onsdag 4 juni 2014

En sorts asiatisk anksallad med nudlar och grejer.

Som jag skrev häromdagen så äter jag alldeles för lite anka. Anka borde jag äta minst varannan vecka. Nu blev det en gång i veckan i två veckor så det får ses som en bra början på en ny regel. Den här gången blev det en sorts asiatisk anksallad med nudlar och grejer. Du som inte gillar koriander och chili får äta något annat. Pannkaka till exempel. Som straff får du ingen sylt till pannkakan.
Det här är en ganska trist bild på en chili. Det är en så kallad "dutch chili" eller "spanskpeppar". Bilden är tråkig ändå. 

En variant på Prik Nam Pla
1 dl fisksås
1 dl vatten
1 msk mirin (japansk risvinäger)
1 msk socker
1 färsk chili (hettan varierar ju rätt kraftigt mellan olika chilisorter så du får ta så mycket du vill)
1 klyfta vitlök
Några strån gräslök

Den här såsen är mycket enkel att göra och blir så god att man kan äta den med sked. Den kan användas som dressing (som i detta fall) eller som dippsås till allt möjligt. Nej, inte till pannkaka.
Blanda de tre vätskorna och rör ner sockret. Rör tills sockret löst sig helt. Skiva eller hacka chilin, du behöver inte ta bort kärnorna. Skala och skiva vitlöken MYCKET tunt. Skär gräslöken i småbitar. Rör ner allt i dressingen och låt den stå och dra i minst en timme.
Ungefär såhär ser dressingen ut. Nej, fel av mig. Exakt såhär ser dressingen ut. Vad tänker jag på egentligen?
Själva anksalladen med nudlar och grejer
1 stekt ankbröst
3-4 nävar blandade små sallatsblad
2-3 stjälkar salladslök
2 tomater
1 näve glasnudlar
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk grönmynta
Små sallatsblad som är blandade. Med varandra alltså.
Ankan ska inte vara varm. Den kan alltså stekas i god tid i förväg. Trimma ankan från senor och hinnor på undersidan. Skär rutor i ankskinnet och salta och peppra. Lägg ankan med skinnet nedåt i kall panna. Inget matfett behövs. Värm pannan och bryn ankbröstet ordentligt på skinnsidan. Vänd det sedan och bryn hastigt på andra sidan. Slå in det i aluminiumfolie och låt vila i 10-15 minuter. Innertemperaturen ska vara cirka 60 grader. Låt ankan kallna. Skär den i tunna skivor rakt över.
Koka upp vatten och lägg i glasnudlarna. Ta av värmen och lägg på lock. Låt stå i 3-4 minuter och spola sedan nudlarna i kallt vatten. Låt rinna av i durkslag.
Kryssa tomaterna och doppa dem i kokande vatten. Spola i kallt vatten och ta av skalet. Dela dem och ta ur kärnorna med en sked. Strimla köttet.
Tomater med kryss i. Den högra vänder sig bort i skam medan den vänstra är helt skamlös.
Skär löken i tunna skivor. Hacka koriander och mynta grovt.
Dags att montera ihop det hela. Lägg ut sallatsbladen på ett fat. Sprid ut tomatstrimlor och lök ovanpå. Fördela ut koriander, mynta och nudlar över salladen och lägg den skivade ankan högst upp. Skeda över lite av dressingen och servera resten bredvid.
Onödigt god anksallad. Snygg är den också. Snygg och blank.
Det här är en rejält smakrik rätt med hetta från chili och aromatiska smaker av koriander och mynta. Det blir rosé till alltså, gärna med lite fruktsötma. Jag valde ett budgetvin som funkar finfint.

Puycheric Syrah Rosé 2013 (nr 2209) 67 kr för 750 ml och 179 kr för 3000 ml
Doften är stor och bärig med toner av jordgubbar, röda vinbär och smågodis. Smaken är "off-dry" med bra syra och frukt, Inslag av röda bär och citrus. Mycket vin för pengarna får man om man köper Puycheric. Gott att bara ta ett glas eller till smakrika rätter av fågel, gris eller stekt fisk.

Lyssna på Noodlebrain med The Queers, Hot Pepper med Roy Carrier eller Put Your Head On My Shoulder med Paul Anka. Herregud, vad rolig jag är. Jag skrattar nästan på mig. Ja, på mig alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar