måndag 16 juni 2014

Dragen gris. Grisen är ju det godaste djuret.

Ni som läst mig tidigare vet ju redan att grisen är det godaste djuret (det är laxen som är det ondaste) men det tål att påpekas igen och igen. Det kan inte upprepas för många gånger, så god är grisen. Till och med de gamla asarna insåg detta då de beskrev världens bästa gris, Särimner, som kunde ätas gång efter annan. En drömgris således. "Dragen gris" antyder inte, som man skulle kunna tro, ett samband med den griseknoe som tillsammans med Emil åt jästa körsbär och blev på fyllan. Istället är det en lätt komisk (skittöntig) översättning av "pulled pork", fläsk som stekts så mört att man kan dra isär köttet med gaffeln. Det är precis vad vi ska göra nu. Som tur är, jag gillar ju som bekant matlagning som tar lång tid, så kan man få denna rätt att ta två dagar att laga till. Man måste ju inte hålla på i två dagar om man inte vill men köttet blir godare om det får stå och "götta sig" i ett dygn innan det serveras. Detta gäller förstås också den inlagda rödlöken.

Vi börjar med själva grisen. Dag 1 således.

Införskaffa karré av god kvalitet. Den får gärna vara lite fet, det blir bara godare av det.
-"Ät mig", säger den. -"Ät mig."
Grisen ska kokstekas i en gjutjärnsgryta i en god sås. Därför kokar vi till såsen allra först. Du kan dock börja med att sätta ugnen på 150 grader.

BBQ-sås till själva grisen
2 dl ketchup (helst Heinz eller Stoke's)
1,5 dl chilisås av ketchuptyp, gärna Heinz
1/2 citron (saften)
1/2 lime (saften)
1 dl lönnsirap
1/2 dl mörk rom (kan ersättas med whisky eller cognac)
1-2 msk worcestershiresås
1 msk tamarindpasta
2 tsk soja
2 tsk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
Tabasco eller liknande (habanero-sås)
Salt & vitpeppar
Det ska bli en blank och fin sås. Om man äter mycket av den blir man själv blank och fin.
Halvera och pressa saften ur citrusen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka ihop till en glansig sås. Slå lite sås i botten på en gjutjärnsgryta, en deciliter ungefär.

Själva grisen
1 kilo fläskkarré
2 gula lökar
4-5 klyftor vitlök

Putsa karrén om det behövs. Det går bra att välja karré med ben men lägg då till lite i vikt eftersom benet ju ska tas bort sedan. Skala och skiva lök och vitlök. Lägg köttet i grytan, det behöver inte brynas först, och slå över resten av såsen. Lägg lök och vitlök ovanpå köttet.
Där under löken, där skymtar grisen. Den grymtar dock inte längre.
Lägg på locket och sätt in grytan i ugnen. Efter en timme kan du ta ut grytan, peta ner löken i såsen och ösa köttet. Fortsätt att ösa köttet minst en gång i timmen under tillagningen. Låt det hela gå i ugnen i 150 grader i 6-7 timmar.
Nu har det gått ungefär en timme. Ner med löken i såsen. Löken som låg på köttet alltså. INGEN annan.
Nu har du väldigt gott om tid att lägga in rödlöken.

Inlagd rödlök som är gott till nästan allt
1 rödlök
1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 citron (saften)
1 lime (saften)
1/2 tsk salt

Skala och skiva löken tunt.
Lök, lök, lök. Överallt lök.
Lägg i en bunke och häll på vinäger, citrussaft och salt. Blanda allt väl. Täck kärlet och ställ in i kylen. Rör om då och då. Vänta i ett dygn.
Hej vad det pressas citrus. En riktig actionbild.
Så fin blir den röda löken när den fått vila sig i ett dygn.
Nu har det gått sådär 6-7 timmar och det är dags att kolla hur grisen mår. När köttet lätt kan petas sönder med en gaffel är det klart. Ta ut grytan ur ugnen och låt det hela svalna lite.
Så mår grisen nu. Gott alltså.
Lägg upp köttet på en skärbräda och repa loss remsor av det med två gafflar. Om du har använt karré med ben så ska det förstås avlägsnas. Strimla hela köttet och lägg över i en bunke.
Gris, check. Gaffel, check. Det är bara att strimla vidare.
Ta upp all lök och lägg i den också. Det har bildats ganska mycket sås i grytan och denna ska nu kokas ner lite. Sätt grytan på spisen och koka ner såsen med cirka 30-40%. Blanda knappt hälften av såsen (resten ska sparas och serveras tillsammans med köttet imorgon) med det strimlade köttet och löken och rör ihop väl. Täck med lock och låt stå i kyl över natten. Eller över dagen om du står och lagar mat mitt i natten. Jag vet ju inget om ditt liv.
Så ser den goda geggan av gris, lök och sås ut. Mums.

Dag 2. Idag ska grisen ätas men inte riktigt än.

Det ska ju vara lite grönsaker också. Kålsalladen nedan behöver vila i ett par timmar innan den ska ätas så gör den i god tid.

Coleslaw
400 gram kål (vitkål, spetskål, savoykål eller svartkål)
1 morot
1 stjälk blekselleri
1 grönt äpple, Granny Smith till exempel
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
2 tsk pepparrot
Salt & vitpeppar

Blanda majo, creme fraiche, senap och pepparrot. Det är faktiskt bäst att använda riven pepparrot på tub för den här salladen. Detta för att nyriven pepparrot bör vara just det, nyriven alltså. Pepparrotens smak och hetta försvinner på cirka 15 minuter så den ska helst rivas vid bordet. Smaka av med salt och peppar. Strimla kål och selleri fint och riv morot och äpple grovt. Blanda ordentligt med dressingen och låt vila i cirka två timmar.
Hustruns flinka fingrar är igång. Just nu river hon morot.

Dag 2, något senare. Nu ska grisen ätas.

Då var det dags då! Stek två skivor vitt bröd per person. Ta gärna ett riktigt gott surdegsbröd, jag använde Grand Blanc från Gateau men du kan ta nästan vad du vill. Om du tar vanligt formbröd så åker du på en lårkaka och ett hårt slag över örat.
Gobröd från Gateau. Dyrbröd är det också. Två bra grejer i samma bröd.
Här steks det godyrbröd.
Montera ihop grismackan. Bröd i botten, sedan kött, sedan extra BBQ-sås, ovanpå det lite inlagd rödlök, en rejäl klick kålsallad och till sist en skiva bröd till. Inte så dumt va? Gris, det är gott det.
Kött och sås. Mums.
Kött och sås och rödlök. Dubbelmums.
Kött och sås och rödlök och kålsallad. Trippelmums.
Den färdiga grismackan. Hugaligenmums.
Till det här passar all möjlig dryck bra. Om du väljer öl så satsa på en smakrik ale, gärna med lite beska. Satsar du på vin så passar en rosé med lite fruktsötma bra även om det också funkar med lättare rödviner eller kraftiga vita. Dryckesförslag nedan.

Brooklyn East India Pale Ale (nr 1688) 23,40 kr
Doften är stor, fruktig med toner av anis, torkad frukt och kola. Smaken är torr och besk med aromatisk humlekaraktär och balanserad eftersmak. Servera välkyld till smakrika rätter av fläsk och fågel, gärna med lite chili i.

Puycheric Syrah Rosé 2013 (nr 2209) 67 kr för 750 ml och 179 kr för 3000 ml
Doften är stor och bärig med toner av jordgubbar, röda vinbär och smågodis. Smaken är "off-dry" med bra syra och frukt, Inslag av röda bär och citrus. Mycket vin för pengarna får man om man köper Puycheric. Gott att bara ta ett glas eller till smakrika rätter av fågel, gris eller stekt fisk.

Lyssna på Pulled Pork med The Deadlies, Red Onions med Dr Feelgood Potts och Coleslaw med Louis Jordan & His Tympany Five.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar