fredag 2 maj 2014

Falukorv och nässprej.

Jahapp, så blev jag sjuk då. Jag är sällan förkyld men nu verkar pesten ha slagit till i Sjöstaden och det är stopp i näsan och hela huvudet. Tur då att det finns falukorv. Falukorv är den verklige räddaren i nöden. Den kan man göra lite vad man vill med, exempelvis världens godaste makaronpudding, och det blir nästan alltid gott. Frågar man min bror (det ska man helst inte göra) så lämpar sig falukorven bäst i tjock skiva som man äter som ett äpple. Just detta är inget jag rekommenderar men visst, alla får göra som de vill. Jag dömer icke men kan ju ha rätt till en åsikt. Åsikten i det beskrivna fallet ovan är blä.

Nåväl, falukorv ja. Den ska fyllas med lite gott, ugnsbakas och ätas med ett potatisstomp. Recept nedan.

Falukorv som fylls med något gott, ungsbakas och serveras med potatisstomp.
350 gram falukorv (med högsta möjliga köttprocent, kolla noga)
4 msk finhackad schalottenlök
Jalapeño, ättiksgurka och kapris.
3 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad ättiksgurka
3 msk finhackad jalapeño
2 msk finhackad kapris
3 msk god senap, gärna sötad
3 msk tomatsalsa eller chilisås
Skivad ost, exempelvis cheddar
Lite smör
Salt och svartpeppar

En falukorv med själva filén utskuren.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta skinnet av korven och skär ut två längsgående snitt i den och ta ut som ett långt "v". Spara den urskurna korven och gör omelett eller pyttipanna på den. Mjukstek lök och vitlök i smör. Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Lägg korven i smörad ugnsform. Fyll korven med blandningen och täck med ost. Baka i ugnen i cirka 20 minuter. Under tiden kan du göra ett stomp.


Så. Korven är fylld och påostad.
400 - 500 gram potatis av mjölig sort
En rejäl klick smör
1-2 dl standardmjölk, 3% fett
Salt & vitpeppar
1 rejäl näve färsk basilika

Skala och koka potatisen till den är helt mjuk i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av en liten stund. Tillsätt en rejäl klick smör som får smälta ner medan du värmer lite mjölk, typ 2 dl. Använd en potatisstöt eller en stor slev och krossa potatisen. Det ska vara lite bitar kvar. Rör ner mjölken i den krossade potatisen. Ta lite i taget tills du fått önskad konsistens, det är inte säkert att all mjölk behövs. Grovhacka basilikan och rör ner i stompet. Smaka av med salt och vitpeppar.
Korv och mos för vuxna. Ganska vuxna i alla fall.
Sedan är det bara att sleva in. Servera med extra senap, ketchup, chilisås eller vad du tycker är gott. I Casa Olmås blir det senap och chilisås. Tyvärr gör förkylningen att jag inte vill ha vin till maten i afton. Det kommer ändå inte att smaka så mycket. Det får bli nässprej till falukorven. Annars passar det bra med ett smakrikt vitt vin, kanske en fatlagrad chardonnay, en god rosé eller ett mjukt rött vin som en bardolino eller valpolicella. Själv tar jag ett glas folkpilsner och tycker synd om mig själv. Jag tänker inte lyssna på någon musik heller. Inte ens Snoriga Sture med Robban Broberg. Det får bli en tallrik framför TV:n.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar