lördag 7 juni 2014

Mojito - att förtrollas litegrann av mynta och lime.

Mojito är en romdrink med ursprung på Kuba. Den lär ska ha rötter som sträcker sig hundratals år tillbaka men vem som uppfann den är oklart. Drinkar med sockerlag, lime och mynta är dock vanliga i hela Syd- och Centralamerika, såväl som i Karibien, så många varianter finns, även om spritsorten varierar. Enligt uppgift, min spanska är inte vad den borde, är ordet "mojito" diminutiv av "mojo" som betyder ungefär "förtrollning" eller "magi". Det är lätt att tro på det när man sörplar en iskall mojito en varm sommardag.
Snygg och god Olmås-mojito. Onödigt god faktiskt. Häll salt i den om den blir för god. Då smakar den inte alls bra.
Jag har uppfunnit ett sätt att göra mojito på som är mycket krångligare än vanligt. Det gör att det tar ett helt dygn att göra mojito men det är värt det. Jag gör en sorts "mojitosyrup" som man sedan bara blandar med sodavatten. Först kokar man världens godaste sockerlag.

Världens godaste sockerlag
3 dl vatten
3 dl strösocker
Skalet (så kallad "zest") från 1 lime
Skalet (så kallad zest) från 1 citron

Skrubba citron och lime ordentligt med en rotborste under rinnande ljummet vatten. Ta av det yttersta på skalet med ett bra zestjärn. Om du inte har ett zestjärn (stackars dig) kan du använda den finaste sidan på ett rivjärn. Jag menar inte den snyggaste. Blanda vatten och socker i en kastrull. Värm tills sockret smälter. Låt zesten laka ur i lagen tills den kallnat. Lagen alltså. Sila av. Den här sockerlagen är så god att man kan dricka den. Man kan visserligen dricka all sockerlag men den här VILL man dricka. Gör inte det. Använd den till drinkar istället. Då dricker man ju, i och för sig, den ändå men du förstår vad jag menar.
Socker och citrus. Fina grejer.
Här ligger zesten och trivs i sockerlagen.
Sila av zesten.
Sedan då? Sedan då?
2 citroner
2 lime
5 rejäla kvistar grönmynta

Det är inte världens enklaste sak att hitta bra grönmynta. Den som finns på vanliga matvarubutiker smakar inte så mycket. Antingen får du göra som jag, dvs odla din egen, eller så kan du leta på asiatiska matbutiker. De brukar sälja sjukt bra grönmynta i knippen.
Här är min egen myntaodling. Snart ska den där myntan förädlas.
Hur som helst, dra av bladen men kasta inte bort stjälkarna. Grovhacka bladen och dela stjälkarna i mindre bitar. Banka på dem så att de spricker.
Bladen för sig och stjälkarna för sig. Ordning och reda.
Hackad mynta och en jättedyr kniv. Det kostar att ligga på topp.
Ack, dessa bankade stjälkar. Vad de månde lida. Snart ska de dränkas också.
Pressa citrusen. Det blir cirka 2,5 dl. Blanda 3,5 dl ljus rom, 3 dl av världens godaste sockerlag och citrussaften i en rengjord flaska som rymmer minst 1 liter (en PET-läskflaska funkar väldigt bra). Peta ner myntastjälkarna och de hackade bladen. Skruva på korken och förvara i kylen i ett dygn. Skaka flaskan då och då. Sedan är det bara att sila över "syrupen" i en annan flaska och åka.
Av den här myntagröten ska det bli goda grejer.
Silad och färdig syrup. Jag undrar om ni kan gissa vilken rom jag brukar använda?
Själva mojiton
Krossad is
Mojitosyrup
Club Soda
Myntakvist
1 liten bit lime
2 lagom långa sugrör

Fyll ett glas med krossad is. Slå på syrup upp till 2 centimeter från kanten. Slå på club soda och rör om försiktigt. Peta ner en myntakvist, en bit lime och två lagom långa sugrör. Ta på en stråhatt och njut av sommaren genom att dricka upp mojiton. Drick en mojito till. Gör det vetja.
Det här är en fiffig iskross. En sådan måste man ha annars dör man.
Riktigt nykrossad is i den fiffiga behållaren på den fiffiga krossen.
Dekoration till drinken. Till vänster lurar en flaska bubbelvatten.
Lyssna på Mojo Hand med Lightnin' Hopkins, Mojo Boogie med Johnny Winter och Got My Mojo Workin' med Muddy Waters. Gör det. Hela dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar