I receptet använder man Coca-Cola. Eftersom denna dryck uppfanns i Atlanta, Georgia, 1886 utgår jag från att det finns äldre recept i Mexico. Där har man gjort den här rätten betydligt längre än så nämligen. Det gick tydligen bra utan sagda dryck. Det här receptet kanske är lite mer tex-mex än äktmexikanskt inser jag nu när jag sitter och skriver. Det gör inget, gott blir det ändå.
Börja med att göra en kryddblandning som köttet ska marineras i.
Torr kryddblandning till carnitas
1 tsk vitlökpulver (INTE vitlökssalt. Vitlökssalt är en styggelse som skämmer alla kryddskåp)
2 tsk chilipulver
2 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
12 varv på vitpepparkvarnen (jaaaa, jag har räknat)
12 varv på svartpepparkvarnen (se ovan)
Blanda de torra kryddorna ordentligt. Smula oreganon så att den går sönder lite.
Här skymtar kryddblandningen fram ur skuggan av min iPad. |
700 gram fläskkarré
Cirka 5 dl Coca-Cola (ska användas sedan, inte i marinaden alltså.)
Skär köttet i kuber om cirka 1 cm. Gnid in den torra kryddblandningen ordentligt i köttet. Gör en blöt marinad också.
Den kubade grisen. Den är helt kubad nu. |
Saften från 1/2 apelsin
Saften från 1/2 pressad lime
3 msk soja
3 finhackade vitlöksklyftor
Rejält hackad vitlök. Den är dynghackad och kan knappt stå själv. |
Jag marinerar i vakuumpåse. Bara för att jag kan. |
Här har det puttrats i en och en halv timme ungefär. |
Här är min carnitas lagom trådig och geggig. Det tog knappt tre timmar. |
Tillbehör till den geggiga grisen. |
Picklad rödlök
Saften av en halv lime
1/4 dl äppelcidervinäger
1 nypa torkad oregano
Lite salt
Skala, halvera och skiva rödlöken så tunt som du kan. Blanda med de övriga ingredienserna och låt stå i kylen i minst en timme.
2 avocado (avocadi?)
1/2 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 liten tomat, skuren i små bitar
2 msk finhackad jalapeño (inlagd, sådan där som finns i tacoshyllan på Konsum)
2 msk creme fraiche eller gräddfil
Saften av 1/2 lime (som mest)
En skvätt Tabasco eller liknande chilisås (inte chilisås som är som ketchup)
Salt & svartpeppar
Halvera avocadon och tar ur kärnan. Gröp ur fruktköttet med en sked och lägg i en bunke. Mosa den lite med en gaffel eller slev. Lägg i tomat, lök, vitlök, jalapeño och creme fraiche och blanda ordentligt. Smaka av med limesaft (se upp så att det inte blir surt), salt, peppar och Tabasco (jag använder habanerovarianten). Låt stå i kylen i minst en halvtimme.
Fulöl är det som gäller. Pabst Blue Ribbon duger både åt "folk" som bor i trailer parks och hipsters på Söder, då duger det åt mig.
Halvera avocadon och tar ur kärnan. Gröp ur fruktköttet med en sked och lägg i en bunke. Mosa den lite med en gaffel eller slev. Lägg i tomat, lök, vitlök, jalapeño och creme fraiche och blanda ordentligt. Smaka av med limesaft (se upp så att det inte blir surt), salt, peppar och Tabasco (jag använder habanerovarianten). Låt stå i kylen i minst en halvtimme.
Vik ihop och hugg in. Den vill ätas, det ser du ju. |
Doften är ren och fräsch med toner av majs och vitt bröd. Smaken är mycket lätt och nästan helt utan beska. Inslag av citrus och majs. Det här är verkligen ingen märkvärdig öl men jag gillar den ändå. Den smakar inte så mycket men å andra sidan passar den förträffligt just till lite hetare mat av just det skälet. Den ska serveras riktigt kall. En törstsläckare, helt enkelt.
Lyssna på Taco Placero med Paquita La Del Barrio, Pabst Blue Ribbon med The Untamed Youth och Guacamole med The Texas Tornados. Gör det. Man blir väldigt glad av det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar