torsdag 29 maj 2014

En sorts ramen. Snabbmat i Casa Olmås?!?!?! Jorå serru.

Jag erkänner villigt att jag inte är något fan av ramen-nudlar som säljs i små plastpaket för några kronor styck. Dessa är förfärliga versioner av vad som faktiskt är vansinnigt goda nudelrätter, en sorts soppor, som kan innehålla lite vad som helst. Ja förutom nudlar då. Nudelgrytor och dito soppor serveras i hela Asien i olika varianter. Det är i Japan som rätten kallas just "ramen" även om det egentligen är namnet på själva nudlarna.

Det får vara hur det vill med allt det där, det är hur som helst gott. Jag gör en version av rätten med köttbullar av kycklingfärs och med chili och salladslök.

Olmås-ramen eller vad man ska kalla det.
400 gram kycklingfärs
2 st röda spanskpeppar (den vanliga avlånga röda chilin som finns i varenda matvarubutik)
4 vitlöksklyftor
6-7 stjälkar salladslök
5 cm färsk ingefära
2 msk tamarindpasta
2 msk fisksås
1 msk ljus soja
3 tsk grön currypasta
1/2 liter kycklingbuljong
1/2 liter grönsaksbuljong
Saften av 1/2 lime
Svartpeppar
Ljus soja och fisksås att smaka av buljongen med
4 portioner nudlar (Blue Dragon eller liknande)

Börja med köttbullarna. Skala ingefäran (går enkelt med skedbladet på en tesked) och riv den fint. Blanda färsen med 2/3 av ingefäran och rör ner tamarindpasta, fisksås och soja. Rulla små bullar och stek dem i omgångar i lite olja eller smör.

Här blir kycklingbullarna bruna och fina. Man ska vara brun och fin på sommaren.
Bullarna behöver inte stekas igenom, de ska bara få lite fin yta. De ska ju sjuda i buljongen sedan. Ta upp dem och lägg dem i en bunke. Skala och skiva vitlök mycket tunt. Ta bort det yttersta lagret på salladslöken och skär av ändarna. Skiva dem i mindre bitar. Dela chilin och skrapa ur kärnorna. Skiva sedan tunt.
Vitlöken hånar salladsditon för att den inte är skivad ännu. Lökmobbning således.
Blanda buljongerna, lägg i vitlöken, currypastan och resten av ingefäran och koka upp. Häll ner köttbullarna i buljongblandningen, se till att få med även den vätska som runnit ner i botten på bunken. Lägg i nudlarna och låt puttra tills nudlarna är färdiga. Lägg ner salladslöken. Den ska bli varm men inte kokas mjuk. Smaka av soppan med svartpeppar, soja och fisksås. Avsluta med att röra ner limesaften. Sedan är det bara att hugga in. Servera i djup tallrik med gaffel och sked.

Olmås-ramen med mer kött än grönsaker. Jag tycker bättre om kött än grönsaker, syns det?
Hustrun, det lilla livet, blir så glad när jag lagar det här. Den här rätten går att variera hur mycket som helst. Man kan göra den på fisk, fläsk eller, som här, på kyckling. Man kan ha i pak choi, gröna bönor eller lite vad man har. Det blir gott nästan hur man än gör.

Om man vill dricka vin (jag vill dricka vin) till den här typen av mat så sitter en halvtorr riesling som en sportmössa. Kom ihåg att den behöver ha riktigt bra syra dock.

Dr L Riesling 2013 (nr 7218) 81 kr
Doften är stor och lite aromatisk med fin frukt och toner av päron och mineral. Smaken är halvtorr med markerad syra och lång eftersmak med inslag av citrus och burkpäron. Det här är ett bra allround-vin som funkar perfekt till rätter med chili, ingefära och citrus. Det är också toppen som aperitif. Kom ihåg bara att det ska serveras riktigt kallt.

Lyssna på Turning Japanese med The Vapors, The Art of Parties med Japan och Hot Tonight med Tokyo Police Club.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar