Om man ska göra egen ravioli är det bra att ha några hjälpmedel. En ravioliform till exempel. Det blir mycket enklare med en sådan. En pastamaskin är dock ett måste. Att kavla pastan jämnt för hand är inte att rekommendera. Vi har en tillsats till vår Kitchen Aid och denna är makalöst bra. Tidigare gjorde vi pasta med en handvevad pastamaskin, vilket också funkar helt OK, men den fiffiga tillsatsen har tagit pastakavlandet till en helt ny nivå. Pastan blir helt enkelt mycket jämnare och smidigare med Kitchen Aid-grejen.
Då sätter vi igång. Hustrun lagar och jag hackar och gör som jag blir tillsagd.Vi börjar med själva pastan.
Pasta
2 ägg
3,3 dl mjöl
Häll upp mjölet i en hög på bakbordet och gör en grop i mitten. Knäck äggen i gropen och börja blanda mjöl och ägg med en gaffel.
Äggen stirrar förvånat upp ur mjölet. Hur ska detta gå? Spänningen är olidlig. |
Ååååhhh neeeeej! Gaffeln! Gaffeln! Jag kan inte längre se! |
Actionknådning. Knådning när den är som bäst. |
Degen klar. Snart får den vila i plast. Detta i brist på frid. |
Pastan kan vila i 20-30 minuter ungefär, d v s så lång tid som det tar att förbereda fyllningen.
Fyllningen
125 gram fläskfärs
125 gram kycklingfärs
40 gram mortadella (inte med oliver i)
1 äggula
100 gram ricotta
1/2 dl färskriven parmesan eller grana padano
Smör och olja att steka i
Salt & svartpeppar
Trevliga livsmedel till fyllningen. De är verkligen jättetrevliga, jag har träffat dem. |
Bra märke för mortadella utan oliver. Finns på Coop till exempel. |
Såhär finhackad kan mortadellan bli om man är flink. Jag är väldigt flink. |
En pastavals. Tretakt alltså. |
Valsa uuuuuut... |
...ooooch vik ihop. |
Valsa ut igeeeeen... Ja, ni förstå säkert. |
Mycket mjöl i formen. Annars blir det bara kladd av alltihop. |
Fyllningen ska ju i också. Annars blir det inte mycket till ravioli. |
All fyllning ska i. Pensla med vatten också. |
Dags för actionkavling. Den flinka hustrun tar spjärn i golvet med tånaglarna. |
Stjälp upp de mjöliga små liven på en ren handduk. |
Rulla, rulla av mjölet. |
Sås till pastan
50 gram smör
1 dl grädde
1 dl färskriven parmesan eller grana padano
Salt & vitpeppar
Det som krävs för såsen. Pepparn har inte hunnit fram till fotograferingen. |
Röra, röra. |
I med pastan. Hej vad det går. |
Mumsigt och kladdigt med gräddig, smörig och ostig pasta. |
Voss Estate Reserve Pinot Noir Voss Estate 2012 (nr 92189) 139 kr
Doften är stor och rödbärig med toner av jordgubbe, hallon och lakrits. Smaken är fruktig med markerad syra och inslag av saltlakrits, fat, peppar och mineral. Det här är ett vin med ordentlig syra vilket gör att det passar bra till gräddig och fet mat. Syran skär som en nyslipad kniv (en Global till exempel) genom fettet och gör att maten känns mycket lättare och fräschare. Det är kanske inget självklart balkongvin men den säsongen är ju ändå lite över nu känns det som. Servera vinet lite kylt, vid 16 grader ungefär, i stora glas.
Lyssna på Ravioli Lips med The Meow Meows, Rich and Creamy med Gigi Ryce och Big Cheese med Nirvana.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar