
Piccata Olmåsnese med svamprisoni (4 personer)
500 gram fläskfilé (inte dansk ondske- och hatfilé)
Salt & svartpeppar
Skär bort alla hinnor på köttet, dela det i två lika långa delar och torka torrt med hushållspapper. Salta och peppra och lägg i vakuumpåse. Kör påsen i vakuumförslutare. Kör i Sous Vide på 56,5 grader i drygt tre timmar. Ta upp och låt kallna i påsen. Under tiden som köttet tillagas kan du göra tomatsåsen.
När köttet ska användas behövs lite fler saker, nämligen:
200 gram färskriven parmesan
1 eller 2 uppvispade ägg
Lite mjöl
Ta upp köttet ur påsen och rulla det i mjölet. Doppa det sedan i ägg och rulla det slutligen i den rivna osten. Stek i panna på hög värme så att det får fin färg och blir genomvarmt. Låt det vila en stund innan det skärs upp till servering.
4 stora tomater (cirka 800 gram)
2 msk olivolja
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
0,5 dl kyckling- eller kalvbuljong
0,5 dl vitt torrt vin (helst inte fatlagrat)
1 msk sherryvinäger
1 skvätt Worcestershiresås
2 tsk socker
Rivet skal av en citron
Salt & svartpeppar

Egentligen serveras ris till piccata men idag tänkte jag krångla lite och göra en liten risotto på risoni-pasta istället. Jag har ju redan ändrat allting annat så varför inte fortsätta?
Svamprisoni
2 dl risoni
1 msk finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
5 stekta och finhackade skogschampinjoner (eller motsvarande mängd annan svamp)
2 msk mascarpone
Salt & peppar
Smör
Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen. Grovhacka och stek svampen riktigt ordentligt i smör, den ska vara rejält brynt. Låt kallna och finhacka den sedan. Svetta löken i smör och slå på svampen och pastan. Blanda ner mascarpone men börja med lite grann så att det inte blir för löst. Smaka av med salt och peppar. Klart!

Till Piccata Olmåsnese serveras gärna något rött italienskt som inte är för tungt. Det är bra om vinet har en skön syra men inte är alltför kraftigt, kanske en chianti eller en valpolicella? I afton blir det dock inte något italienskt i Casa Olmås, istället ska vi testa två viner på druvan pinot noir, bägge från Nya Zeeland. Den första är från Martinborough och den andra från Central Otago.
Carrick Unravelled Pinot Noir (nr 99246) 151 kr.
Doften är ganska stor med tydlig fatkaraktär och inslag av körsbär och saltlakrits. Smaken är medelfyllig med bra frukt, tydligt inslag av lakrits och salmiak. Lång och balanserad eftersmak. Ett lättgillat vin med förfärligt ful etikett...
Te Kairanga Pinot Noir (nr 6254) 187 kr (1500 ml bag-in-box)
Doften är kryddig och bärig i lite rustik stil. Smaken är lätt och mycket mjuk med toner av jordgubbssylt. Vinet är helt OK men vinner kanske på att kylas lite. Inte toppkvalitet men kul att det lanserats en pinot noir på box, även om boxen är liten och vinet ganska dyrt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar