Fisk och räkor och vitlök och saffran och tomat och allt möjligt. |
Aioli
2 äggulor
1,5-2 dl matolja
2 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta
Salt & vitpeppar
2 droppar worcestershiresås
Slå en ganska hård majonäs på äggulor och olja.
En ganska hård majo. Skittuff faktiskt. |
En riktigt fräsch bild på citron. |
Luktar vitlök i hela kylen om man inte täcker. |
Olmåsbojabäs
650 gram vit fast fisk (man kan ta lite vad man vill, jag tog enbart kolja)
300 gram skalade räkor
1 burk krossade tomater
300 gram fänkål
250 gram gul lök
600 gram potatis (OBS! Fast sort enbart!)
1 liter fiskbuljong
2 deciliter vitt torrt vin (inte fatlagrat)
1 deciliter vispgrädde
0,5 gram saffran
Smör eller olivolja (att steka i)
Salt & svartpeppar
4-5 stänk Tabasco (eller liknande chilisås)
Skala och skiva löken. Skiva fänkålen.
Skivad lök och fänkål. Frågor på det? |
Kasta inte bort "dillen" på fänkålen. Den får också gå ner i grytan. |
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Hetta upp smör eller olja i en stor djup panna med lock. Stek lök och fänkål en liten stund utan att bryna. Slå på vinet och koka ner till hälften. Slå i buljong, tomater, saffran, grädde och Tabasco och koka upp.
Lägg ner potatisen och koka tills den är mjuk. Smaka av med salt och peppar. Så här långt kan du förbereda om du vill. När det är dags att äta ska fisken delas i mindre bitar och läggas ner i grytan.
Koka upp och ta sedan pannan av värmen, lägg i räkorna och lägg på locket. Vänta i 7-8 minuter och så är det klart. Om fisken och räkorna får koka blir de torra och sega. Otäckt. Otäckt är dåligt. Det ska vara gott. Gott är bra.
Servera grytan med aioli och ett riktigt gott bröd att slabba sås med.
Vin ja. Man måste dricka rosévin till det här. Det står så i lagen. Joho då, det är alldeles sant det. Exempelvis kan man dricka Chateau Routas, det gjorde vi.
Chateau Routas Rouvière Rosé 2013 (nr 91271) 117 kr
Doften är stor och mycket elegant med tydliga toner av blodgrape och röda bär. Smaken är helt torr med härlig frukt och lång, balanserad smak med inslag av grape, hallon och örter. Det här är ett mycket, mycket bra vin och, trots sitt pris, ett riktigt fynd.
Lyssna på Bouillabaisse med Manfred Mann's Earthband, Fish Soup med The Ugly Cousin Brothers och Rose Wine med The Grateful Hooligans.
Här puttras det lite innan grädde och potatis tillsatts. En bild i halvlek liksom. |
Kolja i mindre bitar. Mindre bitar än vad? undrar du. Mindre än skärbrädan, svarar jag. |
Räkorna ligger och umgås med varandra. De trivs ihop. |
Oh! Så trevligt. Vin får man också. |
Chateau Routas Rouvière Rosé 2013 (nr 91271) 117 kr
Doften är stor och mycket elegant med tydliga toner av blodgrape och röda bär. Smaken är helt torr med härlig frukt och lång, balanserad smak med inslag av grape, hallon och örter. Det här är ett mycket, mycket bra vin och, trots sitt pris, ett riktigt fynd.
Bildbevis på vad vi drack om ni inte tror mig. |
Kan bara bekräfta! Det här var riktigt, riktigt gott!
SvaraRadera/Kidde