torsdag 2 oktober 2014

Ravioli - pasta fylld av hustrun.

Att göra egen pasta är inte alls svårt. Speciellt inte om man har en hustru som gör den åt en. Idag fick jag vara hjälpreda och ropa: -"Yes Chef!". Hade jag inte gjort det hade det gått illa. Hon är hård hon, hustrun. Trots sin tuffa läggning är hon en jävel på mjuk och god pasta. Allra bäst är hon på fylld dito. Ostig och gräddig sås får man till också. Hu så gott.

Om man ska göra egen ravioli är det bra att ha några hjälpmedel. En ravioliform till exempel. Det blir mycket enklare med en sådan. En pastamaskin är dock ett måste. Att kavla pastan jämnt för hand är inte att rekommendera. Vi har en tillsats till vår Kitchen Aid och denna är makalöst bra. Tidigare gjorde vi pasta med en handvevad pastamaskin, vilket också funkar helt OK, men den fiffiga tillsatsen har tagit pastakavlandet till en helt ny nivå. Pastan blir helt enkelt mycket jämnare och smidigare med Kitchen Aid-grejen.

Då sätter vi igång. Hustrun lagar och jag hackar och gör som jag blir tillsagd.Vi börjar med själva pastan.

Pasta
2 ägg
3,3 dl mjöl

Häll upp mjölet i en hög på bakbordet och gör en grop i mitten. Knäck äggen i gropen och börja blanda mjöl och ägg med en gaffel.

Äggen stirrar förvånat upp ur mjölet. Hur ska detta gå? Spänningen är olidlig. 
Ååååhhh neeeeej! Gaffeln! Gaffeln! Jag kan inte längre se!
När allt är blandat är det bara att sätta igång att knåda. Knåda, knåda och åter knåda. Degen är klar när den är elastisk och har en yta som liknar fint skinn eller siden. Slå in degen i plastfolie och låt vila i rumstemperatur. Lägg INTE in den i kylen. Då blir den stenhård och väldigt mycket svårare att jobba med.

Actionknådning. Knådning när den är som bäst.
Degen klar. Snart får den vila i plast. Detta i brist på frid.
Här tar vi en minut och snackar lite om mjöl. Proportionerna ovan är beräknade för helt vanligt vetemjöl. Just idag använde vi durumvetemjöl och då räckte det med 3 dl till degen. Durummjölet gjorde pastan lite hårdare och mer svårjobbad men pastan fick riktigt snygg färg (den blev mycket gulare) och blev väldigt god. Nästa gång ska vi försöka få tag på italienskt mjöl, s k "Tipo 00", ett väldigt fint vetemjöl som ska vara optimalt till både pasta och pizza. Vi får se hur det är med det.
Pastan kan vila i 20-30 minuter ungefär, d v s så lång tid som det tar att förbereda fyllningen.

Fyllningen
125 gram fläskfärs
125 gram kycklingfärs
40 gram mortadella (inte med oliver i)
1 äggula
100 gram ricotta
1/2 dl färskriven parmesan eller grana padano
Smör och olja att steka i
Salt & svartpeppar

Trevliga livsmedel till fyllningen. De är verkligen jättetrevliga, jag har träffat dem.
Stek färsen i lika delar olja och smör. Salta och peppra. Låt färsen rinna av på hushållspapper. Finhacka mortadellan. Blanda färs, korv, ägg och ost till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.

Bra märke för mortadella utan oliver. Finns på Coop till exempel.
Såhär finhackad kan mortadellan bli om man är flink. Jag är väldigt flink.
Då ska det hela monteras ihop då. Dela pastan i två delar och kavla den i maskinen. Börja på det största avståndet mellan valsarna och jobba dig nedåt. I början får man kavla ut en lång bit, vika den på tre och valsa biten igen. Allt för att pastan ska bli så smidig och konform som möjligt. Valsa pastan tunnare och tunnare och stanna där du tycker att den är lagom tjock. Knappt 2 millimeter är bra, det är "4" på pastamaskinen. Om pastan är för tunn kommer den att spricka när du försöker fylla den. Garanterat.

En pastavals. Tretakt alltså.
Valsa uuuuuut...
...ooooch vik ihop.
Valsa ut igeeeeen... Ja, ni förstå säkert.
Mjöla ravioliformen ordentligt och lägg ett sjok pasta över den, Lägg en halv matsked (ungefär) av fyllningen i varje grop. Pensla med vatten mellan fyllningsklickarna. På med ett sjok pasta som lock och gå över formen med en kavel. Vänd raviloiformen över en ren handduk och knacka på botten tills alla ravioli ramlat ut på handduken. Upprepa proceduren. Pastan och fyllningen räcker till två omgångar i formen. Rulla raviolin i handduken för att få bort överflödigt mjöl.

Mycket mjöl i formen. Annars blir det bara kladd av alltihop.
Fyllningen ska ju i också. Annars blir det inte mycket till ravioli.
All fyllning ska i. Pensla med vatten också.
Dags för actionkavling. Den flinka hustrun tar spjärn i golvet med tånaglarna.
Stjälp upp de mjöliga små liven på en ren handduk.
Rulla, rulla av mjölet.
Fyll en stor kastrull med vatten, salta och koka upp. Medan du väntar på att vattnet ska bli varmt är det läge att göra en sås till pastan.

Sås till pastan
50 gram smör
1 dl grädde
1 dl färskriven parmesan eller grana padano
Salt & vitpeppar

Det som krävs för såsen. Pepparn har inte hunnit fram till fotograferingen.
Smält smöret i en panna. Rör ner grädden och osten och rör till en simmig och blank sås. Salta och peppra. Koka raviolin färdig, låt rinna av och rör försiktigt ner i såsen så att pastan helt täcks. Servera med ett gott bröd att slabba sås med.

Röra, röra.
I med pastan. Hej vad det går.
Mumsigt och kladdigt med gräddig, smörig och ostig pasta.
Ett lätt kylt rödvin på pinot noir sitter som en smäck till den här raviolin. Vi provade en nyhet från Nya Zeeland som smakar precis som en pinot från Nya Zeeland ska smaka. Precis så.

Voss Estate Reserve Pinot Noir Voss Estate 2012 (nr 92189) 139 kr
Doften är stor och rödbärig med toner av jordgubbe, hallon och lakrits. Smaken är fruktig med markerad syra och inslag av saltlakrits, fat, peppar och mineral. Det här är ett vin med ordentlig syra vilket gör att det passar bra till gräddig och fet mat. Syran skär som en nyslipad kniv (en Global till exempel) genom fettet och gör att maten känns mycket lättare och fräschare. Det är kanske inget självklart balkongvin men den säsongen är ju ändå lite över nu känns det som. Servera vinet lite kylt, vid 16 grader ungefär, i stora glas.

Lyssna på Ravioli Lips med The Meow Meows, Rich and Creamy med Gigi Ryce och Big Cheese med Nirvana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar