onsdag 20 augusti 2014

Tagliatelle alla panna - ett pastarecept som knappt är något recept.

Det enkla är ju, som bekant, det goda. Jag är inte säker på att just enkelheten har präglat mina recept här i Njutbaren men nu kommer i alla fall en rätt som alla kan laga. Snabbt går det också! Dessutom är rätten nästan helt vegetarisk. Det är bara lite, lite gris i den. Grisen är ju, som den hängivne läsaren av mina tramsiga artiklar redan vet, det godaste djuret. Det är tur att det finns religiösa människor som inte får äta gris. Det betyder att det blir mer gris över till mig.

Det italienska köket präglas av enkelhet och många italienska rätter har få ingredienser. Egentligen är det kanske fel att tala om ett italienskt kök då varje region har sitt eget. I söder äter man (förstås) mycket fisk och också mycket grönsaker. I norr är maten lite stabbigare, dels äter man mer kött och ris, i form av risotto, men också mer mejeriprodukter som smör och grädde. I hela Italien äter man dock pasta, lufttorkad skinka och ost och detta lär ingen ändra på. Någonsin. Det här receptet består av just de här råvarorna. Plus lite lök, vitlök och grädde. Just det, några ärter häller vi i också.
Nästan vegetariskt. Bara nästan.
Tagliatelle alla panna
100 gram lufttorkad skinka (parmaskinka eller vad du får tag på)
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
3 dl ärter
1,5 dl vitt torrt vin (ej fatlagrat)
3,5 dl vispgrädde
1,5 dl färskriven parmesan
Svartpeppar
Eventuellt lite salt
Smör att steka i
4 portioner tagliatelle
Vatten att koka pasta i

En inte helt nödvändig bild på hackad lök och vitlök. Nästan som ett hjärta. Naaaaaw...
Skala och finhacka lök och vitlök. Finstrimla skinkan. Koka upp saltat vatten till pastan. Bryn skinkan (inte din, grisens) lätt i smör. Slå i lök och vitlök och stek vidare på lägre temperatur.
Här steks den goda grisen och trivs i löken sällskap.
Koka pastan nästan färdig. Slå vinet i skink- och lökblandningen och låt koka ner till hälften. I med grädden, koka upp och slå i ärterna. Det går utmärkt att använda frysta ärter och du behöver inte ens tina dem innan.
Frysta ärter. Nu vet du precis hur sådana ser ut. De här heter Ebba. Allihop heter Ebba.
Ta upp pastan ur vattnet och lägg i såsen. HÄLL INTE BORT PASTAVATTNET! Rör runt pastan i såsen och slå i den rivna osten.
En lite småspontan bild på riven parmesan.
Låt pastan gå färdig i såsen. Om det blir väldigt tjockt kan du späda med lite pastavatten (jaaaa, det var ju därför vi inte skulle hälla ut det...). Smaka av med svartpeppar. Salt behövs knappast eftersom både skinkan och osten är salta men du gör som du vill.
Gräddigt. Ostigt. Mjukt och lent. Kräver en sval valpolicella.
Servera med ett gott bröd att slörpa sås med. Drick en sval valpolicella till pastan. Japp, där satt den. Det får bli vin på låda. Det är ju i slutet på månaden (lönen).

Bra rött på låda.
Allegrini di Fumane (nr 2309) 259 kr
Doften är kryddig och fruktig med toner av körsbär, mjölkchoklad, torkad frukt och rostade nötter. Smaken är medelfyllig med mjuka tanniner och ganska lång eftersmak. Det här är ju egentligen en valpolicella men då man säljer väldigt bra så kan man inte garantera att ALLA druvor kommer från området med samma namn. Därför är ursprunget Veneto istället. Men det är en valpolicella. Ju. Bra standardrött att ha hemma.


Lyssna på Pasta e Basta med Dimie Cat, Sunshine Of Your Love med Cream och Prosciutto (King of Meats) med Higher Flux.

1 kommentar: