Det här är en ganska trist bild på en chili. Det är en så kallad "dutch chili" eller "spanskpeppar". Bilden är tråkig ändå. |
En variant på Prik Nam Pla
1 dl fisksås
1 dl vatten
1 msk mirin (japansk risvinäger)
1 msk socker
1 färsk chili (hettan varierar ju rätt kraftigt mellan olika chilisorter så du får ta så mycket du vill)
1 klyfta vitlök
Några strån gräslök
Den här såsen är mycket enkel att göra och blir så god att man kan äta den med sked. Den kan användas som dressing (som i detta fall) eller som dippsås till allt möjligt. Nej, inte till pannkaka.
Blanda de tre vätskorna och rör ner sockret. Rör tills sockret löst sig helt. Skiva eller hacka chilin, du behöver inte ta bort kärnorna. Skala och skiva vitlöken MYCKET tunt. Skär gräslöken i småbitar. Rör ner allt i dressingen och låt den stå och dra i minst en timme.
Ungefär såhär ser dressingen ut. Nej, fel av mig. Exakt såhär ser dressingen ut. Vad tänker jag på egentligen? |
1 stekt ankbröst
3-4 nävar blandade små sallatsblad
2-3 stjälkar salladslök
2 tomater
1 näve glasnudlar
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk grönmynta
Små sallatsblad som är blandade. Med varandra alltså. |
Koka upp vatten och lägg i glasnudlarna. Ta av värmen och lägg på lock. Låt stå i 3-4 minuter och spola sedan nudlarna i kallt vatten. Låt rinna av i durkslag.
Kryssa tomaterna och doppa dem i kokande vatten. Spola i kallt vatten och ta av skalet. Dela dem och ta ur kärnorna med en sked. Strimla köttet.
Tomater med kryss i. Den högra vänder sig bort i skam medan den vänstra är helt skamlös. |
Dags att montera ihop det hela. Lägg ut sallatsbladen på ett fat. Sprid ut tomatstrimlor och lök ovanpå. Fördela ut koriander, mynta och nudlar över salladen och lägg den skivade ankan högst upp. Skeda över lite av dressingen och servera resten bredvid.
Onödigt god anksallad. Snygg är den också. Snygg och blank. |
Puycheric Syrah Rosé 2013 (nr 2209) 67 kr för 750 ml och 179 kr för 3000 ml
Doften är stor och bärig med toner av jordgubbar, röda vinbär och smågodis. Smaken är "off-dry" med bra syra och frukt, Inslag av röda bär och citrus. Mycket vin för pengarna får man om man köper Puycheric. Gott att bara ta ett glas eller till smakrika rätter av fågel, gris eller stekt fisk.
Lyssna på Noodlebrain med The Queers, Hot Pepper med Roy Carrier eller Put Your Head On My Shoulder med Paul Anka. Herregud, vad rolig jag är. Jag skrattar nästan på mig. Ja, på mig alltså.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar