lördag 10 maj 2014

Ice, ice, baby! Nu kan du göra klar is hemma.

-"Ice is civilization." säger Harrison Ford i filmen Moskitkusten från 1986. Jag kan inte annat än att hålla med. I flera år har jag drömt om att göra sådan där snygg vattenklar is som man kan få i drinken på bättre krogar. Jag har suttit i barer och bligat surt på groggen och motvilligt imponerats av hur tjusig drinken ser ut i motsats till de sörjiga soppor jag själv åstadkommit vid köksbänken. Det är slut med det nu. Inga fler slush puppies. Bara snygga och proffsiga, ja till och med vackra, hemdrinkar.

Jag har experimenterat med att förkoka kranvatten upp till tre gånger, att frysa destillerat vatten, att använda mineralvatten (så här i efterhand förstår jag inte varför det skulle ha gjort det hela bättre?) och att sila kranvatten genom melittafilter men inget har hjälpt. Det har visserligen blivit något bättre än bara kranvatten direkt i isbrickan men ändå inte särskilt bra. Hemligheten är istället att få vattnet att frysa bara uppifrån. I gamla dagar, innan frysboxens tid (nej, jag kommer inte ihåg det, jag har sett det på film) tog man is från sjöar på vintern och förvarade den övertäckt med halm. På det sättet hade man is hela sommaren; is som man köpte av en "iskarl". Isen från sjön frös uppifrån eftersom vädret var kallare än sjöbotten. Varefter vattnet frös pressades syret i isen undan och eventuella fasta partiklar pressades ner i botten. Detta gjorde att isen blev, klar, grynhård och därmed smälte mycket långsammare. Man behöver alltså återskapa sjöliknande vinterförhållanden i sin egen frys. Hur gör man det då? Jo, man behöver en frys (duh!), ett par bra isbrickor och en vanlig frysväska av mindre modell. Ja, vatten är ju bra att ha också förstås.

Börja med att skaffa ett par riktigt bra isbrickor i silikon. Inte för att isen blir klarare med silikon men det är hemskt mycket enklare att ta ur isbitarna. Jag gillar riktigt stora isbitar så jag har införskaffat formar för, just det, stora isbitar.

Skaffa också en liten frysväska. Den måste vara i hårdplast och den måste vara "dubbelväggad". Om man väljer en annan variant kommer frysmetoden inte att fungera eftersom vattnet kommer att frysa för fort. Hela processen går ju ut på att isolera vattnet från att frysa från botten och från sidorna. Frysväskan måste alltså se till att det mesta av den direkta kylan kommer uppifrån.

Isbrickor i silikon från Tovolo. Finns i välsorterade husgerådsbutiker och på nätet. "Webben" som ungdomarna säger.
En liten "dubbelväggad" frysväska där locket tagits bort.
Frysväskan ska helst inte vara jättemycket större än isbrickorna som ska ställas i den. Detta för att isoleringen ska fungera bäst. Ta bort locket från frysväskan. Om det sitter på så får du bara väldigt kallt vatten. I alla fall de första två veckorna. Efter det får du vanliga, fula, isbitar med sprickor i. Ställ brickorna på botten i väskan och fyll dem med kallt vatten. Fortsätt sedan att hälla vatten även i väskan runt om brickorna. Vattennivån i väskan ska vara nästan ändå upp till toppen på brickorna. Se till att vattnet INTE går över kanten på brickorna. Om det gör det kommer brickorna att flyta omkring och det blir en enda röra. Inte bra. Sedan är det bara att stoppa in hela klabbet i frysen. Detta går lättast om du har en djup fryslåda att sätta ner väskan i och sedan skjuta in den i frysen. Nu får vi vänta i ungefär ett dygn.

Här fylls det på vatten i både brickor och runt om minsann.
Sätt ner väskan i en djup fryslåda.
Jahapp, då har det gått ett dygn ungefär. Isen är frusen och nu ska den loss ur lådan. Ta fram frysväskan och låt den stå i rumstemperatur i 20-30 minuter. Eftersom vattnet runt isbrickorna är fruset behöver det tina lite runt sidorna för att hela klabbet ska släppa från frysväskan. Den modige kan bända lite i väskans sidor för att hjälpa isen att släppa. Var försiktig dock så att du inte bryter sönder väskan, det är ju inte en engångslösning det här.
Väskan kommer just från frysen och ännu ser det inte mycket ut för världen men vänta bara.
Vänd upp och ner på frysväskan ner i diskhon (till exempel) och lossa hela isblocket.
Här ligger hela isblocket i diskhon och väntar på att rensas.
Sedan knackar du loss isen som sitter runt isbrickorna. Lämpligen med handtaget på en tung kniv eller liknande.
Här är isen runt brickorna bortknackad. De två isfacken längst ner till höger är inte tomma, det är isen som är vattenklar.
Då är det bara att börja använda isen. Om man vill kan man ta reda på isen även runt brickorna och göra stora, klara "isflagor" av för snygga effekter i drinkar. De går också bra att såga i med en brödsåg om de fått tina lite.
Häpp! Klar och snygg is. Den håller kylan extremt länge i drinken också.
Det är svårt att se på bilderna exakt hur vattenklar och fin isen är. De vita streck som syns på isen ovanför kommer sig av att isen liksom "fryser sig själv" när det bildas kondens på ytan. Det finns egentligen bara några få luftbubblor i den. Strecken går omedelbart bort när man använder isen i en drink, dvs lägger den i vätska.
Här är isen i en skvätt Aperol. Detta bara för att visa hur snyggt det blir. Jag har alltså inte inlett lördagsmorgonen med ett glas Aperol.
Ja, det var det hela. Nu kan du också göra proffsiga drinkar hemma. Eller i alla fall drinkar med snygg is. Den färdiga isen förvaras bäst i frysen. I byxfickan funkar inte alls.

10 kommentarer:

  1. Hej! Smart tips. Var hittar man en sådan liten kylväska? Isformar finns på kitchentime.se också.

    SvaraRadera
  2. Hej Mårten! Kolla på stokholmsfiske.se. De har sådana. Märket på väskan/boxen är Igloo. Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Tack för bra post! Precis köpt formar från kubis.se men inte lätt att få klara isbitar. Läste även om någon som hade precis tillräckligt kallt längst upp i kylen för att frysa is. Dvs att de frös väldigt långsamt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det tar lite tid. Jag brukar kör isen i minst ett dygn i -18 grader. Tanken är ju att kylväskan ska göra att det går så långsamt som möjligt och fryser bara "från ett håll", dvs uppifrån och ner.

      Radera
  4. Intressant, måste provas! Är det en sån här kylväska du anvönt dig av?
    http://www.jakto.se/sv/artiklar/kylvaska-igloo-island-breeze-9.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin!

      Precis en sådan är det. Lycka till!

      Radera
    2. Såg en på youtube som gjorde på nästan samma sätt fast han hade gjort ett litet hål i varje fack på formerna, samt att han ställde dom på ett par distanser så att dom inte stod direkt på botten av kylboxen. Hålen gör tydligen att luftbubblorna trycks ut när det börjar frysa uppifrån. Ett tips bara, verkade funka. :)

      Radera
    3. OK! Det måste testas! Tack för tipset!

      Radera
  5. Jag köpte två st av dessa: http://www.kitchentime.se/sv/p/isform-whiskey
    Sedan beställde jag en kyllåda/ frigolitlåda från Pack & plock, artNr 1192902 (Kyllåda 290x200x120mm) för 49:- : http://www.packoplock.se/emballage/kartonger-lador/isolerboxar/#8711
    Formarna passar perfekt i kyllådan och kyllådan får plats i ett normaltstort frysfack. Jag satte in kuberna igår och resultatet blev otroligt bra. Helt kristallklar is. Kyllådan är vattentät och och efter cirka 20 minuter var det inga problem att dra ur iskubsformarna från lådan. 10/10 och billigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra med tips, men räcker verkligen höjden på 120mm? Sen ang. priset på boxen blir ju inte helt korrekt, 49kr exkl. moms och frakt blir 185kr inkl.

      Radera