Grön-, vit- och svartpeppar är frukt från samma växt (Piper Nigrum heter den om du är intresserad. Om du inte är det så heter den Piper Nigrum lik förbannat). Den gröna varianten är färsk, omogen pepparfrukt. Svartpeppar är halvmogen frukt som kokats och sedan torkats och vitpeppar är helt mogen och består enbart av fruktens kärna. Köttet, som är det yttre, mjuka lagret på grönpeppar, har avlägsnats. Vad gäller grönpeppar så är den torkade varianten en styggelse som enbart smakar lite som damm och omedelbart borde förbjudas. Köp istället den som lagts i lag. Den är mumsig den.
Nåväl, kavla upp ärmarna så sätter vi igång. Börja med själva färsbiffarna.
Själva färsbiffarna
500 gram blandfärs
1 msk worcestershiresås
2 tsk dijonsenap
1 tsk finhackad dragon
2 tsk finhackad kapris
2 klyftor vitlök
2 små schalottenlökar
Om man inte själv odlar sin dragon är det väldigt svårt att åstadkomma så lite som en tesked. Det blir fånigt att köpa en hel buske för att klippa av tio blad. Köp inlagd dragon, det funkar finfint. Den håller också nästan hur länge som helst i kylen. Torkad är inte så bra. Just dragon funkar inte att torka, den tappar all smak. Den enda torkade örtkrydda som är sämre är basilika. Fy för torkad basilika. Nåväl, nu ska vi göra färsbiffar.
Lägg färsen i en bunke. Riv ner vitlök och schalottenlök och blanda ner resten av ingredienserna.
Dessa två bilder är bra exempel på att jag inte ens själv gör saker och ting i samma ordning som jag påstår i recepten. |
Här är en rätt onödig närbild på kapris. Jag gillar kapris och jag tror att kapris gillar mig. |
Dag 1
Koka lite potatis. Låt svalna och förvara i kylen över natten.
Såsen
1 schalottenlök
6 tsk grönpeppar
1 dl kraftig oxbuljong
1 dl vitt torrt vin
2 msk cognac (eller annan fatlagrad sprit)
2 dl grädde
2 tsk gelé (svartvinbär, rönnbär eller vad du har i skåpet)
Lite soja
Worcestershiresås
Salt & vitpeppar
Finhacka löken. Mortla grönpepparn.
Den här fina morteln har jag fått av min mor en gång för länge sedan. Hon var snäll hon, mor. |
Nu jävlar ska grönpepparn få. Här får den. |
Forma lagom stora biffar av färsen och bryn dem i smör, de ska inte stekas helt igenom.
Här bryns de små rackarna. Egentligen är en rackare namnet på bödelns dräng. Det tänker vi inte på nu. |
Här steks potatisen på lite. Precis som i förslaget ovan alltså. Väldigt konsekvent och genomtänkt blogg det här. Verkligen. |
Här småputtras det under lock. |
Jamen sådär då. Då var det bara att hålla hårt i gaffeln. |
Dricka till? Bordeaux! Bordeaux och grönpeppar älskar varandra. Den italienska druvan sangiovese funkar också väldigt bra. Vi drack en av varje.
Château Senejac 2006 (finns inte på Systembolaget) cirka 200-250 kr
Doften är mogen med rostade toner av fat, kaffe, läder och ceder. Smaken är mjuk med tydlig mognad och inslag av svarta vinbär och kaffe. Lång eftersmak med lite sandiga tanniner.
Doften är massivt fruktig med toner av maraschinokörsbär, choklad, örter och fat. Smaken är ganska fyllig med unga tanniner, tjock frukt och lång, balanserad eftersmak med inslag av mörka bär, mineral och kryddor. Det här är ett strålande vin från en av mina favoritproducenter i Toscana. Paolo och Marta De Marchi producerar fantastiska viner i hjärtat av Chianti. Tyvärr är Isole e Olena en lite förbisedd producent. Det är dags att ändra på det. I Sverige finns två av deras viner till försäljning men de producerar några till. Det är riktigt synd att inte fler finns att tillgå, inte minst gäller detta Isole e Olenas vin på syrah och deras vin santo. Möjligen märks det att jag besökt denna producent flera gånger och också sålt deras viner i Sverige? Detta var dock länge sedan nu. Bra viner hursomhelst, gott, gott.
Lyssna på Green Peppers med Herp Albert & The Tijuana Brass, Pepper Green med Nat Pierce och Green Peppers Twist med The Charades. Ja, jag vet att alla de där låtarna egentligen handlar om grön chili men ändå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar