söndag 19 oktober 2014

Chicken á la King - denna är dock inte från skolbespisningen 1973.

Alla vi som växte upp (nåja) under sjuttiotalet, eller åtminstone gick i grundskolan då, minns med viss förskräckelse en kycklingrätt som kallades Chicken á la King. Om du uppfyller det första kriteriet och inte minns den, ja då har du helt enkelt förträngt den. Den brukade bestå av en lite halvt genomskinlig och ganska slemmig sås med bitar av torr kyckling och råa paprikatärningar. Till detta serverades överkokt ris, det vill säga risgrynsgröt utan socker och kanel. Kryddor var ju förbjudna av statliga Kryddförbudsstyrelsen ända fram till 1988 så det smakade lite papp. Inte ens salt och peppar fick användas i skolmat i någon större utsträckning vid den här tiden. Möjligen kunde det göras undantag för kryddpeppar men det var inte aktuellt när det gällde Chicken á la King. Som barn funderade jag mycket över vilken, uppenbarligen sinnessjuk, kung som åsyftades i det egendomliga namnet på rätten. Särskilt som det är på både engelska och franska samtidigt. När jag säger att jag funderade mycket på detta så bör man hålla i åtanke att det bara fanns två TV-kanaler och att Internet inte ens befann sig i sin linda. Det fanns inte så mycket att göra alltså. Jag var nämligen inte särskilt idrottsintresserad. Då heller.

Lite efterforskningar antyder att grytan egentligen inte alls är någon galen vare sig kungs eller mattants uppfinning. Istället sägs Chicken á la King vara hopkokad i slutet av 1800-talet antingen på Delmonico's i  New York, på Claridge's i London eller av kocken William King på Bellevue Hotel i Philadelphia. Möjligen är den alltså uppkallad efter sin upphovsman. Hur rätten sedan hamnat på menyn i Ritorpsskolan i Solna knappt hundra år senare är mycket oklart men så kom det sig i alla fall.

Nåväl, jag kommer från ämnet. Idag, när jag är jättevuxen, kom jag att tänka på den där kycklinggrytan och att det väl borde gå att göra en god variant. Det gjorde det, visade det sig. Enkelt var det också även om det tog lite tid. Det brukar ju ofta göra det när jag lagar mat. Jag har valt att uppkalla min variant efter mig själv eftersom jag är så anspråkslös.

Chicken á la Olmås
1 färsk kyckling på cirka 1 300 gram
2 morötter
2 stjälkar selleri
1 gul lök
10 vitpepparkorn

Detta var en glad och frigående kyckling. Den är mindre glad nu.
Det här är grönsaker som gjorts trasiga av mig. Strax ska jag koka skiten ur dem.
Skölj av fågeln ordentligt både utanpå och inuti. Skala morötter och lök och skär dem och sellerin i mindre bitar. Lägg kycklingen i en stor kastrull och lägg på grönsaker och pepparkorn. Fyll på med vatten så att det täcker mer än väl. Koka upp och låt puttra till köttet släpper från benen. På kycklingen alltså. Låt det hela svalna UTAN att hälla bort vattnet. När det svalnat såpass att det går att hantera kycklingen utan att förlora ett finger eller två är det dags att pilla lite. Lyft upp kycklingen och rensa den, dvs ta bort skinn och ben. Skär köttet i mindre bitar.

Här ligger den söndertrasade kycklingen och fryser. Den blir varm och god i såsen igen sedan.
Sila av buljongen (släng alltså bort de kokta grönsakerna) och koka ner den till ungefär 5 deciliter. Det tar en stund så börja inte med det här när du kommit hem från jobbet vid 19-tiden. Då blir det snarast vickning. Medan du väntar kan du göra i ordning sås och kryddblandning.

Ordning och reda på grejerna. Jag är Ria Wägner.
Kryddblandning
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1/2 tsk cayennepeppar

Mortla kryddorna till ett pulver.

Här är en helt omotiverad närbild på champinjoner.
Såsen och lite annat
250 gram champinjoner
1 röd paprika
1/2 grön paprika
2 schalottenlökar
3 klyftor vitlök
1 stjälk selleri
3 msk marsala eller sherry
2 dl creme fraiche
5 dl kycklingbuljong (se ovan)
Saften av 1/2 citron
1 msk fransk senap
1 kruka persilja
Salt & vitpeppar
Smör att steka i

Skär svampen i kvartar och bryn den ordentligt i smör.

Här blir svampen brun och fin minsann.
Hacka lök och vitlök fint och skär paprikan och sellerin i små tärningar. När svampen är brynt, ta upp den och fräs sedan grönsakerna i pannan. Ta upp dem och koka ur pannan med marsala (eller sherry) och häll i creme fraiche och buljong. Koka upp och vispa ihop till en sås. Slå i den torra kryddblandningen och rör ner citronsaft och senap. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt stekt svamp, grönsaker och kycklingköttet. Låt allt bli genomvarmt. Finhacka persiljan och rör ner, Servera med nykokt ris eller dito pasta.

Gott och geggigt.
Drick rosé till Chicken á la Olmås och låtsas att vi inte snart byter till otäck vintertid. Jag valde en fransos. Fint ska det vara.

En god men lite dyr fransos.
Sancerre Rosé Pierre Deschamps 2013 (nr 5393) 129 kr
Doften är ganska stor och fruktig med toner av grapefrukt och röda bär i örtig stil. Smaken är helt torr med markerad syra och inslag av örter, mineral och röda bär. Den långa eftersmaken har en ton av anis. Vinet passar väldigt bra till smakrika rätter av fisk eller kyckling men mindre bra som aperitif. Det kräver lite mat helt enkelt. Det är ett bra vin men lite för dyrt, det borde kosta cirka 20 kronor mindre.


Lyssna på Chicken Walk med Hasil Adkins, Chicken and The Bop med Lloyd Price och In The Ghetto med Elvis Presley (Hajar ni? The King ju.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar