Det är också dags att slå ett slag för världens mest missuppfattade och hånade grönsak, isbergssallaten. Isbergssallat är inte alls tråkig och måste ersättas med en massa konstiga och bittra blad. Den är söt, krispig och toppen i sallader, lättkokt med smör på som tillbehör till kött eller fisk och en massa annat. Isbergssallat är jättegod. Basta. Jag brukar servera en rejäl klyfta isberg med ranch dressing på som tillbehör till en grillad biff. Det är löjligt gott. Bara så att ni vet. En annan gång ska jag skriva ett helt inlägg till isbergssallatens lov. Inte idag dock. Nu blir det kyckling istället. Kanske får man en bit ost efter salladen också, vem vet? Jag har en Brillat Savarin som börjar mogna och en onödigt god bit färsk Pecorino som jag hör ropa på mig från köket. -"Ät upp mig! Ät upp mig!" ropar de. Ja, ja, jag får väl kanske göra som de ber om då.
Observera att alla mängder i nedanstående recept är högst ungefärliga. En sallad gör man ju lite på känn på vad man tycker är gott. Se receptet som en inspiration snarare än en kemisk formel.
Kycklingsallad nu när det är sommar (2 pers som är väldigt hungriga)
1/2 grillad kyckling
1/2 huvud isbergssallat (ett litet huvud)
1 knippe rädisor
1 knippe grön sparris
2 tomater
4 stavar (heter det så?) salladslök/vårlök
Lite finskuren gräslök
Dressing till kycklingsallad
1,5 dl gräddfil
5 msk majonäs
0,5 dl sweet chili sauce
Några droppar sherryvinäger
1 tsk Tabasco Habanero Sauce
Salt & vitpeppar
0,5 dl finskuren gräslök
Börja med att göra dressingen. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Vad gäller Tabasco så kan du ta vilken "hot sauce" du vill, smaka noga om du är känslig mot chili. När såsen är färdig ska den vara lite söt, lite fet och lite syrlig. Precis som jag själv alltså.
Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Den går av precis där den slutar att vara hård och trådig. Koka upp saltat vatten och lägg i sparrisen. Låt den sjuda i ett par minuter. Ta upp och spola i kallt vatten. Förvara i isvatten tills du ska blanda den i salladen. Rensa kycklingen och ta bort skinn och ben. Dela den i lagom stora bitar.
Kladdigt javisst men nu är kycklingen rensad. |
Så blev den. Kladdig och god. |
M de Minuty Rosé 2013 (nr 2590) 105 kr
Doften är stor och bärig med toner av smultron och citrus. Smaken är torr men med antydan till fruktsötma och inslag av röda bär, blodgrape och någon mineral. Det här är ett vin som passar bäst som aperitif och till snacks. Vinet vinner inte på lagring och har en liten fruktsötma, även om restsockerhalten är mindre än 3 gram per liter, som gör att det funkar bäst till salta och heta smaker, gärna med asiatisk touch. Det är ett bra vin men lite dyrt, det borde kosta 89 kr.
Cuvée Madame Château des Demoiselles (nr 2203) 99 kr
Doften är stor, fruktig och örtig med härlig frukt. Smaken är helt torr med koncentrerad frukt och inslag av röda bär, rabarber och mineral. Vinet är ganska kraftigt och gör sig därför bäst till mat. Det passar till kycklingsallad (det gör det verkligen!), ostar, till stekt fisk och smakrika rätter av skaldjur. Det här är ett riktigt fynd! Producenten överlevererar verkligen på kvalitet jämfört med priset. Det kommer att drickas mången sådan här flaska i Casa Olmås i sommar. Köp bums!
Vinerna, min knivparad och lite snygga grönsaker. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar