torsdag 17 juli 2014

Världens godaste Korv Stroganoff. Världens godaste. Jag lovar, lita på mig.

Vår älskade Korv Stroganoff har mycket lite gemensamt med den ryska rätt som sägs ha lånat sitt namn av greve Alexander Grigorevitj Stroganov. Enligt legenden ska hans kock ha uppfunnit Biff Stroganoff, i mitten av 1800-talet, till en matlagningstävling och vunnit. Detta är dock inte sant. Rätten var känd i Ryssland redan innan. Om någon vecka kommer jag att laga (vad jag anser vara) klassisk Biff Stroganoff här i Olmås Njutbar. Det är löjligt gott. Bisarrt gott faktiskt. Åter till korven. Denna variant är en helt nordisk uppfinning, i Finland äter man Makkara Stroganov till exempel, men "blott Sverige svenska falukorvar har" som Almquist så vackert diktade.
Korv Stroganoff - barnmat för vuxna. Vuxna barn.
Falukorv ja. Falukorven vi äter idag har heller inte mycket gemensamt med originalet. Ursprungligen gjordes den faktiskt på rökt nötkött. Numera tror jag inte att det finns så många falukorvar som innehåller särskilt mycket ko men jag kan förstås ha fel (även om det är oerhört sällan). Det hade dock varit kul att smaka en falukorv på rent nötkött. Något slakteri som nappar? När man utvann malm i Falu Koppargruva använde man rep av oxhud och då fick man liksom köttet på köpet. Detta röktes för att hålla bättre och invandrade tyskar lärde masarna att göra korv på köttet någon gång på 1500-talet. Falukorven är namnskyddad sedan 1973. Tyvärr hade man lite lägre ställda krav på mat i början av 1970-talet och det som krävs är att korven ska innehålla minst 45% kött vilket är, rent ut sagt, skamligt. Jag skulle inte vilja äta någon korv som innehåller så lite kött. De tyskar, tyskar är ett duktigt korvfolk, som lärde oss att göra falukorven roterar i sina gravar i hög hastighet. Kattmat innehåller ofta mer kött än det som får kallas falukorv. Fy och usch. Här borde man se över lagstiftningen. Än värre är att en del svårt snåla charktillverkare inte ens når upp till de ynkliga 45% som lagen stipulerar. Istället säljer man "middagskorv" eller andra fantasifulla skapelser som har precis samma form och färg som falukorv så att den arme konsumenten ska luras att tro att man köper riktig korv. Den som stekt en skiva korv som innehåller 30% kött vet vad jag menar. Det bildas som en klistrig ring av stekt plast runt korvskivan som dessutom höjer sig som en liten kulle i pannan. Dylik "korv" borde omedelbart förbjudas och producenten pryglas offentligt.

Nåväl, nog med historia och klagomål för idag. Här ska lagas korvgryta.
Ett känsligt ingrediensstilleben. Allt för konsten. Allt.
Världens godaste Korv Stroganoff
500 gram falukorv (med så HÖGT köttinnehåll som möjligt, jag hittade en med 68%)
1 stor rödlök
2 schalottenlökar
3 klyftor vitlök
1 röd paprika
3 msk tomatpuré
1,5 dl vitt torrt vin (inte fatlagrat)
1 köttbuljongtärning
1 kycklingbuljongtärning
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1,5 msk strösocker
1 msk worcestershiresås
1 msk sherryvinäger
Salt & svartpeppar
2 dl creme fraiche
Smör (att steka i)

Börja med att skala och skiva löken och vitlöken. Strimla paprikan och skär korven i stavar.
Skivad lök. Flera sorter faktiskt.
Strimlad paprika och stavad korv. Korven stavas F,A,L,U,K,O,R,V.
Bryn smör i en djup panna eller gryta. Stek korven ordentligt, ta upp och lägg undan så länge.
Se så fint korven steks om det är kött i den.
Sänk värmen och stek lök, vitlök och paprika utan att bryna.
Grönsakerna svettas i pannan. Det är sommar i pannan.
Rör ner tomatpurén, slå på vinet och koka ner till hälften. Smula ner buljongtärningarna, slå i tomaterna och skölj ur burken med vattnet. Häll i socker, worcestershiresås och vinäger. Salta och peppra. Låt koka ihop i tio minuter. Lägg i den stekta korven, slå i creme fraiche och låt puttra i ytterligare tio minuter. Under tiden kan du koka ris, till exempel.
Geggigt och sjukt gott.
Drick ett kylt fruktigt rött vin utan krusiduller till Korv Stroganoff. Såhär en vecka före lön kanske det kan vara läge för något billigt?

Claude Val Rouge (nr 32153) 65 kr
Doften är fräscht bärig och lite kryddig med toner av örter. Smaken är mjuk och medelfyllig med inslag av röda bär, lakrits och blå plommon. Synnerligen prisvärt får man nog säga om det här vinet. Det gäller för övrigt också Claude Val Blanc och Rosé. Alla kostar 65 kr per flaska och det röda och vita finns också på box för facila 199 kr. Riktiga budgetfavoriter allihop.
Hurra! Man får vin till korven!
Lyssna på Hot Tomato med Freddie King, Sausage Rock med Doc Sausage & His Band och Long Road med Stroganoff.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar