Traditionen att äta pumpa såhär års är något som verkligen passar bra eftersom pumpan är som allra bäst nu. Här nedan följer två pumparecept som med fördel kan serveras just på Halloween. Om man tycker att Halloween är töntigt så kan man laga dem ändå, de är nämligen förfärligt goda. Ja, som alla andra recept som jag skriver om alltså. Kvällens middag består av en soppa och en pastarätt. Soppan går bra att göra i förväg och bara värma på när man ska ha den. Bägge recepten är baserade på 200 gram pumpakött men tänk på att köpa en pumpa som är på minst 600 gram om du ska laga både soppan och pastan. Det går bort en hel del i vikt när man tar bort skal och kärnhus.
Pumpasoppa
200 gram pumpakött (gärna butternut-pumpa)
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
2 msk finhackad ingefära
5 dl kycklingbuljong
1 dl creme fraiche
Saften av 1/2 lime
Salt & vitpeppar
Smör att steka i
Hel pumpa. |
Trasig pumpa. |
Pumpa när den är som trasigast. |
Nu är den bakad och mjuk också. Trasig, bakad och mjuk. Det låter som en roman av Charles Bukowski. |
Hackad. |
Snart pressad. |
Fräst. |
Puttrad. |
Silad. |
2 skivor gott vitt bröd
2 msk färskriven parmesan
3 skivor italiensk torkad skinka (behöver inte vara av hög kvalitet)
Smör att steka i
Några blad persilja
Stek skinkan i torr panna. Inget smör alltså. Skinkan ska bli riktigt krispig. Låt vila på hushållspapper. När skinkan kallnat ska den vara ganska hård och "glasig". Finhacka/krossa skinkan i mycket små bitar.
Stekta skivor av gris. |
Gott vitt bröd. |
Gott vitt trasigt bröd. |
Gott vitt trasigt stekt bröd. |
Slå soppan i tallrik, lägg i parmesankrutongerna och strö skinka och persilja över på ett extremt elegant sätt. Om du inte kan det så får du hälla bort allting och äta en kaviarsmörgås istället.
Extremt elegant serverat. Extremt. |
Samma som ovan men mycket, mycket närmare. |
Sjukt bra mjöl. |
2 ägg
3,3 dl vetemjöl (helst Tipo 00, det blir sjukt bra)
Slå upp mjölet på bakbordet och gör en grop i mitten. Arbeta in äggen, först med en gaffel, sedan är det bara att knåda. Knåda, knåda och åter knåda. Degen är klar när den är elastisk och har en yta som liknar fint skinn eller siden. Slå in degen i plastfolie och låt vila i rumstemperatur. Lägg INTE in den i kylen. Då blir den stenhård och väldigt mycket svårare att jobba med.
Fyllning till pumparavioli
Som fint skinn eller siden. Som en mormors kind. |
200 gram pumpakött
3 msk finhackad torka italiensk skinka (samma som ovan)
3 dl färskriven parmesan
3 msk finhackad persilja
Lite färskriven muskot
Salt & svartpeppar
1 äggula
Se här några av de mumsiga saker som ska in i de mumsiga ravioliarnararana. Jaaaa, det är korrekt bestämd pluralform. |
Då ska det hela monteras ihop då. Dela pastan i två delar och kavla den i maskinen. Börja på det största avståndet mellan valsarna och jobba dig nedåt. I början får man kavla ut en lång bit, vika den på tre och valsa biten igen. Allt för att pastan ska bli så smidig och konform som möjligt. Valsa pastan tunnare och tunnare och stanna där du tycker att den är lagom tjock. Knappt 2 millimeter är bra, det är "4" på pastamaskinen. Om pastan är för tunn kommer den att spricka när du försöker fylla den. Garanterat.
En actionbild på hustruns flinka pastaarmar. |
Fyllning på. |
Locket på. |
Tillsnyggad ravioli. Pimpad pumpa alltså. |
Salviasmör till ravioli
En näve salviablad
90 gram smör
1,5 dl färskriven parmesan
Det här blir själva såsen. Bara goda grejer alltså. |
Bryn smöret bara, gör det. |
Sådärja. Fett och gott. Det tycker jag om. |
Ostar som glor på varandra, lite lömskt sådär. |
Musella. Ett tokfynd. |
Musella Valpolicella Superiore 2012 (nr 2393) 99 kr
Doften är mycket fruktig och lite kryddig med toner av körsbär och plommon. Smaken är medelfyllig med någon strävhet i elegant stil. Eftersmaken är lång med inslag av vitpeppar, örter och körsbär. Det här är ett riktigt tokfynd. Vinet är mycket balanserat och i en lite lättare, elegant stil som gör att det passar till det mesta. Jag vill ha lådvis av det här och prova till panerad fisk med tomatsås, till kalvschnitzel och till diverse ostar. "Löp och köp" som norrmännen säger.
Lyssna på Daddy's Little Pumpkin med Drive-By Truckers, Making Raviolis med Baila Dworsky och Big Cheese med Nirvana. Eller vad som helst med Smashing Pumpkins. Ja, lyssna på dem bara, gör det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar