lördag 1 november 2014

Day of the Dead - dags för kalv!

Jo, aftonen inleddes med lite hemslöjd. Hemslöjd och champagne.
Idag sänker sig friden över Sjöstadens gator och torg. Inga fler zombies, vampyrer och troll i sikte. MITT smågodis som JAG skulle ha ätit vilar tryggt i sjöstadsbarnens tarmsystem så jag behöver i alla fall inte ha dåligt samvete för vikten. Nu går tankarna tillbaka till gårdagens firande av de dödas andar. Hemslöjd och mat och vin och spelande av Monopol. Precis som det står i Bibeln alltså.

Godiset som JAG skulle ha ätit. Nåja, lite fick jag allt.
Vi hade gäst igår och bjöd förstås på pumpasoppan som jag skapade kvällen till ära. Det blev dock inte pumparavioli som huvudrätt denna gång. Istället bjöds det på kalv med kapris och citron. Eftersom vi skulle ha ost som avslutning på middagen, började aftonen med orange Doritos-chips till drinken och skulle äta smågodis (jo, det blev lite till oss också) till aftonens monpolspelande hade det blivit lite mastigt med pasta. Tyckte vi alltså. Det visade sig också att vi inte precis behövde somna hungriga. Hursomhelst, inspirerad av Italiens mat (som ganska ofta) lagade jag kalven med citron och kapris. Varför jag fick för mig att potatis stekt i ankfett och åttiotals-garnityr i form av baconlindad haricots verts var utmärkta tillbehör vet jag, såhär i efterhand, inte. Kanske tänkte jag att det inte skulle bli mat nog? Jag vet inte riktigt. Potatisen hade inte behövts, så mycket kan jag konstatera, även om den blev väldigt god. Allt som steks i ankfett blir ju det. Gott alltså. Hursomhelst, nu lagar vi lite kalv.

Scaloppine con limone e capperi
1 skiva benfri kalvkotlett per person
Vetemjöl
Salt & svartpeppar
1 schalottenlök
2 dl vitt torrt vin
2 tsk creme fraiche
Saften av en citron (det är inte säkert att allt går åt)
3 msk kapris
Smör att steka i

Nybankad kalv. Den är som godast när den är alldeles nybankad.
Banka ut köttet ordentligt och torka av det med hushållspapper. Mjöla köttet och salta och peppra.

Nymjölad kalv. Den är som godast när den är alldeles nymjölad.
Stek i rikligt med brynt smör och ta upp ur pannan. Finhacka schalottenlöken. Dra ner värmen och mjukstek löken. Slå på vitt vin och koka i ett par minuter. Vispa ner creme fraiche och lägg i kaprisen. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg tillbaka köttet och låt det bli genomvarmt. Häpp! Färdigt. Om du vill kan du servera med med samma garnityr som jag.

Kalvens längtan efter sås.
Såsens längtan efter kalv.
Nu har de fått varandra. De är så lyckliga.
Ankfettspotatis
3-4 små potatisar (av fast sort) per person
Lite vetemjöl
Salt & peppar
3 dl ankfett

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ankfettet i en ugnsfast form och sätt in den i ugnen. Skala potatisen och koka den i saltat vatten i 2 minuter. Slå potatisen i ett durkslag och skaka ordentligt så att ytan på potatisen ruggas upp lite. Sikta mjöl över och salta och peppra. Ta ut formen med det varma ankfettet och lägg i potatisen FÖRSIKTIGT. Detta gäller särskilt om du har bar överkropp. Det kan stänka rätt rejält när potatisen läggs i och du vill inte tillbringa aftonen på akuten. Ställ in det hela i ugnen och stek tills potatisen är mjuk rätt igenom. Blanda runt fett och potatis då och då under tillagningen så att det blir jämnt och fint. Ta upp potatisen när den är färdig och låt rinna av på hushållspapper. Fettet kan du sila i finmaskig sil och låta kallna. Det går att använda många gånger. Om du inte steker i ankfett så ofta så ger det utmärkt att förvara i frysen. Det håller mycket länge.

Vi tittar in i ugnen och frågar hur potatisen mår. -"Det är varmt något alldeles hemskt" svarar den. Typiskt potatis.
Här ligger de små gynnarna och rinner av lite.
Åttiotalsgarnityr
2 nävar haricots verts
2 skivor bacon

Gröna bönor. Jättegröna faktiskt.
Tvätta bönorna ordentligt och skär till dem så att alla är lika långa. Förväll dem i två-tre minuter i saltat vatten. De ska inte vara genomkokta och mjuka. Ta upp dem och lägg i isvatten. Torka dem torra och linda en baconskiva runt hälften av bönorna så att du får två lika stora knippen. Fäst med tandpetare och stek dem tills baconet är knaprigt. Ta ur tandpetaren om du inte vill peta tänderna samtidigt som du äter.

Jamen då var det ju bara att hugga in då.
Det dracks ju vin också förstås. Vad skulle det ha varit för bjudning annars? Till fördrink blev det champagne, en rosé faktiskt.

Jacquart Mosaïque Brut Rosé (nr 77676) 349 kr
Doften är fruktig och fräsch med toner av blodgrape och mineral. Smaken är mycket frisk med gräddig mousse och inslag av citrus, rostat bröd och mandel. Vinet passar bra som aperitif, till snacks (den funkade finfint till Doritos!) och till rätter av fisk, skaldjur och kyckling.






Till soppan fick det bli en chardonnay från Australien. Det dricks inte mycket chardonnay i Casa Olmås, hustrun är inget fan av den druvan, men denna tycker till och med hon om.

De Bortoli Estate Grown Chardonnay 2012 (nr 71601) 159 kr
Doften är fruktig och ren med tydliga mineraltoner och någon fatkaraktär. Smaken är frisk med viss fetma och inslag av persika, mineral och honung. Vinet funkade perfekt till den smakrika och lite söta pumpasoppan. Det skulle också sitta som en sportmössa till heta rätter av kyckling eller fläsk.






Till kalven serverades pinot, vad annars? Det dricks stora mängder pinot hemma hos oss, både hustrun och jag är hängivna pinot-dyrkare. Vi valde ett vin från samma producent och samma serie som det vita vinet.

De Bortoli Estate Grown Pinot Noir 2012 (nr 71603) 159 kr
Doften är mycket stor och bärig med pampiga kryddtoner och inslag av hallon, örter och nyskuret trä. Smaken är ren, fruktig och elegant med stram syra och toner av röda bär, örtkryddor och svartpeppar. Det här är ett knasigt bra vin för pengarna. Det smakar hundra kronor mer än vad som står på kvittot. Det är svårt att inte gilla det här. Om man gillar pinot alltså. Ett skolboksexempel på vad denna druva kan bli utanför Frankrike.




Lyssna på All You Zombies med The Hooters, Vampire med John & Jehn, och Ghost med Sir Sly. Just det, lyssna på I Want Candy med Bow Wow Wow också. Den passar perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar