söndag 10 augusti 2014

Isbergssallat - blad som kan användas till lite allt möjligt.

Isbergssallat är en av de mest missförstådda grönsakerna vi har. Den uppfattas som smaklös och lite töntig och något man använder om det absolut inte finns någon annan sallatssort. Nuförtiden vräker vi i oss rucola, mache, mizuna, mangold och allt vad det kan vara, det finns ju nämligen en del att välja på. Rucola är för övrigt en sallat som för länge sedan odlades lite överallt i Sverige men glömdes bort. Sorten återupptäcktes senare genom det italienska köket. Idag är det inte många svenskar som vet att vi ursprungligen åt mängder av denna, lite skarpsmakande, sallat men då under namnet senapskål. Numera odlas den förstås igen i Sverige men kan också hittas vild. Ja ni vet, ute i naturen alltså. Inte för att jag lämnar hemmets lugna om jag inte måste men ändå.
Nåväl. Min drift att folkbilda gör att jag tappar tråden. Isbergssallat skulle vi ju prata om. Isberg är, när den är som bäst, härligt krispig med en fin liten sötma vilket gör att den lämpar sig väl tillsammans med goda dressingar. Isbergssallat går också utmärkt att tillaga, se nedan. Vi börjar med sallat med två amerikanska dressingar. Detta får liksom bli förrätten. Till dressingarna ska man egentligen använda kärnmjölk och om du gjort eget smör så är detta inget problem. Här kan du läsa om hur man gör smör. Jag har aldrig hittat kärnmjölk i någon matbutik men det går bra att ersätta den med vanlig filmjölk.
Isbergssallaten den fina.
Ranch Dressing
2 dl filmjölk (eller kärnmjölk om du har tillgång till det)
2 msk gräddfil
2 msk majonäs
3 tsk finhackade örter (jag tog dill, dragon och gräslök)
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk dijonsenap
3 stänk Tabasco (eller liknande het sås)
Salt & vitpeppar
Blanda ihop bara.
Blanda fil, gräddfil och majo. Hacka örterna mycket fint och blanda i. Riv vitlöken ner i blandningen och rör ner senap och chilisås. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt stå i kylen och dra i minst en timme.
I med örter och grejer. I med det bara.

Blue Cheese Dressing
2 dl filmjölk (eller kärnmjölk om du har tillgång till det)
2 msk gräddfil
2 msk majonäs
1 msk äppelcidervinäger
100 gram gorgonzola
3 stänk worcestershiresås
Svartpeppar

Blanda fil, gräddfil och majo. Mosa osten med en gaffel och rör ner. Slå i vinäger och worcestershiresås. Smaka av med svartpeppar. Gorgonzola är, med en teknisk term, inihelvete salt. Salta därför INTE. Låt stå i kylen och dra i minst en timme.
Ostmos. Vadå? Kallar du mig för det?
Och så i med kryddorna. Inga corn flakes i den här filen tack.
Dela ett huvud isbergs sallat i fyra "klyftor". En klyfta per person räcker fint som en förrätt. Skär bort rotstocken och servera med dressingarna. Mums.
Nu utan rotstock.
Sådär då. Ranch till vänster och Blue Cheese till höger.
Så till själva huvudrätten då. Det blir kokt sallat med biff.

Kokt isberg med biff
1/4 huvud isberg per person
1 salladslök eller 10 cm purjo
En massa vatten
Salt
Smör
Lite parmesan
2-3 skivor citron

Här är en lite onödig bild på lök.
Finskiva löken. Dela sallatshuvudet men skär inte bort rotstocken. Den gör att inte sallaten delas när den kokar. Koka upp vatten med salt, citron och lök. Det ska vara tillräckligt mycket vatten för att täcka sallaten. När vattnet kokar, sänk ner sallaten och räkna till 15. Ta omedelbart upp den och låt rinna av i durkslag. Löken behöver inte vara med, den bara smaksätter vattnet lite. Detsamma gäller citronen som förhindrar att sallatsbladen blir bruna. Skär bort rotstocken, lägg på en rejäl klick smör och hyvla lite parmesan över. Servera till stekt eller grillad biff.
Sallaten är den gröna grejen till vänster på bilden. Till höger ligger en del av en ko.
Vad dricker man till isbergsraseri? Jag valde en italiensk rosé till förrätten och en amerikansk pinot noir till biffen med kokt sallad. Det funkade finfint. Till kaffet blev det grappa men det är en annan historia.

Bildbevis nr 1.
Albia Rosé 2013 (nr 2248) 89 kr
Doften är stor och bärig med toner av örter och grapefrukt. Smaken är helt torr med fin syra och bra balans. Inslag av röda bär och gräs. Det här är ett vin som kostar precis vad det ska. En urgod rosé som är värd varenda krona och som passar till allt möjligt, både som aperitif och till grönsaksrätter samt till lite smakrikare rätter av fisk eller kyckling. Kyl ordentligt!


Bildbevis nr 2.

Calera Ryan Vineyard Pinot Noir 2010 (nr 76463) 379 kr
Doften är mycket stor och ung med härligt kryddiga druvtypiska toner av svartpeppar och lakrits. Smaken är ännu ung med strama tanniner och kompakt frukt. Eftersmaken är mycket lång. Det här vinet är inte billigt men helt overkligt välgjort. Det kan drickas redan nu men tål att sparas i många år till. Det bör vara på topp om två till tre år.


Lyssna på Iceberg med 10cc, Shake Like A Lettuce Leaf med The Darkness och All That Meat And No Potatoes med Fats Waller.

2 kommentarer:

  1. Åh vad roligt att läsa din hyllning till den goda krispiga isbergssalladen! Jag ska definitivt prova ditt recept. Om jag har isberg i kylen och ska woka brukar jag strimla salladen och lägga i precis på slutet innan servering. Jättegott och ger en härlig struktur till rätten. //Des

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Isberg är gott till nästan allting ju.

      Radera