torsdag 13 november 2014

Meny del 1 - Rött guld från Bottenviken.

Jag tänkte testa ett nytt grepp. Det blir en hel meny fördelat på tre avsnitt, det första handlar förstås om förrätten. Fiffigt va? Fiffigt eller inte, nu blir det som jag har bestämt.

Kalixlöjrom är bisarrt god fiskrom. Den kommer från siklöja som simmat i Bottenviken mellan Haparandas norra skärgård till precis söder om Piteå. Här är vattnet snarare bräckt än salt och detta anses vara en förutsättning för den fina smak som rommen får. Kalixlöjrom är faktiskt ursprungsskyddad på samma sätt som bordeauxvin eller parmesanost, bara en sådan sak. Inte för att de där tre godsakerna påminner om varandra på något annat sätt men ändå. När man fiskat siklöjan rensar man bort hanarna. Av biologiskt förklarliga skäl är det ju endast honorna som har rom. Romsäckarna kläms ut för hand och sedan sköljs rommen för att få bort hinnorna. Sedan ska rommen silas så att eventuella orenheter försvinner. Detta måste gå snabbt eftersom romkornen annars suger åt sig vatten och spricker. Efter torkning så saltas rommen mycket lätt. Efter det är det bara att hugga in. Då gör vi det tycker jag.

Löjrom med tillbehör (proportionerna nedan är beräknade per person)
2 msk löjrom
1 msk creme fraiche
1 msk mycket finhackad rödlök
1/2 skiva formbröd
1 citronklyfta
Löjligt lite dill
Nymald vitpeppar
Lite smör att steka bröd i (det behöver inte vara så lite nu när jag tänker efter)
Riktigt kallt vatten
Några isbitar

Vi börjar i rätt ordning, nämligen med löken. Hacka den mycket fint (jag bara förutsätter att du skalat den innan men vad vet jag?). Slå rejält kallt vatten i en skål och lägg i några isbitar så att det blir ännu kallare. Lägg i den hackade löken och låt stå medan du förbereder det andra. Isvattnet mildrar lökens skarpa smak och lyfter fram sötman i densamma.

En riktigt röd lök. Det finns salva mot sådant men det är en annan historia.
Kantskär formbrödet. Formbröd är kanske inte världens festligaste bröd men det passar bra just här. Någon kanske hävdar att: -"Neeeeej! Det ska vara brioche!". Jag tycker dock inte det. Det blir väldigt mäktigt nämligen. Nåväl, skär brödskivan diagonalt så att du får två trekanter. Stek dessa, utan att tveka, i smör tills de är gyllene.

Formbröd är det tråkigaste brödet. Man kan dock steka det. Man kan slabba löjrom med det också. Mums.
Om löjrommen är rinnig (det ska den inte vara om den är finfin) så kan du torka den genom att rulla den fram och tillbaka i en ren (!) handduk eller tjockt hushållspapper. Rulla sedan rommen mellan två lagom stora skedar så att du får ut två "ägg" per person. Lägg upp på tallrik.

Här har jag låst in rommen i en burk. Säkrast så. Man vill inte ha rommen på rymmen.
Lägg upp en matsked creme fraiche på tallriken. Många vill ha gräddfil men jag tycker att creme fraiche dels har en bättre konsistens och dels en finare syra som passar förträffligt till rommen. Den som riktigt vill glänsa tar förstås smetana. Om du känner dig konstnärlig kan du lägga löjligt lite dill på creme fraichen.

Skär upp snygga citronklyftor, alla får varsin på tallriken.

Ta upp löken ur vattnet och torka den ordentligt torr med hushållspapper eller handduk och skeda upp på ett elegant sätt. På tallriken alltså, inte bara hur som helst överallt.

Jaha, då så. Kasta dig över tallriken och stöna av lycka. Löjrom, det är lycka det. Mal gärna lite vitpeppar över rommen. Då blir den ÄNNU godare om det nu är möjligt.

Vi blev rätt många på middagen. Holländare och allt möjligt löst folk.
Dricker till gör man förstås. Här passar exempelvis champagne onödigt bra, till och med en rosé, men också en riesling, gärna från Tyskland. Det är där man gör riesling som om man aldrig gjort något annat. Det har man inte heller så det stämmer rätt bra.

En ny favorit i Casa Olmås.


Jacquart Mosaïque Brut Rosé (nr 77676) 349 kr
Doften är fruktig och fräsch med toner av blodgrape och mineral. Smaken är mycket frisk med gräddig mousse och inslag av citrus, rostat bröd och mandel. Vinet passar bra som aperitif, till snacks och till rätter av fisk, skaldjur och kyckling.

En gammal favorit i Casa Olmås.


Schloss Vollrads Riesling Trocken 2012 (nr 5846) 129 kr
Doften är stor och fruktig med tydliga inslag av vita persikor och mineral. Smaken är helt torr och mycket frisk med fin balans, bra frukt och lång eftersmak. Vinet avslutas med en liten snygg bitterhet om påminner om grapefrukt. Även om vinet är från 2012 har det lång tid kvar innan det är helt utvecklat. Jag vill ha ett par lådor och ta en flaska då och då under de närmaste fyra-fem åren.




Lyssna på Bleak med Persistent Vision, Sheila med Tommy Roe och Red Onions med Dr Feelgood Potts.

Möt Gösta Sigvard Agamemnon. Han är pappas katt och han hjälper mer än gärna till i köket. Mer än pappa vill faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar