söndag 6 juli 2014

Enchiladas - världens bästa rätt på rester?

Tänk dig att du tillbringat hela lördagen med att göra carnitas eller pulled pork. Det tog precis hela dagen och kanske började du redan på fredagen med att marinera. I värsta fall marinerade du både fläsk och dig själv. Under lördagen gick du loss rätt hårt på amerikansk eller mexikansk fulöl och/eller de där goda mojitosarna OCH jättegoda margeritas medan du preppade middagen. Till middagen och efter fortsatte det i samma takt och efter maten smakade det bra med en (?) liten rom eller fatlagrad tequila till espresson. Det blev många espresso (espressi?) under lördagskvällen. Nu när det är söndag så vaknar du klockan halv tolv och känner att rom och tequila inte riktigt är din grej i fortsättningen. Du irrar omkring i bostaden i morgonrocken i flera timmar och får i dig en kopp kaffe. När du sedan har duschat och rakat tungan så börjar du fundera på att kanske, kanske ska du äta middag idag också. Det finns massor av carnitas eller pulled pork kvar, du har gott om mjuka tortillas och det finns också en rejäl klick guacamole kvar efter lördagens tex-mex-afton då du, och kanske en vän, festade som orcher. Då ska vi göra enchiladas! Enchiladas är dels en toppenbra söndagsmiddag och dels ett perfekt sätt att ta reda på rester. Man kan ha i lite vad som helst (inte pannkakor eller risgrynsgröt) och det blir gott ändå. Vad behövs då?
-"Enchiladas, det är världens käk!" som Baloo säger. I filmen alltså. Jag tror inte att Rudyard Kipling nämnde något om det där.
Enchiladas (den lates middag)
Överbliven carnitas eller pulled pork
Några mjuka tortillas, 2-3 per person
Salsa verde
Riven cheddar
Lite smör till formen

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnsfast form. Fyll tortillas med köttet och rulla ihop. Lägg dem med skarven nedåt i formen. Häll över salsa verde och grovriven cheddar. Baka i ugnen till osten blivit gyllenbrun. Servera med mera salsa verde, guacamole, picklad rödlök och kanske lite gräddfil.
Köttet på plats i tortillan.
Rulla, rulla. Skarven nedåt.
Massor med salsa verde på.
Sedan massor med cheddar.
"Tillbehör gör mumset mumsigare" som det står i visan. Eller, jag vet inte. En fulöl får slinka med.
Den här salsan har någon
annan gjort.
Och vad i hela friden är nu salsa verde tänker du kanske nu? Jo, det är en kall mexikansk grön sås gjord på tomatillos. Och vad i hela friden är tomatillos tänker du kanske nu? Jo, det är en frukt (eller möjligen ett bär?) som är släkt med physalis. Tomatillo odlas flitigt i Mexiko, och också i Thailand, och används i såser och grytor. Den smakar lite syrligt och påminner vagt om omogna tomater eller krusbär kan man kanske säga. Tomatillos kan vara svåra att få tag på i Sverige. Jag har hittat dem i saluhallar och på extremt välsorterade matbutiker. De finns också på burk men även dessa kan vara svåra att får tag på. De säljs dock på Extreme Food som både har fysiska butiker i Stockholm och Göteborg och även en utmärkt online-butik. Där kan man också köpa en färdig variant som är sjukt god. Vill man ha den ännu sjukare god så får man jaga lite tills man hittar färsk eller på burk.
Tomatillon växer inte såhär. Denna är lagd i burk.
Salsa verde
300 gram tomatillos
1 silverlök
2 hela jalapeños eller motsvarande mängd inlagda, typ 4-5 matskedar
1 kruka koriander
Salt & peppar

Skala tomatillos (om de är färska), skölj dem och dela i halvor. Skala löken och dela också den i halvor. Koka lök och tomatillo i vatten i fem minuter. OBS! Om tomatillon kommer från burk behöver den inte kokas! Slå av vattnet. Skölj och dela chilin (om den är färsk). Klipp av koriandern. Lägg allt i mixern, kör tills det blivit en grov sås. Smaka av med salt och peppar. Låt kallna och låt stå och dra i kylen i minst ett par timmar. Såsen är god på nästan allting och går också utmärkt att använda som dipp till nachos.

Drick Coca-Cola om du känner dig väldigt skör. Om inte, faller valet på fulöl som Pabst Blue Ribbon eller Sol.

Coca-Cola, varierande pris, finns i en mängd storlekar
Doften är ganska stor med toner av karamell, citrus, kanel och colanöt. Smaken är frisk med rejäl kolsyra och inslag av kryddnejlika, kanel, citrus och karamell. Om denna dryck är prisvärd eller ej är omöjligt att uttala sig om då den kan kosta lite vad som helst beroende på var man köper den. En halvliter på Pressbyrån kostar drygt 20 kr och det är lite i saftigaste laget.

Pabst Blue Ribbon Export (nr 1574) 12,90 kr
Doften är ren och fräsch med toner av majs och vitt bröd. Smaken är mycket lätt och nästan helt utan beska. Inslag av citrus och majs. Det här är verkligen ingen märkvärdig öl men jag gillar den ändå. Den smakar inte så mycket men å andra sidan passar den förträffligt just till lite hetare mat av just det skälet. Den ska serveras riktigt kall. En törstsläckare, helt enkelt.

Sol (nr 1520) 15,70 kr
Doften är ren med toner av citrus och vitt bröd. Smaken är mycket lätt och nästan helt utan beska. Inslag av citrus och majs och någon sötma i eftersmaken. Det här är heller ingen märkvärdig öl men den fyller sin funktion. Den passar utmärkt till lite hetare mat av mexikansk typ. Den ska serveras ordentligt kyld.

Lyssna på The Whole Enchilada med Keb' Mo', Salsa Verde med The Dropa Stone och Mexican Joe med Jim Reeves. Ta det väldigt lugnt. Hela dagen. Poppa popcorn och se en bra film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar