tisdag 24 februari 2015

Porterstek - kött och öl på samma gång!

Idag är det väl kanske inte söndag men i söndags var det det. På söndagar ska man äta söndagsstek. När jag växte upp, på 1850-talet, serverades det ofta stek med sås och potatis på söndagarna. Det är gott och man blir väldigt mätt. Det är bra. Stek är lite mormorsmat. Knappt någon äter stek längre om man undantar de människor som tror att biff heter stek på svenska. -"Ska vi inte grilla några stekar?" hör man, på oklara grunder, allt som oftast numera. Detta för att man sett en amerikansk film där de äter "steak". Steak betyder biff och INGENTING annat. Stek däremot, heter "roast" på engelska. Om man skulle äta "några stekar" så skulle man bli väldigt, väldigt mätt. Nu nöjer vi oss med bara väldigt mätt idag. Endast en väldigt således. Det kommer nog att bli en slottsstek framöver här i Njutbaren också. Även det är gräsligt gott.

Alla de här sakerna ska köttet få gosa i.
Portersteken
1 kg nötstek (fransyska till exempel)
33 cl porteröl
1/2 dl soja (kinesisk, INTE japansk)
5 dl kalvbuljong
1 dl svartvinbärssaft (outspädd)
3 msk worcestershiresås
8 enbär
1 msk socker
1 gul lök
3 klyftor vitlök
Salt & vitpeppar
Smör (att steka i)

Börja med att ta bort katterna från diskbänken.

Fridolf och Kerstin vill veta vad porterstek är.
Gösta vill mest vara i vägen. 
Putsa steken och bind upp den om det behövs. Salta och peppra köttet och bryn det runtom i smör i en stekgryta. Hacka lök och vitlök fint. Ta upp köttet och lägg i lök och vitlök och stek i ett par minuter. Lägg tillbaka köttet och häll i övriga ingredienser. Låt småputtra i 1,5 timme. Ta upp köttet och låt det vila medan du gör såsen.

Bunden stek. Fifty shades of roast.
En riktig stekare. En riktig.
Upp med köttet och i med lök.
I med kött och allt möjligt. Hej vad det går.
Nu är köttet trött och måste vila.

Såsen
5 dl av kokspadet
2 msk smör
2 msk mjöl
2 dl grädde

Låt kokspadet koka ner till 5 dl och sila av det.

Hu så det kokar ner.
Sila av och ur och allt möjligt.
Smält smöret i en kastrull och stek mjölet i det. Späd med kokspad och vispa ordentligt så att det inte blir klumpar. Vispa ner grädden och låt det hela småputtra i 10-15 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Här puttras det. Sås till exempel.
Skär köttet i tunna skivor och servera med sås, kokt potatis, haricots verts och brysselkål.

Köttet har skurit sig. Inte såsen dock.
Ja, då var det liksom klart då. 
Egentligen kanske man ska dricka porter till porterstek? Jag vet faktiskt inte (för en gångs skull) vad traditionen påbjuder. Jag dricker vin ändå jag. Så jobbar jag. Det får bli något REJÄLT smakrikt eftersom porterstek smakar precis hur mycket som helst. En amerikansk cab kanske? Nej, inte en bil. En cabernet.

Joseph Phelps Cabernet Sauvignon 2010 (nr 88899) 501 kr (finns inte längre, det är 2012 som gäller nu)
Doften är massivt fruktig med mättade toner av ek, blåbär, svarta vinbär och lite mint. Smaken är fyllig med mogna, inbäddade tanniner och lång och koncentrerad eftersmak. Det här är en riktig käftsmäll till vin. Enormt koncentrerat och ungt. Det kommer att fortsätta utvecklas under många år men går utmärkt att dricka redan nu.Lyssna på Hey Porter med Johnny Cash, King Porter Stomp med Benny Goodman och Groovy Gravy med Quincy Jones.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar