbröd (från Polarbröd)
En rejäl klick Cantadou färskost med pepparrot
Några skivor rökt renstek
Några strån gräslök

Bred färskost på bröden, rätt tjockt ska det vara. Finhacka gräslöken och lägg på osten. På med renstek, rulla ihop och låt vila i kylen i plastpåse eller plastfilm, helst över natten. Skär i lagom stora bitar och hugg in.

Lyssna på Christmas is Coming med Harry Belafonte, I'll Be Home for Christmas med Doris Day och Det är inte snön som faller med Anders F. Rönnblom. Det tänker i alla fall jag göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar