fredag 13 juni 2014

Mormor får se på andra köttbullar.

Mormor, som var den som fick mig intresserad av matlagning, var förfärligt bra på allt möjligt i köket. Allra bäst var hon dock på klassikerna i det svenska köket. Det vill säga mat som vi, i stor utsträckning, lånat in från stora delar av världen men som vi låtsas är äktsvenska rätter. Jag tänker på kåldolmar, sillinläggningar, crepes med räkstuvning, fiskgratänger och kokt kyckling med curry. Mormor sprang ju ur en generation som inte var van vid att man självklart kunde gå in på vilken ICA-butik som helst och få tag på pak choi, fjorton sorters färsk chili, färsk koriander och hummus. Sannolikt hade mormor aldrig ens hört talas om de nyss uppräknade livsmedlen, möjligen med undantag av koriander. Dock ansåg hon nog att koriander är små frön, inte gröna blad, och används som brödkrydda eller möjligen i brännvin.

Bäst av allt hon lagade var dock köttbullarna. Mormors köttbullar hade magiska egenskaper. Det var som att äta små moln av kärlek. Receptet var ingen hemlighet alls men ingen annan än hon kunde göra dem så bra. Trots idog övning har jag aldrig lyckats återskapa dem helt. Om jag så hade stått bredvid henne och gjort precis likadant som hon hade hennes ändå blivit godare, det svär jag på. Hon hade något speciellt i händerna som, på något magiskt vis, överfördes till köttbullarna. Receptet nedan är mitt eget men är det närmaste jag lyckats komma. De här bullarna är väldigt goda men mormors står fortfarande i en klass för sig och dess like kommer tyvärr aldrig att ätas mer. Det, mina vänner, det är synd det.

Mormors köttbullar
500 gram blandfärs
1 dl ströbröd
1,5 dl standardmjölk
1 schalottenlök
2 tsk worcestershiresås
Salt & vitpeppar

Skala och riv löken fint.
Det här är en liten schalottenlök.
Det här är samma lök något senare. Nu är den naken och ser med skräck upp på ett rivjärn.
Blanda ströbröd, mjölk, lök, worcestershiresås, salt och peppar och låt stå och svälla i 15-20 minuter.
Här ska det svällas.
Blanda hastigt, men noggrant, i färsen och låt vila i 30 minuter i kylen. Rulla lagom stora köttbullar och låt dem sedan stå i kylen i ytterligare 30 minuter på ett fat. Kylan hjälper bullarna att hålla formen vid stekning.
Rullade bullar. Nu rullar de inte längre.
Sätt ugnen på 120 grader. Bryn smör i en panna och bryn köttbullarna runt om men stek inte igenom dem. Lägg över dem på ett bleck eller i en ugnsfast skål vartefter de bryns. Stek dem i omgångar. För många i pannan samtidigt kyler ner den och gör att bullarna blir kokta istället. Inte bra. Det var ju inte frikadeller vi skulle äta idag.
Här steks de små rackarna. Rullar lite gör de också men bara lite.
Sätt in köttbullarna i ugnen och låt dem gå färdigt. Det tar cirka 20 minuter eller så. Skölj INTE ur pannan. Vi ska göra sås också vet du.

Gräddsås till bullarna
2,5 dl vispgrädde
1 dl vitt torrt vin (inte fatlagrat)
1 köttbuljongtärning
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk soja
Salt & vitpeppar
1 msk smör

Slå vinet i pannan och koka ner lite grann. Vispa ur de goda stekresterna och smula ner buljongtärningen. Häll på grädden och lägg i gelén så att den får smälta ner. Smaka av med salt och peppar och färga upp såsen med sojan. Såsen ska inte koka för länge, den ska vara ganska tunn. Sila av såsen och blanka den med en klick smör.

Mandelpotatispuré
600 gram mandelpotatis
1-2 dl standardmjölk
1 rejäl klick smör
Salt & vitpeppar

Skala potatisen och låt den sjuda FÖRSIKTIGT i saltat vatten tills den är mjuk.
Försiktigt, försiktigt ska den sjudas den däringa mandelpotäten.
Mandelpotatis är sjukt mjölig så den kommer att gå sönder men det gör ingenting. Det var ju puré vi skulle göra. Slå av vattnet och pressa potatisen ner i en bunke.
Pressad mandelpotatis. Den är oerhört pressad och väntar på att få lite smör och grejer.
Lägg i en rejäl klick smör och låt den smälta i potatisen medan du värmer mjölken. Hur mycket mjölk som går åt varierar kraftigt beroende på hur potatisen är. Vispa purén fluffig och vit med en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.
Men så fluffigt. Enormt fluffigt.
Lägg upp på tallrik och servera med saltgurka och rårörda lingon.
Det här är väldigt, väldigt gott. Det är nästan så att det är onödigt.
Bara som ett litet tips ska jag passa på att göra reklam för en briljant saltgurka. Godast är förstås att hitta någon gurka som säljs i lösvikt ur tunna men i brist på det, Krakus! Gurkan finns på ICA och Willys, bland andra, och är inte bara god, den är även jättebillig. Hurra för den kombinationen.
Polsk kvalitetsgurka. Mums!
Till köttbullarna drickes lämpligen lättöl. Lättöl är det svenskaste som finns. Om du inte får tag på lättöl (?) så går det också bra med starkare varianter, huvudsaken är att ölen är ljus och svensk. Öl till köttbullar ska inte vara särskilt god, den ska bara vara ljus. Om ni absolut vill ha vin till köttbullarna så finns det få saker som slår en lätt kyld beaujolais. Jo, faktiskt. Bärigheten i vinet passar finfint till de syrliga smakerna i både gurkan och lingonen. Lita på mig, gör det bara.

Fleurie Poncié Domaine du Vissoux 2012 (nr 5150) 149 kr
Doften är stor och kryddig med toner av hallon och blåbär. Smaken är ganska lätt och mjukt med hög syra och lång eftersmak med inslag av röda bär, örter och smörkola.

Lyssna på Meatball Party med The Baboon Show, Mashed Potatoes med Hep Stars och Gravy Waltz med Oscar Petersen Trio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar