lördag 29 november 2014

Gör egen senap! Gör framförallt Thomas julsenap!

En gång i tiden arbetade jag på Systembolaget. Det var för mycket länge sedan, faktiskt så länge sedan att Internet inte fanns. Så var det en gång i tiden. Ingen kunde facebooka, blogga, kolla mejl eller googla. Det var förstås heller inte möjligt att kolla recept annat än i kokböcker eller i mattidningar gjorda av papper. Jo, det fanns en möjlighet till. Man kunde fråga någon. Om man frågade någon som var snäll så kunde man få ett bra recept och skriva ner det för hand med hjälp av en penna. De sista tre åren av min tid på Systembolaget, jag jobbade totalt åtta år i företaget, tillbringade jag på huvudkontoret där jag skrev för Varunytt. Under ganska lång tid delade jag kontorsrum med Thomas. Han var ett bra exempel på en riktigt snäll människa som gärna delade med sig av recept. Av honom fick jag receptet på den godaste julsenap jag vet. Egentligen heter den Tores julsenap av oklar anledning. Jag kallar den dock för Thomas julsenap som lite av en hommage. Tack Thomas! Jag gör denna senap varje jul och dessutom i större och större satser eftersom den är enormt populär bland vänner och bekanta. Till denna jul blir det den tjugotredje gången som senapen produceras i det Olmåsska residenset. Jag har omarbetat receptet lite men i grund och botten är det samma som det jag fick av min kollega, det är bara lite mer lättjobbat. Att göra själva senapen är väldigt enkelt men det tar två dagar innan den är klar och sedan är det bra om den får stå i minst ett dygn så att smakerna sätter sig lite och senapen tjocknar något. Senapen blir mycket stark, mycket söt och mycket fet. Detta gör att jag själv kan identifiera mig med den.

Thomas Julsenap, dag 1
2 dl Coleman's senapspulver
1/2 dl hett vatten
1 msk cognac
2 dl vit sirap
2 dl rapsolja
1 msk vit vinäger, gärna äppelcidervinäger men vilken som helst går bra
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen vitpeppar

Ta fram de här grejerna. Sedan är det bara att mäta och vispa.
Blanda senapspulver, hett vatten och cognac. Rör till en slät smet med ballongvisp. Vispa ner sirapen. Tillsätt lite olja i taget så att smeten blir blank och helt jämn. Rör ner vinäger, salt och peppar och blanda väl. Förvara i övertäckt bunke i ett dygn i kylen.

När man slår hett vatten på Coleman så fräser han åt en.
En sorts senapsdeg. Man får vara lite stark i armen.
Nu blir senapen fet och söt.
Senap, blank som ett nybonat golv.

Thomas Julsenap, dag 2
2 dl vispgrädde

Rör ner grädden i senapen och blanda till det är helt slätt.

Grädden ska i också så att senapen blir ännu fetare och finare.
Slå upp på burk och förvara i kylen i minst ett dygn innan du brer ut senapen på din godaste skinksmörgås någonsin.

Den är inte bara god att äta, den blir en fin gåbortspresent också.

Den första skinkmackan får ätas redan på första advent så jag vet vad det blir till både frukost, lunch och middag imorgon. Skinksmörgås är nämligen det godaste jag vet.

Lyssna på Hot Mustard med Fletcher Henderson, Too Old to Cut the Mustard med Red Foley och Mustard Greens med Kjeld Lauritsen.

5 kommentarer:

 1. Åh, det vill jag prova! Hur länge håller senapen sig tror du?

  SvaraRadera
 2. Om man inte tar fram mer än man ska ha så är tio dagar i kylen inga problem. Jag har haft den i upp till två veckor men den brukar oftast vara slut innan dess...

  SvaraRadera
 3. Går det bra att ersätta den vita sirapen med strösocker eller ljus sirap? /Linda

  SvaraRadera
 4. Självklart! I originalreceptet är det faktiskt strösocker men jag har valt att använda sirap istället. Detta för att strösocker gärna gör senapen lite knastrig. Ett sätt att undvika det är att, så gott det går, röra ner ett par matskedar kokande vatten i strösockret. Det blir då som en tjock sockerlag. Det kan dock vara lite knepigt eftersom man inte kan använda mycket vatten, då blir senapen för lös. Prova!

  SvaraRadera
 5. Gjorde den i fjol- suveränt god! Blir favorit i repris den här julen ��

  SvaraRadera