fredag 24 oktober 2014

Biff med broccoli - en måltid med lätt kinesisk anstrykning.

Jag är galen i broccoli. Faktum är att alla typer av kål är något som jag gillar innerligt. Till och med doften av kokt kål, något som många avskyr, gör mig hungrig. I forntiden, när elden uppfanns och jag var ung, brukade vi ofta äta stuvad vitkål med stekt falukorv och stark senap. Då var det fest i hela Olmås.

Nåväl, nog om detta. Broccoli odlas och äts över hela världen. Kina är faktiskt det land som odlar mest broccoli och den äts både lokalt och går på export. Den mesta broccolin som äts i Kina är dock en sorts urvariant som kallas Kai-lan och mer består av gröna blad än de små blomknoppar som vi är vana vid. I Europa är Italien lite av broccolins hemland. Själva namnet har vi ju också lånat av italienarna. Den variant som vi har i grönsaksdiskarna är framodlad ur en sorts vildkål som romarna åt med förtjusning.

Att påstå att en maträtt som finns på varenda kinesisk restaurang i Sverige skulle ha något med egentlig kinesisk mat att göra är inte helt riskfritt. De flesta av rätterna på menyn är helt anpassade efter västerländsk smak och har mycket lite gemensamt med vad man faktiskt äter i Kina. Kina är ju också ett oerhört stort land med många provinser vars olika kök skiljer sig kraftigt från varandra. Hursomhelst, många av de vanligaste rätterna på kinakrogarna i Sverige är ju goda ändå, även om de inte är särskilt "äkta och ursprungliga". En av mina favoriter är biff med broccoli. Här kommer ett recept på min egen variant. Börja med marinaden.

Marinad till köttet
2 msk oyster sauce
2 msk hoisin sauce
3 tsk sesamolja
1/2 dl ljus soja
1/2 dl vatten
2 tsk potatismjöl

Häll vattnet i en bunke. Rör ut potatismjölet i vattnet. Rör ner de andra ingredienserna och blanda ordentligt.

Riktigt fin utskuren biff. Riktigt utskuren också.
Biff med broccoli enligt Olmås
300 gram utskuren biff
500 gram broccoli
20 cm purjolök
3 vitlöksklyftor
2 små chilifrukter, typ piri-piri
5 msk finhackad ingefära
2 små morötter
Neutral matolja att steka i (INTE olivolja)
3 msk sesamfrön

Skär biffen i strimlor. Jag gör den här rätten på utskuren biff men du kan ta vilken styckdetalj du vill, bara den är riktigt mör.

Väldigt strimlad biff. Jorå serru, den har jag själv strimlat.
Lägg köttet i marinaden och låt ligga medan du förbereder allt annat. Koka upp rejält med saltat vatten. Bryt broccolin i små buketter och skala den tjocka mittstjälken. Skär stjälken i skivor. Skala morötterna och skär långa tunnar skivor av dem med en osthyvel eller potatisskalare. När vattnet kokar, lägg i den skivade broccolistjälken. Låt koka i en minut och lägg i broccolibuketterna. Låt koka i ytterligare tre minuter och lägg i morotsskivorna. Koka i 20 sekunder och slå av vattnet. Fyll kastrullen omedelbart med kallt vatten så att kokningen avstannar. Låt grönsakerna ligga i kallvattnet tills de ska stekas. Rosta sesamfröna försiktigt i en torr panna. Passa dem hela tiden, de bränns väldigt lätt och då är det tyvärr bara att börja om. Ta upp och spara så länge, de ska användas först om en stund.

Här kysser grönsakerna varandra. 
Skiva purjon, Skala och skiva vitlöken fint och skiva också chilin. Om du gillar lite chilisting så låter du kärnorna vara kvar annars tar du bort dem. Skala och hacka ingefäran mycket fint. Riv den dock inte, då blir det bara kladd av alltihop och du får gå på McDonald's istället.

Moroten har skivats på ett, om jag får säga det själv, mycket elegant sätt.
Ta upp köttet ur marinaden men häll inte bort den sistnämnda. Häll upp broccoli och morötter i ett durkslag och låt rinna av. Hetta upp lite olja i en panna och stek köttet hastigt. Ta upp det och fräs vitlök, ingefära och chili hastigt. Lägg i grönsakerna och låt dem stekas med i några minuter. I med köttet och resten av marinaden och blanda ordentligt. Låt allt bli genomvarmt. Servera med kokt ris och strö de rostade sesamfröna över.

Såja. Då var det bara att hugga in. Sjukt gott blev det.
Dricka till? Riesling, vad trodde du? Bäst är en riesling med lite restsötma och hög syra. Jag valde ett vin från Franken. Den har rolig flaska också. Flasktypen, som för övrigt kallas "bocksbeutel" om det är någon som är intresserad, för tankarna till de sena tonårens hemska Mateus-relaterade upplevelser. Bara en sådan sak.

Würzburger Stein Riesling trocken Juliusspital 2013 (nr 99000) 169 kr
Doften är stor och nyanserad i kryddig stil med toner av citrus, mandel och mineral. Smaken har antydan till sötma med markerad syra och inslag av tropisk frukt, burkpäron och vitpeppar. Det här är ett sjukt bra vin även om priset är ganska högt. Det är dock värt varenda krona. Jag vill ha många flaskor och spara på dem en tid, vinet är fortfarande ganska ungt.Lyssna på Broccoli Blues med Tim Richards Trio, Oyster Sauce med Chris Ho Band och Sweet Beef med The Bear Quartet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar