Meeeeen det var ju inte bara mormor som kunde laga mat i familjen. Mor var heller icke oäven vid spisen. Det är dock inte hennes paradrätt vi ska laga i afton. När jag var en halv gräshoppa hög fick jag ibland hälsa på min moster Gunilla. ENSAM. Det var stort. Gunilla, som för övrigt fyllde 70 år i lördags, och jag gick på matiné-bio och såg Tarzan-filmer med Johnny Weissmüller eller något med pirater. Det här var på den tiden som det bara fanns tre radiokanaler, två TV-kanaler och en biograf var just det, EN biograf. Dit gick man på matiné på helgerna och såg svartvit film från förr. Till exempel alltså. Man åkte inte till ett multimediapalats med 50 biosalonger, 20 restauranger, 12 godisbutiker stora som Åhléns och 8 spelarkader. Man tog bussen till Solna Centrum (i mitt fall) och gick på den film som visades. Jag påstår inte att det var bättre, bara annorlunda. Hursomhelst, jag försjunker i minnen. Så. Tillbaka till ämnet. När vi sett filmen åkte vi till mosters lägenhet i Sundbyberg och lagade något gott. Det allra godaste var fläskkotlett med svampsås. All heder åt mosters kotletter. Det var så gott att jag blev lite arg. I afton ska jag försöka att bli lite arg igen.
Fläskkotletter på moster Gunillas vis, fast ändå inte, med potatismos och ärter. (2 pers)
2 fläskkotletter, 4 cm tjocka
Salt & vitpeppar
Vakkade vackra kotletter. |
600 - 700 gram potatis av mjölig sort
En rejäl klick smör
2 dl (ungefär) standardmjölk, 3% fett
Salt & vitpeppar
Riven muskot
Skala och koka potatisen till den är helt mjuk i lättsaltat vatten. Man skulle ju kunna tycka att det räcker att salta efteråt men så är det inte. Jag vet inte varför men potatis äter salt. Det blir aldrig lika bra om den får koka i osaltat vatten. Så är det bara. Amen. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av en liten stund. Kör den genom potatispress och tillsätt en rejäl klick smör som får smälta ner medan du värmer lite mjölk, typ 2 dl. Vispa ner mjölken i den pressade potatisen med en ballongvisp (man kan INTE använda elvisp, då kan man sätta upp tapeter med moset sedan). Ta lite i taget tills du fått önskad konsistens, det är inte säkert att all mjölk behövs. Moset ska vara ganska fast eftersom det blir sås till också. Smaka av med salt och vitpeppar och riv ner lite muskot.
300 gram champinjoner
2 msk finhackad schalottenlök
En rejäl (igen) klick smör
En skvätt cognac (eller mörk rom)
1 dl vitt torrt vin (ej fatlagrat)
2 dl vispgrädde
1 tärning kycklingbuljong (jaaaa, jag vet att man ska ha riktig buljong men jag orkar inte)
1 tsk gelé, vinbär eller rönnbär.
Salt & vitpeppar
Worcestershiresås
Kinesisk soja (mest för färgens skull)
Rensade och skivade champinjoner och lite finhackad schalottenlök. Nu väntar pannan. |
Rejält brynt svamp. |
Här flamberas det. Jag är moderiktigt iförd grå mjukisbyxa och bekväma flamberingstofflor. |
3 dl gröna ärter, färska eller frysta
1 msk finhackad schalottenlök
Smör
Koka ärterna i en knapp minut i saltat vatten. Ta av värmen och slå i lite kallt vatten. Låt stå i fem minuter. Sila av vattnet. Stek löken mjuk i smör. Slå i de avrunna ärterna och rör runt i pannan. Sedan är det bara att lägga upp och hugga in.
En tallrik ren kärlek. |
Loimer Terrassen Pinot Noir 2012 (nr 2875) 149 kr
Doften är mycket stor och bärig med kryddiga toner och inslag av färska hallon och fikon. Smaken är lätt och mycket mjuk med fin frukt och lång, nyanserad eftersmak. Österrike producerar många bra viner. De vita är mest kända men man gör också rött av mycket hög kvalitet. Tyvärr finns det sällan österrikiskt rött att tillgå men här är ett bra exempel på vad man producerar. Vinet är väldigt bra och prisvärt men förvånansvärt lätt. Det bör serveras svalt som alternativ till ett vitt vin, gärna till stekt fisk eller kycklingsallad. Till kotlett med svamp var det alltför lätt och blev lite övermannat. Vinet var dock mycket gott och kommer att serveras igen i Casa Olmås, gärna snart. Det vinner inte på lagring utan dricks med fördel nu. På en gång.
Künstler Pinot Noir Tradition 2011 (nr 2249) 101 kr
Doften är stor och fruktig med toner av jordgubbar och fat i kryddig stil. Smaken är medelfyllig med avrundade tanniner, fin fatkaraktär och lång, nyanserad eftersmak med inslag av torkade kryddor och röda bär. Det här vinet är en riktig arbetshäst som passar till allt möjligt i matväg. Det har druckits mången flaska Künstler Pinot i Casa Olmås och så kommer det att fortsätta. Det här vinet är ett riktigt fynd som är lika gott till falukorven som till kalvschnitzeln. Inte minst passade det bisarrt bra till min tolkning av mosters kotletter. Vinet kan lagras i något år men är gott redan nu. Jättegott. Köp många, det ska jag göra.
Österrikiskt till vänster och tyskt till... ja, vad heter det nu? Höger. Just det. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar