söndag 4 maj 2014

I avsaknad av festmiddag - en påostad omelett.

Igår lördag var det tänkt att det skulle bjudas på middag i Casa Olmås. Vi skulle ha några vänner över och jag hade tänkt att få till en hel meny att blogga om. Det skulle ha bjudits på finchark till champagnen, lagats carpaccio på pilgrimsmussla med citrussmör, Piccata Olmåsnese, serverats goda ostar och lite allt möjligt. Vinerna hade varit från Angelo Gaja och Louis Roederer men så blev det inte. Vi fick ställa in då det fortfarande är sjukstuga i Casa Olmås. Inte orkade vi gå ut och handla så det fick bli något på rester. Således världens mest användbara restmåltid, näst pyttipanna. Frittata. Förutom att frittata är roligt att säga är det gott och kan göras på nästan vad som helst. Frittata är helt enkelt en omelett som får steka färdig i ugnen. Det fanns gräddstuvad svamp och lite ärter kvar efter moster Gunillas kotletter, en snutt falukorv från den fyllda diton och chilikött efter fredagens tacoraseri så fyllningen var rätt given. Lite tillbehör i form av guacamole och picklad rödlök fick fullända det hela. En salig blandning men vi valde att se det som två separata rätter i samma panna. På det viset kunde vi åtminstone låtsas att vi hade finmiddag. Det blev i alla fall middag. Dessutom gjorde vi en rolig vinupptäckt i sjuksoffan. Mer om detta nedan.

Ja, det var vad som fanns att tillgå. Tänk Cajsa Warg.
Frittata på lite vad som helst
4 ägg
1/2 dl grädde
Salt & vitpeppar
En snutt falukorv
Lite andra rester
En rejäl näve grovriven cheddar
En något mindre näve grovriven pecorino

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ägg och grädde lite slarvigt i en bunke. Salta och peppra och rör om. Skär korven i småbitar och bryn i rikligt med smör i en stekpanna. Det är viktigt att pannan (läs handtaget) är ugnsfast för den ska ju in i ugnen. Slå på äggblandningen och se till att korven hamnar på ena halvan av pannan. Lägg svampstuvningen på korvsidan och chiliköttet på den andra. På med ost över alltihop och baka i ugnen till osten smält och fått lite färg.
Korv, svamp och ärter till höger och chilikött till vänster. Två rätter i en liksom.
Här har det ostats på. En riktigt påostad omelett.
Så var den bakad och klar. Skär upp och hugg in.
Vinupptäckten då? Vinupptäckten då? Jaaaa, lugn! Den kommer. Här till exempel. Vi hade tänkt prova två olika viner till frittatan. Dels för att jag tror att vin är bra mot nästäppa och dels för att jag ju vill ha vin. Det första skälet jag nämner här är av typen "svep" och det andra får betraktas som gott nog. Det ena vinet var dock så gott, både på egen hand och faktiskt till frittatan, att vi drack upp det och sparar det andra till ett annat tillfälle. Vi kom liksom av oss.
Vi tänkte prova de här två. Det blev bara den vänstra.
Miraval Rosé 2013, Jolie-Pitt & Perrin (nr 90452) 149 kr
Doften är stor och komplex med toner av persika och blodgrape. Smaken är helt torr med frisk syra, härlig frukt och lång, elegant eftersmak med inslag av smörkola, hallon och rabarber och en fint bitter avslutning. Trots sitt höga pris är detta ett riktigt fynd. Det här är ett riktigt bra vin, inte bara ett bra rosévin, om ni förstår hur jag menar. Det passar dels som aperitif men är också tillräckligt smakrikt för att klara chiliheta rätter på kyckling, kött och fisk. Ett riktigt allround-vin helt enkelt, mycket bra dessutom. Jag är inte mycket för trenden med så kallade "kändisviner", i det här fallet kommer vinet från en egendom som ägs av Angelina Jolie och Brad Pitt, men jag är inte tvärsäker på att det här kan räknas till dem. Här har man ju inte bara gjort ett skitvin och klappat fast en etikett med någon dokusåpakändis på. Istället är det så att Brangelina råkar äga egendomen, vinet görs av bröderna Perrin från Château de Beaucastel, en av södra Frankrikes allra bästa vinproducenter. Det finns i begränsad kvantitet så det blir till att dra på löparskorna. Det tänker jag göra. När jag orkar gå ut alltså. Imorgon? Vi får se.

Vinet som får vänta har jag ju recenserat förut. Schloss Vollrads Riesling Trocken är ett galet bra vin som tål att drickas igen och igen och igen.

Lyssna på Raindrops keep falling on my head med B J Thomas, California Dreamin' med The Mamas & the Papas och Jungleland med Bruce Springsteen och dröm sött om sommaren som liksom kom av sig. Nu haglar det i Sjöstaden. "The barefoot girl sittin' on the hood of a Dodge drinkin' warm beer in the soft summer rain...". Inte idag. Kanske om en månad?
Nu ska det sjuksuras i Casa Olmås. I afton blir det TV-soffa, vingummi, Panodil och hemkörningspizza. Imorgon kanske stordåd. Vi får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar