torsdag 25 september 2014

Chili som i Texas - inte en böna i grytan.

Chili con carne kallas helt enkelt för chili i Texas. Det äts en hel del av denna heta köttgryta i Texas och är faktiskt statens "nationalrätt". Texas chili har mycket lite gemensamt med den söta köttfärssås med vita bönor som vi ofta kallar chili con carne i Sverige. En äkta Texas chili innehåller inga bönor, ingen tomat och görs på bitar av kött, inte färs. Egentligen innehåller en äkta Texas chili inga grönsaker alls förutom chilipeppar. Det är dock ganska mycket av just den grönsaken i grytan. I mitt recept nedan har jag dock tagit mig friheten att använda lite rödlök. Jag gillar det helt enkelt. Receptet är inspirerat av texassonen Frank X. Tolbert.

Joseph Francis Tolbert var lite av en mångsysslare. Bland annat jobbade han som journalist på tidningen Dallas Morning News från 1946 fram till sin död 1984. Han skrev kåserier om lite allt möjligt under pseudonymen Frank X. Tolbert. Hans stora matintresse gjorde att han arbetade fram vad han kallade "det perfekta chilireceptet" och han drev också en restaurang i Dallas som serverade hans berömda recept. Idag drivs den på annan ort av hans dotter men chilin finns förstås fortfarande kvar på menyn. Tillsammans med en kollega grundade också Tolbert The World Chili Championship 1967. Ännu idag träffas 10 000-tals chilifans den första lördagen i november i Terlingua i Texas för att avgöra vem som kan göra den bästa chilin.

Nåväl, min chili då? Ja, den är inspirerad av Tolberts men eftersom jag aldrig varit i Texas så får jag väl hitta på själv. Jag brukar ju göra det. Stjäla friskt och hävda att jag hittat på själv alltså. Eller egentligen kan man ju inte laga mat efter recept. Man måste smaka, smaka, smaka och åter smaka. Precis likadant blir det ju aldrig. Hursomhelst, här nedan presenteras en egen version av Texas chili. Det är en hel del chili i den men den är inte anmärkningsvärt het. Istället blir den otroligt smakrik och mustig med nästan chokladliknande, rökiga toner. Den passar perfekt nu när det börjar bli kallt igen och regnet smattrar mot rutan i mörkret.

Ordning och reda på mis en placen.
Om chilisorterna i receptet verkar konstiga och svåra att få tag på så tala med din lokala ICA-handlare. Jag har köpt dem på ICA nämligen. Faktum är att Santa Maria, i ett infall av fantasirikedom, tagit initiativet att sälja utmärkt torkad chili i påse. Passa på att köpa dem så att de inte lägger ner projektet.

Leta efter dessa i din butik. Om de inte finns på hyllan, tjata på butiken att bums ta hem.
The Ultimate Steve X. Olmas Texas Beef Chili
1 kilo högrev
2 rödlökar
10 klyftor färsk vitlök
1 ancho-chili (torkad poblano-chili)
1 guajillo-chili (torkad)
2 chipotle-chili (torkad och rökt jalapeño-chili)
3 färska röda chilifrukter
2 dl vatten
Smör
Matolja (neutral, inte oliv)
2 msk mjöl
3 msk bourbon eller rye whisky
1/2 liter köttbuljong
1 flaska lageröl
Salt & svartpeppar

Från vänster till höger: chipotle, guajillo och ancho.
Börja med den torkade chilin. Bryt av stjälkarna och kasta bort. Stjälkarna alltså, chilin läggs i en kastrull. Slå på vattnet, koka upp och låt småputtra i 20 minuter. Ta av från värmen och låt svalna lite. Skala lök och vitlök. Skär löken i skivor och vitlöken i småbitar. Skär den färska chilin i skivor. Putsa köttet och skär det i bitar om 3 x 3 centimeter. Blanda de torra kryddorna.

Här återfuktas chilin. Santa Maria, 'cause you're worth it.
Lite senare har jag gått loss på chilin med mixerstaven. Nu är den inte så uppkäftig längre.
Finfina bitar av trasig ko.
Färsk chili - gjord trasig.
Torr kryddblandning
1 msk chilipulver (nej, inte cayenne, då går det inte att äta)
2 tsk mald spiskummin
1 msk torkad oregano
1 msk torkad koriander
3 msk strösocker

Blanda, blanda. Klart.

Häpp! Häpp indeed.
Ta fram din bästa mixerstav och kör den kokta chilin med kokvattnet till en pasta. Stek lök och vitlök i smör. Den behöver inte brynas. Ta upp och lägg i en bunke så länge. Höj värmen och lägg mer smör i pannan. Slå på lite olja också. Bryn köttet ordentligt i omgångar. Ta upp köttet varefter det brynts. Skölj ur pannan med spriten. Slå tillbaka kött och lök och pudra över mjölet och kryddblandningen. Vänd runt och slå i den mixade chilin och den färska diton. Slå på öl och buljong och låt småputtra på låg temperatur i minst tre timmar. Rör ofta och späd med mer buljong om det skulle bli torrt. Se till att du verkligen rör ofta, det bränner lätt fast i botten. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer socker. Gör gärna din (min?) chili dagen innan du ska äta den. Den är ÄNNU godare uppvärmd.

Bryn köttet ordentligt.
Jag sköljer ur grytan med Wild Turkey bara för att jag är så tuff.
Mjöla in hela alltihop.
Då var det bara att vänta i timme efter timme då...
Servera med majstortillas som du stekt på i lite olja, gräddfil, strimlad isberg, limeklyftor och guacamole med rostad vitlök.

Så där då. En svartbrunglänsande chili och nystekta tortillas.
Guacamole med rostad vitlök
2 avocado
1 finhackad schalottenlök
3 klyftor vitlök
1 liten tomat, skuren i små bitar
2 msk finhackad inlagd jalapeño
2 msk creme fraiche eller gräddfil
Saften av 1/2 lime
En skvätt Tabasco
Salt & svartpeppar

Sätt ugnen på 170 grader. Lägg de oskalade vitlöksklyftorna på något ugnsfast och kör dem i ugnen tills skalen börjar bli bruna. Låt kallna. Klipp av toppen på klyftorna och kläm ner innehållet i en skål. Blanda med övriga ingredienser som till en helt vanlig guacamole.

Så här ser vitlöksklyftorna ut efter en dag på playan.
Dryck då? Fulöl anbefalles. I Casa Olmås dricks som vanligt ironisk hipsterbärs. En PBR helt enkelt.

Pabst Blue Ribbon Export (nr 1574) 12,90 kr
Doften är ren och fräsch med toner av majs och vitt bröd. Smaken är mycket lätt och nästan helt utan beska. Inslag av citrus och majs. Det här är verkligen ingen märkvärdig öl men jag gillar den ändå. Den smakar inte så mycket men å andra sidan passar den förträffligt just till lite hetare mat av just det skälet. Den ska serveras riktigt kall. En törstsläckare, helt enkelt.

Lyssna på Texas Cowboy med Michael Martin Murphey, Texas Hop med Pee Wee Crayton och From Hell to Texas med Nashville Pussy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar