-"Potatis är festlig mat!" som Björn Skifs utbrast i en gammal reklamfilm för potatisätande på 70-talet. Detta är verkligen sant. Potatis ÄR gott och dessutom kanske vår mest användbara grönsak (egentligen är det ju en rotfrukt men jag skriver som jag vill). Även om antalet potatissorter ökat någon enormt i matvarubutikerna sedan herr Skifs gjorde reklam för knölarna, har informationen om dem tyvärr blivit allt sämre. När jag började laga mat, vid tiden för slaget vid Hastings, så var potatisen märkt med namn på sorten. Oavsett om potatisen var förpackad i påsar eller om den var i lösvikt så var den märkt med namn som Bintje, King Edward och Magnum Bonum. Den sistnämnda, som var en av de vanligaste sorterna förr, har nästan försvunnit från marknaden eftersom man upptäckte att den hade höga halter av solanin. Solanin är ett gift som finns naturligt i alla potatisväxter som ett skydd mot, bland annat, svampangrepp men som är rejält giftigt i höga koncentrationer. Inte så bra alltså. Detsamma gäller också överdrivet lyssnande på musik av den gamla popgrupp som lånat sitt namn av nyss nämnda potatis. Den är giftig och inte så bra.
|
Skalad potatis. King Edward i detta fall. |
Åter till ämnet. Potatis alltså. Idag får man vara glad om det står "fast" eller "mjölig" som information på potatisen. Det finns också påsar med information av typen "Kok", "Stek" och "Gratäng" men själva sorten lyser med sin frånvaro. Förutom sparrispotatis och mandeldito finns knappt någon enda påse som märkts med sorten. När det gäller lösviktspotatis är det ännu värre. Den är aldrig, eller nästan aldrig, märkt med sort. Har man tur får man redan på om den är av fast eller mjölig sort. Vill man verkligen veta så får man handla på någon saluhall. Vanliga fasta sorter är Asterix, Bintje, Hertha, Maria, Sava och Ukama. Dessa lämpar sig väl för kokning, råstekning, till gratänger, klyftpotatis, pommes frites och så vidare. Vanliga mjöliga sorter är King Edward, Mandelpotatis, Matilda och Porvita. De här är potatisar som funkar bäst som mos och som pressad potatis. Om de bara ska kokas så är det bäst att göra det lite försiktigt och att behålla skalet på, annars får man mos i alla fall. De flesta mjöliga sorter passar också bra som bakpotatis om de är lite större.
Nu börjar färskpotatisen ta över hela utbudet. Jag tillhör dem som gillar den i två-tre veckor och sedan börjar drömma om mos, pommes frites och gratänger. Eller bara råstekt potatis. Inget av det där går att göra med någon som helst framgång av nypotatis. Det blir som en grå, lite sörjig, smet av det hela. Inte så fräscht. För bara några år sedan fanns det ingen annan potatis än färsk att köpa på hela sommaren. I alla fall inte i Stockholm och i alla fall inte i vanliga butiker. Numera finns det oftast åtminstone en blå påse med "Mos" skrivet på den. Även om det inte framgår vilken sort den innehåller brukar den funka bra. Här kommer ett recept på Gött Mos som passar perfekt till grillat.
Gött Mos som passar perfekt till grillat
600 gram mjölig potatis
150 gram chevre (vikt inklusive skalet)
4 msk finhackad gräslök
2 tsk finhackad dragon, färsk eller inlagd (inte torkad)
2 msk dijonsenap
1,5 - 2 dl standardmjölk
1 rejäl klick smör
Salt & vitpeppar
|
Chevren sträcker ut armen och försöker att ta kameran ifrån mig. |
Låt osten ligga i rumstemperatur i minst en timme så blir den lättare att handskas med. Skala potatisen noga och koka den mjuk i saltat vatten. Slå av vattnet och låt en rejäl klick smör smälta ner bland potatisen. Skala bort det yttersta vita lagret på getosten. Mosa ner osten i potatisen med en potatisstamp. Värm mjölken och rör ner den i moset i omgångar. Hur mycket som går åt beror lite på hur mycket vätska potatisen binder. Det varierar lite. Vispa runt moset med ballongvisp. Klicka i senap och rör ner gräslök och dragon. Smaka av med salt och peppar.
|
Senapen och dragonen har gaddat ihop sig mot gräslöken. Gräslöken funderar på hur den ska hämnas. |
Det här blir ett onödigt gott mos som lämpar sig exceptionellt till grillad eller stekt kyckling, fläskkött och alla sorters kryddiga korvar. Vi åt det till korv, nämligen "Dagens Skörd" från Taylor & Jones. Det är en korv som innehåller hela faunan. Nästan i alla fall. Korven stektes i ugn i 20 minuter på 200 grader. Det är så man gör om man inte har plats med en grill på balkongen. Jag till exempel, jag har inte plats för en grill på balkongen. Stackars mig.
|
Gött Mos till en lite skrynklig korv. Korv kan vara skrynklig men god ändå. |
Lämpliga tillbehör är god senap och chilisås. Eller ketchup om man är lagd åt det hållet. Att dricka till? Ja, det beror ju kanske mest på vilken typ av protein man väljer till moset. I detta fall, med den kryddiga korven, föll valet på en kyld beaujolais.
Fleurie Poncié Domaine du Vissoux 2012 (nr 5150) 149 kr
Doften är stor och kryddig med toner av hallon och blåbär. Smaken är ganska lätt och mjukt med hög syra och lång eftersmak med inslag av röda bär, örter och smörkola.
Lyssna INTE på Magnum Bonum. Luta hellre örat åt Charlie Big Potato med Skunk Anansie, Mashed Potato Time med Dee Dee Sharp och Meat and Potato Man med Alan Jackson. Finfin pantoffelmusik alltihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar