måndag 29 december 2014

Torsk med beurre blanc. Huvudrätten på nyårsafton!

Den första (av många) flaskan skumpa är öppnad och hummern är uppäten. Vad kan då passa bättre än en bit torsk? Inte mycket... En pilgrimsmussla kan man få till också. Receptet har jag publicerat tidigare men denna version är lite förbättrad och förenklad. Det passar bra när gästerna står och stampar och vill ha mat! Mat!

Själva fisken (som räcker till fyra)
500 gram torskrygg med skinnet kvar (125 gram per person)
4 pilgrimsmusslor
2 citroner
Smör att steka i

Börja minst fyra timmar innan du ska börja laga till maten. Blanda 1 lite kallt vatten med 1,5 dl salt. Rör om så att saltet löser sig och lägg ner fiskbitarna. Låt ligga i minst fyra timmar (jamen precis) eller ännu hellre över natten i övertäckt kärl i kylen.
När det börjar bli dags att äta tar du upp fisken, sköljer av den och torkar den med hushållspapper. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn smör i en panna på spisen och stek fisken i 2 minuter på skinnsidan och sedan i 1 minut på den andra. Lägg fiskbitarna i en form och sätt in i ugnen i 10 minuter ungefär. Om du tempar den ska den inte gå över 50 grader.

Dela citronerna och grilla dem på hög värme i grillpanna.

Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek dem i rejält mycket smör på rejält hög värme. Överstek dem inte!

Så ska musslorna se ut. Inte översteka...
Beurre blanc
2 schalottenlökar
1 dl vitt torrt vin (inte fatlagrat)
3 msk vitvinsvinäger
Några persiljestjälkar
8 st vitpepparkorn
2 msk creme fraiche
100 gram smör

Förbered såsen genom att finhacka löken och lägga den i en kastrull. Slå på vin och vinäger. Lägg i persiljan och pepparkornen. Koka på hög temperatur tills endast 2 msk vätska återstår. Sila av och slå tillbaka vätskan i kastrullen. Vispa ner creme fraichen. Smält smöret i en annan kastrull och häll det sedan försiktigt ner i lök- och persiljeavkoket (eller vad man ska kalla det) under kraftig vispning. Mata på med mer smör vartefter tills du har en ganska tjock sås. Smaka av med salt och vitpeppar.

Den hackade löken som väntar på vinäger.
I med allt bara. Hej respektive hå.
Koka, koka och åter koka.
Silat och klart. Dags för smör.
Här smälter det goda smöret.
Tillbehör
1 påse babyspenat
1 vitlöksklyfta
1/2 dl grädde
Smör
Salt och vitpeppar

Skala och finhacka vitlöken i mycket små bitar. Bryn en klick smör (inte jättebrunt) i en stor kastrull och lägg i vitlöken. Låt den brynas lite, sänk värmen och slå i grädden. Blanda väl och häll sedan ner all spenat. Låt den vissna ner i vitlöksgrädden och smaka av med salt och peppar.

Här ska vissnas.
Montera rätten med en tuva spenat mitt på tallriken. Torsken ovanpå det och ringla sedan lite sås över alltihop. Avsluta med en pilgrimsmussla och en grillad citronhalva. Klart!

Gott, gott, gott med torsk och en hel massa smör!
Till torsken dricker vi något gott fatlagrat vitt, kanske en bourgogne eller varför inte en vit bordeaux? Det var ju ett tag sedan. Vi går loss på en sådan.





Château de Rochemorin Blanc 2009 (nr 4128) 149 kr
Doften är mycket stor och rostad med fin mognad och bra frukt. Toner av nässlor och rabarber får man på köpet. Smaken är knastertorr med bra äppelfrukt, tydliga fat och lång, balanserad eftersmak.

Lyssna på Old Cape Cod med Patti Page, The Spinach Song med Julia Lee & Her Boyfriends och Butter med The Lonely Biscuits.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar