söndag 23 november 2014

Rosa glögg? Kan det vara nåt det?

Snart är det första advent och det är dags att putsa glöggkopparna. Rödvinsglögg hör förstås årstiden till och vitvinsglögg (det kommer ett recept på en vitvinsglöggdrink snart...) har också etablerats på (i?) det svenska glöggmyset. Därför är det dags att introducera roséglögg! Rosévin har kommit att bli en riktig trend i Sverige och det dricks inte bara längre när solen värmer. Nu är tiden mogen att införa en ny tradition, gör din godaste glögg på rosévin! Här är ett glöggrecept som inte är så väldigt sött som vi är vana vid. Istället har den friska citrustoner och en liten fräsch bitterhet. Byt ut de vanliga russinen mot gula sultanarussin, de passar bättre till just den här glöggen.

Olmåsroséglögg
1 flaska Claude Val Rosé (art nr 82832) 65 kr
2 dl strösocker
Skalet av en apelsin
Skalet av en citron
2 torkade pomeransskal
12 kryddnejlikor
1 tsk kardemummakärnor
1 kanelstång
5 cm färsk ingefära
½ vaniljstång
1 msk mörk rom eller cognac (valfritt men det blir godare med sprit)

Snart ska de få bada.
Nu får de bada.


Gula (nåja) sultanarussin och skållad mandel i koppen.
Skrubba apelsinen och citronen noga under rinnande vatten. Skär loss det yttersta på skalet (försök att få med så lite vitt som möjligt, det är ganska beskt) med en potatisskalare eller vass kniv. Skala och skiva ingefäran. Dela vaniljstången men skrapa inte ur fröna. Häll vinet i en kastrull och lägg i alla ingredienser. Värm upp och rör hela tiden tills sockret löst sig. Observera att det inte ska koka. När sockret är helt löst i vinet, ta kastrullen av värmen och låt stå och dra i 30 minuter. Sila av och häll upp på lämplig flaska. När glöggen ska drickas är det bara att värma upp den. Servera med skållad mandel och gula russin.


Extragod Olmåsroséglögg på plats. Fram med pepparkakor.
Lyssna på Mer Jul med Adolphson & Falk, Have Yourself a Merry Little Christmas med Frank Sinatra och Merry Xmas Everybody med Slade. Lyssna på de här låtarna om och om och om igen tills julstämning infinner sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar