måndag 14 juli 2014

Kyckling med citrongräs och chili - Vietnam revisited.

Som en sorts fortsättning på det förra inlägget, det om en sorts nem, blir det idag ett recept på en LÄTTLAGAD rätt. Nämen, lättlagat?!?!? I Olmås Njutbar?!?!? Jo, du läste rätt, det här receptet är mycket lättlagat. Bäst blir det om man förbereder det hela dagen innan man ska äta. Kycklingen ska alltså marineras över natten. Det blir godast då.
Citrongräs är väldigt gott. Jag brukar köpa det i vanliga matbutiker. När jag ska använda det bankar jag bara sönder det lite och låter det koka med i grytor eller vad jag nu ska laga. Det ger en fin citruston åt rätter med kokosmjölk eller buljong men funkar också bra i gräddiga såser. När rätten är färdig lyfter jag helt enkelt upp det innan jag ställer fram maten på bordet. Så långt, allt väl. Jag har däremot aldrig varit särskilt förtjust i rätter med finhackat citrongräs i. Det ger visserligen god smak men man får munnen full med små stenhårda bitar av citrongräset och det är ju inte så fräscht. Det är lite som att försöka äta träspån. Nu har jag dock hittat en lösning på problemet. Helt färskt citrongräs är betydligt mjukare i konsistensen än de gjutjärnshårda pinnar som säljs i trepack på Konsum. På asiatiska matbutiker (som finns i de flesta storstäder) finns fryst finhackat citrongräs och det funkar finfint. Man låter det tina lite grann, pillar fram så mycket man ska ha och lägger tillbaka resten i frysen. Mycket bra. Det är fryst citrongräs som jag använt till kycklingreceptet nedan.

Kyckling med citrongräs och chili
600 gram kycklinglårfiléer
2 msk MYCKET finhackat citrongräs
2 msk finhackad vitlök
4 msk fisksås
2 msk socker
1 1/2 msk finhackad chili
1/2 tsk salt

Jag tog kycklinglårfiléer till den här rätten men det går lika bra med hela bitar kyckling eller bröstfiléer. Om man vill ha skinnet kvar är en smaksak, jag vill det inte. Jag gillar inte fågelskinn som kokats, det blir lite slemmigt tycker jag. Du får göra som du vill.
Här är en skitsnygg bild på chili som jag är rätt stolt över. Bilden alltså. Inte chilin.
Skär kycklingen i lagom stora munsbitar. Blanda de övriga ingredienserna till en marinad.
Här blandas själva marinaden på ett magiskt vis. Eller, en gaffel är ju inte direkt magisk.
Lägg köttet i en förslutbar påse eller i en bunke. Slå på marinaden och blanda väl. Förslut påsen, alternativt täck bunken, och låt marinera i kylen i ett dygn. Rör om då och då.
Kyckling med marinad, för dagen iklädd påse.
Till själva tillagningen
Lite matolja (att steka i)
1 msk MYCKET finhackat citrongräs (plus det i marinaden alltså)
1 msk finhackad vitlök (se ovan)
1 gul lök
1 stjälk salladslök

Ta fram kycklingen en timme innan den ska tillagas så att den inte är iskall. Värm lite matolja i en djup panna. Observera att det måste finnas ett lock till pannan. Fräs citrongräs och vitlök i någon minut och lägg i kycklingen.
Här fräser lite citrongräs och vitlök på ett föga spännande sätt.
Stek hastigt, sänk värmen lite och lägg på locket. Låt stå i sju-åtta minuter.
Här ligger kycklingen och skäms för att den inte har någon lök på sig.
Klyfta den gula löken och skär salladslöken i mindre bitar. Lägg i löken i pannan, rör runt ordentligt, och stek tillsammans under lock i ytterligare två-tre minuter.
Detta är en mycket pedagogisk bild som vill visa hur en lök ska klyftas.
OBSERVERA att stektiden blir något längre om du använder hel, styckad kyckling med ben. Servera med tomat, kokt ris och sriracha. Det sistnämnda är en chilisås som egentligen kommer från Thailand men som är vanlig i hela Asien. I Vietnam används den som ketchup. Den är dock lite starkare än ketchup. Passa munnen.
Enormt väl arrangerade tomatskivor på (i?) ett djupt fat.
Som ur en kokbok av Allers från 1973. Lite godare dock.
Den beryktade såsen. Sriracha. Det är ett roligt ord också.
Vad gäller dryck så kan det inte hjälpas att det blir fulöl även idag. Det är svårt att hitta vin som passar bra till den här typen av mat. Att hitta vin som GÅR att dricka till är milsvitt från ett dito som smakar BRA i kombination med citrongräs och chili. En allmän regel är att vitt passar bättre än rött och att vin med lite sötma är att föredra framför helt torrt. Vi drack hursomhelst fulöl och även om jag inser det något politiskt inkorrekta att dricka just amerikansk öl till vietnamesisk mat så passar det väldigt bra. Det fick slinka med en mexikanare också.
Ja, så här trevligt har vi det.
Pabst Blue Ribbon Export (nr 1574) 12,90 kr
Doften är ren och fräsch med toner av majs och vitt bröd. Smaken är mycket lätt och nästan helt utan beska. Inslag av citrus och majs. Det här är verkligen ingen märkvärdig öl men jag gillar den ändå. Den smakar inte så mycket men å andra sidan passar den förträffligt just till lite hetare mat av just det skälet. Den ska serveras riktigt kall. En törstsläckare, helt enkelt.

Sol (nr 1520) 15,70 kr
Doften är ren med toner av citrus och vitt bröd. Smaken är mycket lätt och nästan helt utan beska. Inslag av citrus och majs och någon sötma i eftersmaken. Det här är heller ingen märkvärdig öl men den fyller sin funktion. Den passar utmärkt till lite hetare mat. Den ska serveras ordentligt kyld.

Lyssna på Chicken med The Eighties Matchbox B-Line Disaster, Chili Time med The Black Tartan Clan och Vietnamese Velvet med 8fatfat8.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar