Det italienska köket präglas av enkelhet och många italienska rätter har få ingredienser. Egentligen är det kanske fel att tala om ett italienskt kök då varje region har sitt eget. I söder äter man (förstås) mycket fisk och också mycket grönsaker. I norr är maten lite stabbigare, dels äter man mer kött och ris, i form av risotto, men också mer mejeriprodukter som smör och grädde. I hela Italien äter man dock pasta, lufttorkad skinka och ost och detta lär ingen ändra på. Någonsin. Det här receptet består av just de här råvarorna. Plus lite lök, vitlök och grädde. Just det, några ärter häller vi i också.
Nästan vegetariskt. Bara nästan. |
100 gram lufttorkad skinka (parmaskinka eller vad du får tag på)
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
3 dl ärter
1,5 dl vitt torrt vin (ej fatlagrat)
3,5 dl vispgrädde
1,5 dl färskriven parmesan
Svartpeppar
Eventuellt lite salt
Smör att steka i
4 portioner tagliatelle
Vatten att koka pasta i
En inte helt nödvändig bild på hackad lök och vitlök. Nästan som ett hjärta. Naaaaaw... |
Här steks den goda grisen och trivs i löken sällskap. |
Frysta ärter. Nu vet du precis hur sådana ser ut. De här heter Ebba. Allihop heter Ebba. |
En lite småspontan bild på riven parmesan. |
Gräddigt. Ostigt. Mjukt och lent. Kräver en sval valpolicella. |
Bra rött på låda. |
Doften är kryddig och fruktig med toner av körsbär, mjölkchoklad, torkad frukt och rostade nötter. Smaken är medelfyllig med mjuka tanniner och ganska lång eftersmak. Det här är ju egentligen en valpolicella men då man säljer väldigt bra så kan man inte garantera att ALLA druvor kommer från området med samma namn. Därför är ursprunget Veneto istället. Men det är en valpolicella. Ju. Bra standardrött att ha hemma.
Lyssna på Pasta e Basta med Dimie Cat, Sunshine Of Your Love med Cream och Prosciutto (King of Meats) med Higher Flux.
Jättegott! :-) Testade ikväll. Mums!
SvaraRadera